Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder a Scullyová hledají lék na Emiliinu nemoc. (Disney+)

Recenze (7)

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozor spoilery! O třídu lepší než předcházející část. Tohle už je klasická mytologie s hybridy a se vším, co k tomu patří (toxická krev, mimozemské dýky, měnění obličejů). Akorát to vlastně nepřináší nic nového. Všechno zde zobrazené je jen x-tou variací něčeho, co už jsme v seriálu viděli. "Emily" je slabším odvarem epizod jako "The Erlenmeyer Flask", "Colony", "End Game" nebo "Memento Mori". To slůvko "slabší" ovšem neznamená, že by to byl špatný díl. Je to dobrá a napínavá epizoda s několika působivými momenty. Ale v porovnání s těmi ikonickými pětihvězdičkovými bombami je to prostě nižší třída. Proto taky "Emily" na víc než čtyři hvězdičky z mého pohledu nemůže dosáhnout. Není tu nic, z čeho bych si sedl na zadek. Seriálovou mytologii tato epizoda nikam neposouvá, je to spíše jen taková slepá větev té hybridní linie. Tento dvoudíl nemá hlubší význam - souvisí to s tím, co jsem už zmiňoval v komentáři u "Redux II": mytologie 5. řady je do určité míry limitována hranicemi, mezi nimiž se bude pohybovat děj v té době vznikajícího prvního filmu, proto se mytologické epizody v první půlce sezóny odklánějí od hlavního příběhu. "Emily" je povedený odklon, ale nic víc. Stejně jako u první části mi tu vadí ta "ufňukanost". Osobní rozměr příběhu je fajn, ale nic se nesmí přehánět. Zase nemocniční prostředí, zase Scullyová v slzách...vážně mi to začíná lézt krkem. Nehledě na to, že Emily je hybrid ze zkumavky, není to skutečný člověk, a tak její "rozklad" ve mně nedokáže vyvolat emoce. Jde o postavu, kterou jsme nikdy předtím neviděli, takže na ni jako divák nemám žádné vazby. Každopádně se mi líbí, jak tady Mulder Scullyovou podporuje, i když úplně nesouhlasí s tím, jak se na Emily upnula. O jeho citech k Daně to vypovídá víc než všechny úlitby fanouškům z pozdějších řad (tím myslím ty různé nucené dotyky nebo polibky). Abych to nějak shrnul: "Christmas Carol" je nudná mizérie, kterou můžete s klidným svědomím přeskočit (vše podstatné je stejně zrekapitulováno na začátku druhého dílu). "Emily" sice z hlediska děje nepřináší nic převratného, ale jako nenáročná jednorázovka s klasickými mytologickými atributy celkem ujde. P. S. Jednou z nejzapamatovatelnějších scén je ta, v níž nezvykle drsný Mulder zmlátí hybridního doktora. Nahromaděná frustrace z trilogie "Gethsemane" musela někdy ven :-). ()

anicca 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Piata séria podľa mňa ani zďaleka nie je slabá, ale toto je zbytočná dejová línia a myslím že to pochopili aj tvorcovia, pretože sa už ďalej v seriály príliš nekomentovala. Existuje na ňu bohužiaľ ale odkaz v epizóde All Souls...dieťa zo skúmavky, mŕtve dieťa, absolútna premena agentky Scullyovej, kompletná zmena celej jej osobnosti a správania v dvoch epizódach...Skrátka nezmysel. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračovanie predchádzajúcej epizódy v ktorom sa uzavrie kruh točiaci sa okolo Daninej dcéry Emily(vyšlo aj ako videokompilácia číslo 10 s názvom Emily).Piata séria zatiaľ výrazne za štvrtou zaostáva. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama