Reklama

Reklama

Akta X - Série 8

(série)
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (2000–2001), 15 h 44 min (Minutáž: 44–45 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Kamera:

Bill Roe

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, Robert Patrick, David Duchovny, Mitch Pileggi, James Pickens Jr., Tom Braidwood, Dean Haglund, Bruce Harwood, Annabeth Gish (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(21)

Obsahy(1)

Od příjezdu agenta Johna Doggetta až k blížícímu se narození dítěte agentky Scullyové neztrácí osmá řada Akt X na napětí. Ve dvojici se skeptickým Doggettem se Scullyová neúnavně snaží najít Muldera, protože nikdy neztratila naději, že je živý. Zázračné Mulderovo zmrtvýchvstání jí dá nakonec za pravdu. Mezitím se spousta hadovitých tvorů proměňuje v lidi. Dva z nich získávají podobu Scullyové a Doggetta, což vyvolává otázky, komu lze věřit. Objevují se nové stopy související s tragédií, která kdysi postihla Doggetta, přesto oba agenti nepřestávají riskovat a dále zkoumají mimozemský život i paranormální jevy. (Magic Box)

(více)

Recenze (14)

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Roztříštěná, nevyrovnaná, patrně taková přechodná sezóna. Zatímco Muldera kdesi ve vesmírné lodi půl roku pitvají, Scullyová s novým parťákem, ostříleným agentem Doggettem, objíždí klasické MOTW záhady z Akt X (na rozdíl od minula více "seriózně" pojaté, temné až hororové, se zápletkami jak z prvních třech řad – v dobrém i zlém). Pěkně se doplňují, ona věří a něco už viděla, on (ne)zdravě skepticky pochybuje. Pak se nečekaně Fox navrací mezi živé a odpaluje tím nejkoncentrovanější nálož mytologie v historii seriálu – téměř kompletní druhá polovina epizod se točí okolo těhotenství Scullyové a mimozemské invaze (jelikož hrdinové čelí nezastavitelným emzáckým "terminátorům", dává obsazení Roberta Patricka hned o to větší smysl :)). ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samostatné epizódy ôsmej série sú stále nadpriemerné, ale mytologické epizódy (1+2, 13-16, 18, 20+21) celkom stratili mieru a ide v nich už len o šponovanie a prekrúcanie zápletky do zblbnutia. Agent Doggett je (s výnimkou pár posledných epizód) veľmi nevierohodný a nesympatický; i agentka Reyesová je oproti nemu dobrá. Je vidieť, že autori z Muldera vytvorili niečo, čo zďaleka nedokážu nahradiť. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

8. séria sa nesie v znamení odchodu Duchovneho a striedania Robertom Patrickom. Robert do seriálu nenastupoval v ľahkej dobe. Všetko, najmä fanúšikovia, bolo proti nemu. Ten herec je ale fakt poriadne tvrďácky samorost! Išiel si po svojom, robil to inak, než Duchovny a napokon práve to, že jeho rázne razantný drsňák Doggett je iný, než „rojko“ Mulder, mu zachránilo kožu. Pretože lacno a trápne neopakoval, ale bol sám sebou. A treba povedať, že len čo tento tvrďák nastúpil na scénu, zatváril sa riadne naštvane alebo naopak nahodil kamennú tvár (čo bolo ešte mrazivejšie, lebo ste nevedeli, čo urobí v najbližšej chvíli, no tušili ste, že nič pekné), nedajbože do toho ešte aj ako bonus vytasil brokovnicu, ukázalo sa, že čo sa kastingu týka, šlo skutočne o perfektný ťah (a medzi ním a Gillian Anderson to bez debaty iskrilo, úplne inak, ako s Duchovny, ale iskrilo). Bohužiaľ, scenáre neboli príliš oslnivé a na jednu bombu (na Jeepers Creepers sa mierne ponášajúca Trpezlivosť) pripadalo veľa priemerných. Pozitívne by som každopádne vyzdvihol napr. Pustovníkov, ktorí sú ku koncu slušne nechutní alebo Medúzu, v ktorej Patrick zostúpi do temného podzemia. S puškou. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dva noví herci do seriálu perfektně zapadli, přineslo to žádané oživení stereotypu. Prvních cca deset epizod s agentem Johnem Doggetem ukázalo, že se to dá dělat i jinak. Och ano, taky má pořádnou dávku charismatu, to by v X-Files asi jinak nešlo. Na druhou stranu zmizení Muldera a Scully matka mi přišlo jako trapná scénaristická vsuvka. Ostatně v průběhu celého seriálu se ukazuje, že tvůrci příliš nedají na dokonalost, rezignovali, objevují se chybky, ale koho to zajímá? Masa diváků nemá paměť jako slon ani touhou po dokonalosti, hýbe se, sleduje, a to je to hlavní, že? Zhruba od poloviny se začne objevovat Mulder a ty díly mi vůbec nesedly. Hlavně ta kulhající logika ! Později se střídají už všichni čtyři agenti v plné síle. Avšak náměty a scénáře jsou bohužel ještě o kus pod průměrem. Zase plno obyč hmyzáků, Dana tlačí dítě a recyklace nesmrtelných postav, Alex Krycek. Nejméně prostoru dostala Monica Reyes, krásná a zajímavá postava. Ještě si rýpnu do zvuku, protože v tomto směru se seriál vůbec neposunul, otravné a opakující se znělky a pazvuky. 6.5/10 ()

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku se mi výměna Muldera velmi líbila. Doggett přinesl svěží vítr a bylo poznat, že už to nějaký nový impuls potřebovalo. Jenže jak série pokračovala, začínal jsem z toho mít čím dál tím větší pocit, že tvůrci už začínají vařit z vody stále více. Konec mi byl už téměř jedno a vzhledem k tomu, že série 7 a 8 se točili tak, že by mohli být poslední série seriálu, mít TAKOVÝ konec Akt X by byl pro mě zklamáním. Návrat Muldera sice potěšil, ale jsem celkem nervózní, co s postavou udělají ve finále. PS - Moc mě potěšila znělka s novými záběry, po tolika sériích to diváka prostě potěší :-). ()

Galerie (141)

Zajímavosti (11)

  • V epizodě zazní: „Můžeme udělat amnio,“ což znamená amniocentézu, tj. odběr plodové vody. (Winster)
  • Díl je věnovaný památce Gregoryho Nathana Bonifacea. Herec, který si v tomto příběhu zahrál roli jednoho z drogových dealerů, zemřel 24. 12. 2000 při automobilové nehodě. (Terva)
  • V tomto díle se poprvé můžeme seznámit s agentkou FBI Leylou Harrisonovou (Jolie Jenkins), která se nechala dobrovolně přiřadit do Akt X. Díky okolnostem v tomto příběhu však dočasně ze seriálu zmizela. (Terva)

Reklama

Reklama