Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 5
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 5

Recenze (767)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jak můžu vyvrátit lži opatřený úředním razítkem?" Normálně i paranormálně jsem na straně konspiračního Muldera a neochvějně věřím tomu, že pravda je někde venku. Takže kdykoli v mém okolí zaslechnu znělku Akt X, tak fascinovaně usednu k obrazovce, nechám se unést mimozemšťany, nechám je dělat na sobě pokusy a pak nadávám na mocné tohoto světa, že brání Mulderovi se Scullyovou, aby to vyšetřili. Já jim totiž fandím, protože ONI tady prostě jsou a někdo by jim měl už konečně zatrhnout tu intergalaktickou pařbu. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Co dodat ... kult mého pubertálního mládí. První čtyři série jsou prostě neodolatelné. Hláškující Mulder v ujetých kravatách, skeptická Sculyová v oblečení, které je o dvě čísla větší než ona. Hustý baloňáky, mrtě typů Fordů (v ničem jiným fakt agenti FBI nejspíš nejezdí), ujetý mutanti, upíři, vlkodlaci, duchové, mimozemšťani, vládní konspirace. Teď si uvědomuju, že tahle směsa hraje na komedii až parodii. Jo těžký devadesátky, na jednu stranu depresivní, na druhou stranu zábavný a hlavně tak často zdrojem inspirace pro novodobější televizní produkci. Jenže tohle duo u mě asi zůstane nepřekonáno, ani po všech 9 sériích. 100% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akta X jsou pro mne obrovským kultem. Měl jsem je rád jako malej - tehdy jsem se směl koukat jenom občas (když jsem nezlobil), a k těm několika dílům si dodnes živě pamatuju události, které se při jejich sledování děly (co jsem měl ten den k večeři, s čim jsem si předtím hrál apod), svým domácím zvířátkům (morčatům) jsem tehdy dal jména "Dejna" a "Fox"... prostě srdeční záležitost. A líbí se mi i dnes (mám v plánu postupně zhlédnout všechny série), ačkoli se na ně koukám již kritičtějšíma očima, než před těmi 12 lety. 1.série: Obsahuje jak plno nezapomenutelných epizod, tak několik propadáků. Mytologie v prvním období je pouze lehce naťuknutá, v dalších sériích je mnohem lepší. Nej díly: Squeeze, Ice, Darkness Falls. 2.série: Epizody mají velice vysokou úroveň, vyloženě slabých je minimum. Mytologie je už slušně rozehraná. Nej díly: Die Hand Die Verletzt, Dod Kalm, Humbug. 3.série: Počet dobrých a slabších dílů je vyrovnaný, častěji se vyskytují humorně laděné epizody (což mi moc nevyhovuje). Mytologie velice dobrá. Nej díly: Grotesque, Pusher, Oubliette. 4.série: Vysoká kvalita epizod, většina dílů nepostrádá dobrou atmosféru, Mulderovy hlášky ji neruší, ale působí jako koření v ne zrovna humorných částech. Mytologie také velice dobrá. Nej díly: Home, Small Potatoes, Leonard Betts. Na dalších sériích pracuji :) Edit Po letech jsem to teda konečně dokoukal celé. Zbývající série už jednotlivě komentovat nebudu - ve všech se najdou některé vynikající díly, ale už to prostě není takové, jako ze začátku. Hlavně mytologie je postupem času příliš překombinovaná, nepřehledná, nudná. Konspirace se vrší na konspiraci a jestli to dává smysl? ... bůhví. Nejslabší série je jinak sedmá, tam jsem to jel zhruba tempem epizoda měsíčně a měl jsem sto chutí sledování zapíchnout úplně. V osmé sérii, s příchodem nových postav dostává seriál česrtvý vítr do plachet. Takže osmička je zase špičková. V závěrečné deváté sérii šla ale kvalita bohužel opět docela dolu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Akta X představovala v 90. letech velký kult a mimořádně úspěšný televizní produkt, který se rychle prodal prakticky do všech koutů. Celý svět totiž zbožňuje záhady, sní o mimozemských civilizacích a rád si hraje. Seriál přišel z konceptem hry se svým divákem, který v novém tisíciletí úspěšně napodobily nové projekty, jako např. seriál Ztraceni. Funguje to podobně jako pohádky princezny Šeherezády. Pomalu odkrýváte jednotlivé díly skládačky, ale stále objevujete nové indicie tajemného spiknutí o přítomnosti mimozemšťanů na naší planetě. Konspirační teorie se kupí a sem tam se v té spleti hádanek uzavře dílčí osud nebo případ. Má to ten nepříjemný efekt, že vás tato hra pravděpodobně dříve nebo později s vědomím, že pointa je v nedohlednu, přestane bavit. Tak, jak se s komerčním úspěchem vršily stále nové řady, začaly scénáristům docházet nápady a kvalita epizod šla nevyhnutelně dolů. Akta X zašla potupnou smrtí - vyhnila do základů. V pozdní fázi projektu obě hvězdy, které si na Aktech X udělaly jméno, rozumně vycouvaly z další spolupráce. Dnes už mi seriál připadá do značné míry omšelý, ale byly doby, kdy jsem netrpělivě čekal na každý další díl. Celkový dojem: 55 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes už lehce časem vyčpělý sci-fi seriál, který v devadesátých letech spolu se mladším Outer limits přitahoval milovníky tohoto žánru pravidelně k obrazovkám. Některé díly byly slabší, u některých se tajil dech... Nedávno jsem viděl díl s ploštěncem a už to zkrátka nebylo ono jako tenkrát poprvé... Pamatuji si to ráno tenkrát na střední, kdy jsme si všichni sdělovali zážitky... Naše oblíbené studentské jídlo šunkový závitek v aspiku jsme díky ploštěnci na týden vynechali :-) ! Podruhé je to zkrátka vždy slabší, protože odpadá moment překvapení a pak také divák od toho roku 1993 lecčemuž přivykl, lecos viděl a ve filmech i lecos zažil. Zhrubli jsme, jsme otrlejší a očekáváme pořád něco nového. Přesto nemohu jinak než dát 4 hvězdy. * * * * ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Díl je věnován památce člena štábu Jima Engha, který během natáčení tohoto dílu zemřel po zásahu elektrickým proudem. Šest dalších členů štábu bylo zraněno. (Terva)
  • Deryl Hayes, který si v této epizodě zahrál postavu agenta Morrise, si již dříve zahrál roli Webstera v epizodě Stíny (1993). (Kubaaa97)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama