Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 4
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 4

Recenze (767)

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho saýců, ufounova smrt. Během dvou set dílů asi nelze udržet laťku v nějaké přijatelné výši, nehledě na konspirační šílení v pozdějších sériích, které mne bavilo podstatně méně nežli horrorové začátky. Konstantním positivem je naštěstí agentka Scully, která i v úděsných pytloidních office hadrech projasňuje každou episodu jako takové malé rusovlasé sluníčko. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tam kde končí běžné chápání, tam začíná cesta akt X. Od dávnověku se dějí věci na které nejde najít rozumné vysvětlení, jediný argument jež by nám nějak pochopitelně pospal neznámé. A právě na tomhle postavili scénáristé vznik dnes již legendární série o dvou agentech F.B.I., charismatickém Foxu Mulderovy a vědecky chladné Daně Scullyové.První řady ve mě vyvolávali podivně znepokojivý pocit, takové zvláštní mrazení v zádech, které mám u takových projektů rád. Duchovny je naprosto přesvědčivý, jeho zápal pro věc, tedy i když mu na dvorku seknou Ufíci ségru, je někdy udivující. A Andersonová ač nemá žádné rodiné vztaky s Andersonem čili Neem z Matrixu zas ukazuje protipól záhadnu, tudíž čirá fakta. Poslední řady už ovšem byly nošením dříví do lesa, kdy se do nekonečna řešila spiknutí, hledali unesení jedinci a vše se točilo jako autíčko na autodráze furt dokola. Ale za původní nápad, slušné vizuální spracování a velmi kvalitní scénář dávám plný počet. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Akta X byly a do určité míry vždy budou fenoménem. Jejich kvalita nebyla vždy nejvyrovnanější, některé mytologické díly oproti jiným až experimentálním (ala komedie) však ukazovaly na autorskou snahu "neunudit" stereotypem a budovat napříč mnoha sezonami něco většího, než jednoduchou dějovou linii. Jestli se jim to ve výsledku povedlo, je už na každém divákovi, ale jejich vliv na moderní seriály je nepopiratelný. Update: po letech vznikla 10. sezona, která je kvalitou ještě více nevyrovnaná a z mého pohledu se snaží opakovat mnohá schémata, ale už s křečovitostí... pro mě velké zklamání. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Haha, keby len David Duchovny vedel, čo jeho priezvisko znamená v slovenčine. Jeden z najkultovejších seriálov 90. rokov. Ako puberťák som na ňom frčal, nechajúc sa unášať nezabudnuteľnými hororovými dielmi Hniezdo, Tooms, Humbug, Domov, Hostiteľ alebo Padá súmrak. Keď som si to zopakoval v r. 2020, prekvapilo ma, že je to fakt dobré. Veľa dielov je vynikajúcich, prevažne medzi hororovými sa urodili také, ktoré hravo prebijú mnohé celovečeráky. Do toho nepríjemná, sychravá, večne daždivá, zamračená a pochmúrna jesenná atmosféra, skvelo sa dopĺňajúca ústredná dvojica a legendárna séria bravúrnych vedľajších postavičiek (Skinner, Muž s cigaretou, Osamelí strelci, rôzni Mulderovi tajomní informátori s tu viac, tu menej postrannými úmyslami). Ku koncu klesala sledovanosť, témy sa opakovali a seriál vykazoval známky monotónnosti (najmä 6. séria bola slabá). Napriek tomu sa i ku koncu podarilo natočiť pár parádnych dielov (napr. Trpezlivosť). Musím sa zastať Roberta Patricka, ktorý v posledných dvoch sériách vystriedal Duchovneho. Robert nasadol do rozbehnutého vlaku a nikto mu to neuľahčoval, v prvom rade fanúšikovia. Ale treba dodať, že bol fakt dobrý. Vlastne čo dobrý. Bol to božan (proste T-1000 v kladnej úlohe). Škoda, že do projektu nastúpil v najnevhodnejšom čase a dnes sa na jeho účinkovanie v Aktoch X bohužiaľ zabúda. Samostatnou kapitolou sú odľahčené, miestami až vyložene komediálne (!) diely, ktoré v mnohých hardcore fanúšikov vyvolávali negatívne emócie, no treba dodať, že niektoré sú fantastické (Počkať, čože? o zabudnutom treťom parťákovi Reggiem alebo fantasticky zábavný diel Zlá krv o upírskej komunite, kde Scully nezabudnuteľne balí Luke Wilson). Za achillovu pätu seriálu vnímam opakovanie ohľadom ustavičného rušenia oddelenia Akty X, k čomu prvý raz došlo už v 1. sérii a následne sa to nepravidelne opakovalo, čo už ku koncu bolo ozaj nechctiac smiešne. Zaujímavé je, že viacerým záporákom bolo umožnené zažiť comeback a objavili sa nie v jednej, ale rovno v dvoch epizódach (Modell, Tooms, Pfaster). ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností přišel tenhle seriál s konspirační a mimozemskou tematikou přesně ve chvíli, kdy jsem o konspirační a mimozemské tematice četl knížky. Takže jisté kouzlo seriál u mě ztratil, ale nic to nemění na tom, že určitá známka kvality to rozhodně je. Z diváka navíc nedělá úplného tupce, skvěle zaměstnává jeho fantazii a představivost a ...... a vůbec, pro tuhle tematiku budu mít vždycky trochu slabost. ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Scéna ze sídla FBI byla později znovu použita v epizodě Lazar (1994). (Kubaaa97)
  • Díl je věnován památce člena štábu Jima Engha, který během natáčení tohoto dílu zemřel po zásahu elektrickým proudem. Šest dalších členů štábu bylo zraněno. (Terva)
  • Za prvních devět sezón narazili agenti na 17 větších či menších informátorů. Většina z nich za to zaplatila životem nebo nějakou životní tragédií. (Ještěřák)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama