Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer

Recenze (767)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocené je jen za první sérii, ostatní jsem zatím neviděl. Z pohledu toho, co seriál ukazuje, je na čtyři hvězdičky, ale jeho "společenský význam" je mnohem větší, z hlediska originality v době, kdy se objevil, naprosto unikátní a nezaměnistelný počin. Když se řekne Mulder nebo Akta X, tak o co se jedná ví úplně každej, i když třeba neviděl jedinej díl, to je prostě pojem, naprostej fenomén. Něco nevysvětlitelnýho? To je jako z Akt X. Mám rád především teorie o vládní konspiraci, která ví o přítomnosti mimozemšťanů, dokonce snad používá jejich technologie pro stavbu stíhaček, stejně tak jako příběhy o zrůdách jako byl Tooms nebo Jerseyský čert. Někomu by mohlo vadit, že díly končej otevřeně, nic se obvykle nevyřeší a záhady přetrvávaj, ale mě naštěstí ne:D ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Seriál, který v době mého dospívání sledovali VŠICHNI, a který více než bohatě saturoval klasické potřeby mé tehdejší pubertální duše po tajemnu. Seriál, který měl zřejmě největší vliv na to, že dodnes řada pošuků věří těm povídačkám o Oblasti 51 :) Seriál, ve kterém šlo postupně méně a méně o to, jak je to s tím sloganem "The Truth Is Out There", a naopak se to zvrhávalo ve spiklenecké teorie diváků o tom, zda se spolu Mulder a Scullyová někdy vyspí, a pokud ano, tak ve kterém dílu :) Celovečerní biják z roku 1998 "Akta X" si toho byl dobře vědom, a pouze tyto spekulace přiživil, aniž by je vyvrátil nebo popřel :) Klasika, která je neoddělitelně spjata s 90. lety, a která je stejná jako celá tato dekáda - tak trochu trapná, a pro současníky nepochopitelná. Těžko už dnes někomu vysvětlíte, jak je možné, že v podstatě nijak dvakrát atraktivní Gillian Andersonová byla tehdy díky Aktům X srovnatelným sexuálním symbolem, jako další ikona 90. let - Pamela Andersonová. Matně si dokonce vzpomínám, že v jakési anketě Bravíčka - "Zlatý Otto" se to myslím jmenovalo - vyhrála jeden ročník v kategorii nejlepší herečka právě Gillian Andersonová, a porazila tak Pamelu Andersonovou, která Zlatému Ottovi po léta vévodila. Jó, to byly časy, kdo mi to dnes uvěří... :) ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Prvních pár řad je přímo skvělých, ale jak se Mulder začne strašně zajímat o ufony a o ničem jiným už žádný další díl neni, tak to začíná být nudný a nezajímavý a už se na to ani nedá koukat, kdyby zůstali u paranormálních jevů a občas do toho vložili ty ufony tak to mohl být jeden z nejlepších seriálů ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když X tenkrát chodilo v televizi tak jsem víc dílů spíš neviděl než viděl a rozhodl jsem se pro reparát. Po první sérii jsem naprosto nadšený a rozhodně budu pokračovat dál. Mimozemské díly jsou naprostá chuťovka. Už chápu proč je z toho takový kult. Druhá řada pokračuje ve stopách té první a úvodní části patří prozatím k vrcholu seriálu. Trochu mě mrzelo, že Mulder bez Scully nepobyl dýl. Díly s malými zelenými mužíčky u mě stále bodují nejvíc. Třetí série už trošičku chřadne. Máme tu sem tam díly slabší, jeden sebeparodický a několik moc pěkně prohláškovaných (telefonáty v dílu o švábech neměly chybu). Mytologie je ale pořád hodně silná a ty důležité kousky vždycky stojí za to. MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ VARUJE: KOUŘENÍ ZPŮSOBUJE RAKOVINU. Čtvrtá řada nabízí pár zajímavých odpovědí včetně jednoho pěkného dílu o kuřákovi. Jinak si celkem drží kvalitu, ale syndrom "to už tady bylo" se začíná až nepříjemně vtírat na mysl. Pořád se ale moc dobře bavím. Pátá série má několik klíčových mytologických dílů na které se moc dobře dívá na druhou stranu však obsahuje slabých dílů více než mi bylo milé. Potěšil mě však kousek na kterém se podílel Stephen King a i díl s několika úhly pohledu na jeden a ten samý případ. Závěr si pak pěkně připravuje půdu pro film, který mě ve své době dokonale minul a o to jsem na něj teď zvědavější. Takže uvidíme... Šestá řada je na tom kvalitativně zhruba stejně jako ta přechozí. Osobně jsem si dal mezi filmem a prvním dílem ze šestky pořádnou pauzu, protože film by byl moc pěkným koncem, ale hlad příhodách Muldera a Scullyho nakonec zase zvítězil. Co stojí za to jsou hybatelské díly, kterým vévodí finálový. Ty ostatní jsou vlastně jen do počtu, někdy pobaví, někdy vyděsí, někdy pořádně překvapí. Jo a odkaz na Homera Simpsona potěšil. Sedmá série je jedním velkým ukončením kapitoly. Z vody se vaří sice čím dál víc, ale poslední díl je parádní. Klasická ukázka toho, že tvůrci sice nápady mají, ale mají jich málo a tak si je šetří. No uvidíme, kdy se zase dostanu k další řadě. Chci si ten "konec" v sobě nechat doznít. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Mr. Mulder, they´ve been here for very long, long time." - Deep Throat ; Pokud nějaký seriál dosáhl statutu celosvětového kultu, jsou to právě "Akta X". Výjimečný seriál, na jehož popularitě se dodnes vozí spousta dalších. Skvělé scénáře (+pár výjimek potvrzujících pravidlo), do detailu vypracované charaktery hlavních postav, které i přes nadpřirozené zápletky drží tenhle seriál pevně na zemi, charizmatičtí herci, slizký a tajemný Kouřící muž, spiknutí, mimozemšťané, akce a v neposlední řadě i humor...Je pravda, že se vzrůstajícím počtem řad se konspirační zápletky stávají možná až moc zamotanými a trošku nepřehlednými, ale to nic nemění na tom, že "mytologie" Akt X je výjimečná...Navíc vztah Muldera a Scullyové překračuje obvyklá klišé a je ve své síle a pevnosti dokonalost sama...Co se týká jednotlivých epizod, tak za vůbec nejlepší bych vybral "Memento Mori" a trojepizodu "Getsemany", "Redux I" a "Redux II". Ale osobní slabost mám pro víc dílů, seznam by byl dlouhý :). (psáno po zhlédnutí 6. série) ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Lisa Ann Beley, která si v této epizodě zahrála postavu studentky, si již dříve zahrála roli Beatrice Salinger v epizodě Čaroděj (1994). (Kubaaa97)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama