Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 2

Recenze (767)

666teen 

všechny recenze uživatele

Scully: Přemýšlel jsi někdy o smrti? Mulder: Jednou, když jsem byl na lední revue......... Syn nesvatý: Ty nechceš žít věčně? Mulder: Jestli se vrátí móda úzkejch kalhot, tak ne.......... Mulder: Některý lidi sbíraj slánky a pepřenky, tihle fetišisti zase vlasy a nehty z mrtvejch lidí. Ale já jsem nikdy nepochopil ani ty slánky a pepřenky........... Šerif: Oni se tu scházejí a poslouchjí tady tu satanskou hudbu. Mulder: Myslíte dechovku?.......... Scully: Muldere, z nebe právě padaly žáby! Mulder: Jak to zvládly bez padáku?........ ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tam kde končí běžné chápání, tam začíná cesta akt X. Od dávnověku se dějí věci na které nejde najít rozumné vysvětlení, jediný argument jež by nám nějak pochopitelně pospal neznámé. A právě na tomhle postavili scénáristé vznik dnes již legendární série o dvou agentech F.B.I., charismatickém Foxu Mulderovy a vědecky chladné Daně Scullyové.První řady ve mě vyvolávali podivně znepokojivý pocit, takové zvláštní mrazení v zádech, které mám u takových projektů rád. Duchovny je naprosto přesvědčivý, jeho zápal pro věc, tedy i když mu na dvorku seknou Ufíci ségru, je někdy udivující. A Andersonová ač nemá žádné rodiné vztaky s Andersonem čili Neem z Matrixu zas ukazuje protipól záhadnu, tudíž čirá fakta. Poslední řady už ovšem byly nošením dříví do lesa, kdy se do nekonečna řešila spiknutí, hledali unesení jedinci a vše se točilo jako autíčko na autodráze furt dokola. Ale za původní nápad, slušné vizuální spracování a velmi kvalitní scénář dávám plný počet. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Akty X boli úspešným a v svojej dobe ojedinelým seriálom. Hlavní hrdinovia boli sympatickí a príbehy v sebe skrývali úžasný potenciál. Bol však krehký, pretože najlepšie časti boli tie, ktoré obsahovali ako-tak uveriteľný príbeh. A tých nebol nadbytok. Komerčný úspech však vyžadoval stále nové a nové epizódy a tam už sa na uveriteľnosť príbehu príliš nehľadelo. Tak začal postupný a nezadržateľný úpadok nádejne rozbehnutého projektu. Napriek tomu predstavuje seriál aj ako celok veľmi slušný priemer. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niet pochýb o tom, že tento seriál bol odjakživa, mojim kultovým. V pamäti mi rezonuje najmä jeden príbeh. "The X files - HOME". Jedného dňa v malom mestečku Homu nájdu mŕtvolu malého dieťaťa. Miestny šerif Andy Taylor je z nálezu, rovnako ako okolitá populácia zhrozený. O pomoc pri vyšetrovaní požiada FBI. K prípadu je vyslaná osvedčená dvojica Mulder a Scullyová. Podarí sa im spoločne vypátrať vraha novorodenca? Pre fanúšika hororového subžánru hixploitation, jednoznačne najlepšia časť zo všetkých. Vrelo doporučujem. Ja som si dnes "krásne" zaspomínal. Nikdy nezabudnem ako v televíznej relácii "otázky pre riaditeľa", nespokojní občania bombardovali "najvyššieho" pohoršujúcimi listami - čože to za časť odvysielali po ôsmej hodine. Verte-neverte. Seriál následne presunuli po 22:00. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Miluju rtěnky Dany Scullyové. Obdivuju ji, jak umí krásně a rychle běhat v botách na podpatku. Závidím jí její krásné vlasy a přítomnost Muldera :-) Při opakovaném sledování jejich (nejen vědeckého) hašteření jsem spokojená asi jako holčička, které se právě na písečku podařila udělat krásná bábovička... :-) ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • V epizodě má agent Doggett (Robert Patrick) před sebou seznam kamarádů z války a telefonuje jim. Jedním ze jmen na seznamu je spisovatel Steven Maeda. (Terva)
  • Díl je věnován památce člena štábu Jima Engha, který během natáčení tohoto dílu zemřel po zásahu elektrickým proudem. Šest dalších členů štábu bylo zraněno. (Terva)
  • Mnoho herců si v seriálu v průběhu let zahrálo více rolí. Například John Pyper-Ferguson ztvárnil ve 2. řadě epizodní postavu jménem Paul a o dva roky později se ve dvou dílech objevil coby detektiv John Kresge. William MacDonald si v průběhu let zahrál rovnou pět různých postav. Karin Konoval se poprvé objevila ve 3. sérii jako Madame Zelma a ve 4. sérii si zahrála děsivou zmutovanou matku Peacockovou. Dvě odlišné postavy hrála i ve spin-offu Milénium (od r. 1996). (Reiniš)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama