Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 5
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Zajímavosti (345)

  • Když seriál 10. září 1993 odstartoval, časopis Entertainment Weekly ve své recenzi na slogan „Pravda je tam někde venku“ s vážnou tváří odpověděl: „My víme – tenhle seriál brzy skončí.“ Seriál se nakonec stal velmi populárním a dočkal se mnoha sérií. (Varan)
  • Postava Muže s cigaretou původně nebyla ve scénáři a vznikla náhodou: Chris Carter záměrně umístil Williama B. Davise, jenž se neúspěšně ucházel o roli staršího agenta FBI v pilotním dílu, do všech kancelářských scén, v nichž se Mulder (David Duchovny) a Scullyová (Gillian Anderson) zodpovídají svému nadřízenému. Davis dostal od Cartera tři jednoduché instrukce: „Kuř, poslouchej a nic neříkej.“ Nápadně nenápadná a zlověstná postava kouřícího agenta se Carterovi natolik zalíbila, že ji do 1. série připsal jako regulérní postavu. (Šéfik)
  • Seriál během prvních devíti sérií získal 62 nominací na cenu Emmy (z nichž 16 proměnil) a 12 nominací na Zlatý Glóbus (z nichž získal pět cen). (Epistemolog)
  • Po ošklivém soudním sporu s 20th Century Fox získal David Duchovny (Fox Mulder) před odvysíláním 7. série dvacet milionů amerických dolarů. Celá věc však vrhla stín na jeho profesionální vztahy. (Terva)
  • David Duchovny (Fox Mulder) se chtěl počátkem 90. let věnovat především filmu, ale scénář pilotního dílu seriálu se mu zalíbil, a tak se zúčastnil castingu. Chrisovi Carterovi se herec zpočátku nezdál příliš inteligentní. Z Duchovnyho se však vyklubal jeden z nejsečtělejších lidí, které Carter poznal. (Terva)
  • Když Chris Carter dostal nabídku natočit seriál pro Fox Network, nechal se inspirovat informací, že se téměř čtyři miliony Američanů domnívají, že byli uneseni mimozemšťany. (Terva)
  • Cigarety značky "Morley", které se v seriálu objeví, jsou fiktivní značkou, která byla kromě Akt X využívána v mnoha televizních seriálech, filmech či videohrách. Mohli jsme se s nimi setkat již například v seriálech Hrdinové (od r. 2006), Beverly Hills 90210 (od r. 1990) nebo Buffy, přemožitelka upírů (od r. 1997). Jejich název vznikl z hovorového označení klasických cigaret Marlboro, které připomíná i barevná kombinace jejich obalu. (wlk1)
  • Až ve znělce epizody Pravda, která byla na dlouhou dobu posledním dílem seriálu, se objevilo rekordních pět průkazů. Vedle hlavního dua tu vystupoval náměstek ředitele FBI Skinner (Mitch Pileggi) a noví agenti Doggett (Robert Patrick) a Reyesová (Annabeth Gish). Průkaz FBI patřící agentu Johnu Doggettovi byl poprvé zobrazen v epizodě Zevnitř. (Reiniš)
  • Mnoho herců si v seriálu v průběhu let zahrálo více rolí. Například John Pyper-Ferguson ztvárnil ve 2. řadě epizodní postavu jménem Paul a o dva roky později se ve dvou dílech objevil coby detektiv John Kresge. William MacDonald si v průběhu let zahrál rovnou pět různých postav. Karin Konoval se poprvé objevila ve 3. sérii jako Madame Zelma a ve 4. sérii si zahrála děsivou zmutovanou matku Peacockovou. Dvě odlišné postavy hrála i ve spin-offu Milénium (od r. 1996). (Reiniš)
  • V několika dílech seriálu jsou narážky na Mulderův (David Duchovny) nečekaný koníček, když agentka Scullyová (Gillian Anderson) objevuje ve video přehrávači v jejich společné kanceláři porno kazety. David Duchovny je ve skutečnosti mezi fanoušky známý svou závislostí na sexu (dokonce se kvůli ní i léčil a na čas rozešel s Téou Leoni) a jeho druhá nejznámější role je postava notorického sukničkáře v seriálu Californication (od r. 2007). (Davies182)
  • Gillian Anderson (Scullyová) byla v několika prvních sériích nucena používat speciální plošinku. Bylo to kvůli její výšce, aby v záběrech, kdy mluví se značně vyššími herci než je ona sama, nemusela příliš zaklánět hlavu, což by v televizi vypadalo poněkud zvláštně. (Davies182)
  • Heslo Mulderova (David Duchovny) počítače je "trust no one" (nikomu nevěř). V jedné epizodě je tento nápis i na konci úvodní znělky místo tradičního "the truth is out there". (dawe82)
  • Televize Fox původně chtěla do role Scullyové blonďatou sexbombu (ideálně Pamelu Anderson), která by přitáhla diváky k televizním obrazovkám. Roli ale nakonec získala Gillian Anderson, protože jako jediná v této roli na castingu působila přesvědčivě. (Karlos80)
  • Mitch Pileggi (Skinner) potkal při natáčení seriálu svou budoucí manželku Arlene Warren, která původně působila jako dublérka Gillian Anderson (Dana Scully) a v pozdějších sériích se objevila jako Skinnerova sekretářka. (novoten)
  • William B. Davis (Muž s cigaretou) je nekuřák. Cigarety, které kouří ve svých scénách, v sobě nemají tabák, ale byliny. (novoten)
  • Slavný ozvěnový akord z úvodní znělky vznikl zcela náhodou. Skladatel Mark Snow se po jedné z neuspokojivých debat s Chrisem Carterem omylem unaveně opřel loktem o klávesnici se zapnutou funkcí ozvěny a výsledný zvuk se mu natolik zalíbil, že na něm vystavěl výslednou znělku. (novoten)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama