Reklama

Reklama

Přátelé

(seriál)
Promo
USA, (1994–2004), 86 h 32 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer, James Michael Tyler, Elliott Gould, Christina Pickles (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(236)

Ponořte se do srdcí a myslí šestice přátel žijících v New Yorku, zkoumajících úzkosti a absurdity skutečné dospělosti. Tento sofistikovaný kultovní seriál nabízí veselý pohled na randění a práci ve velkoměstě. Jak si Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross dobře uvědomují, hledání štěstí často zdánlivě přináší mnohem více otázek než odpovědí. Zatímco se snaží dosáhnout vlastního naplnění, starají se jeden o druhého v této vzrušující době, kdy je možné úplně všechno – dokud máte přátele. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Promo

Recenze (2 185)

golfista 

všechny recenze uživatele

Patřím k těm "bláznům", kterým vadí když nevidí byť jedinou epizodu, ale opravdu mi nikdy žádný seriál nepřipadal tak příjemný a vtipný. Když nevím, co si pustit na videu aby to bylo pohodové, vtipné a krátké, sáhnu po "Přátelích" - to je tutovka. (Málokdy ale zůstane u jednoho dílu :-). První čtyři série byly ovšem bezkonkurenční. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přátelé byli a zůstávají vlajkovou lodí všech sitcomů a už od počátku je doprovázel výjimečný komerční úspěch prakticky všude, kde byl seriál uveden. Podílela se na něm scénáristická špička, šlo o týmovou práci deseti až dvanácti scénáristů a seriál měl i silnou reklamní podporu. Jeho úspěch jednak stál na modelu šesti vyhraněných protikladných charakterů a na druhé straně stavěl na humoru vyplývajícím z postojů a myšlení teenagerů, který si hrdinové uchovávají i v dospělosti. Typická je neměnnost chování slavné šestky i v pozdějších sériích. Stále se zamilovávají, rozcházejí, hádají a usmiřují, jako by jim bylo šestnáct let, i když protagonistům už táhne na třicítku. Dítě nebo manželství je pouhou kulisou. Pohodovost, která ze seriálu čiší, spolu s řadou slovních hříček a hereckým výkonem hlavních hrdinů pochopitelně vedly k úspěchu. Po první sérii bych dal 95 %, ale časem se mi seriál poněkud přejedl opakováním stále stejných schémat. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Plně si uvědomuju, na čem je založený humor tohohle seriálu, vím, že prakticky všechny vtipné scénky jsou samoúčelné, motivované čistě kompozičně, že se i "vzdělaní" Ross s Chandlerem chovají dost často jako úplně stejní zabedněnci jako Joey (který by opravdu v normálním světě nepřežil), vím, že do chytrosti geniálností typu Monty Pythonů či Atkinsnova Black Adderu mají na hony daleko......... Viděljsemtovšechnotamazpátkynejmíňpětkrát..ufff a je to venku. Ne, tohle je prostě ideální odpočinková záležitost, kdy opravdu můžete hodit logiku a racio za hlavu a vžít se do světa (třebaže umělého) přátelství a pohody. To je taky vše co Přátelé nabízejí- odpočinek a nenáročnou zábavu (kterou zajišťují především Ross a Chandler)-nic víc, ale ani o ždibec míň. Howgh! 100% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Když člověk jako malý spadne do kotle s kouzelným elixírem zvaným Friends, má tak trochu doživotní problém. V budoucnu pak totiž stačí jen kapka a krom římských legií se okamžitě válí smíchy i on sám a co hůř, válí se smíchy zhruba měsíc, protože samozřejmě KAPKA nikdy nestačí! Je to dar a zároveň i prokletí. Anyway, dabing nebo originál, takový člověk už nepozná rozdíl mezi "Oh.. my.. God.." a "Ach.. můj.. Bože." Obojí je dokonalé. Stejně jako ta sedačka v Central Perk, Joeyho křeslo, nebo Rossův gauč, který říká "vítejte, děti" ale taky "pojď blíž." Vlastně si teď tak uvědomuji, že mám podivnou úchylku na většinu nábytku z toho seriálu. Takže radši změníme téma, "Hm, co říkáte na virus Ebola? To je ale prevít, co?" ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Asi budu prohlášen za kacíře, ale Friends považuji pouze za Beverly Hills pro odrostlejší děti, s trochou neškodného humoru navíc. Nevyhledávám je, ale když už je někde vidím, většinou mi nevadí. Mé nižší hodnocení je možná dáno tím, že hodně zejména mladých lidí sice považuje Přátele za super sitcom, ale nadsazené vztahy mezi postavami (pěkně po americku) už berou jako vážně míněné. ()

Galerie (1 190)

Zajímavosti (2 021)

  • Postavu tlustého naháče, který žil naproti oknu Moničina (Courteney Cox) bytu a jehož byt se v jedné části snažil získat Ross (David Schwimmer), hrál Jon Haugen. V seriálu se objeví jen dvakrát, když usnul a přátelé si mysleli, že možná zemřel, a když ukázal na kameru svůj zadek. Jon Haugen poté prozradil, že nikdy nebyl doopravdy nahý. Identita naháče byla dlouhou dobu záměrně pečlivě utajovaná studiem Warner Bros. Studio chtělo, aby lidé hádali, kdo je tím tajemným tlusťochem. (Posheidon)
  • Dle slov Matthewa Perryho (Chandler) byla Jennifer Aniston (Rachel) jednou z mála hereček v Hollywoodu, do které se již při seriálu zakoukal a se kterou se mu nikdy nepodařilo pomilovat. (Jaroslaf)
  • Chandler má skotské předky. Jeho představitel Matthew Perry má ve skutečnosti předky z Anglie, Irska, Německa, Švýcarska a z matčiny strany má původ francouzsko-kanadský. (plevel22)

Související novinky

Zemřel herec Matthew Perry

Zemřel herec Matthew Perry

29.10.2023

Americký server TMZ přišel v noci s mimořádně tragickou zprávou – americký herec Matthew Perry byl nalezen ve svém domě mrtvý. 54letá hvězda Přátel, Studia 60 nebo Můj soused zabiják se zřejmě… (více)

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

03.07.2022

Přátelé bezesporu patří mezi nejoblíbenější seriály, co kdy vznikly, to ale neznamená, že jsou imunní vůči kritice. Sitcom z 90. let si lidé dobírají z mnoha důvodů, snad nejčastěji ovšem kvůli téměř… (více)

Netflix přichází o předplatitele

Netflix přichází o předplatitele

20.04.2022

Poprvé za poslední dekádu přichází streamovací gigant Netflix o své předplatitele. Důvodem je i nástup Disney+. Netflix ztrátu platících zákazníků přiznal ve své čtvrtletní zprávě, místo aby přidal 2… (více)

Reklama

Reklama