Reklama

Reklama

Oratorium pro Prahu

  • angličtina Oratorio for Prague
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Válečný
Československo, 1968, 29 min

Režie:

Jan Němec

Hrají:

Jiří Voskovec (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Nezapomenutelných sedm dní (Seven Days to Remember) je unikátní filmový dokument, který byl natočen v průběhu okupačního týdne od 20. do 27. srpna 1968 kameramany tehdejšího Krátkého filmu Praha. Po vynucených "moskevských dohodách" bylo už nemožné dokončit film v tehdejším Československu. Natočený materiál byl proto tajně dopraven do Kanady a tam zpracován za pomoci přátel z National Film Board. Původní anglický komentář četl Jiří Voskovec. (Přemek)

(více)

Recenze (14)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Uzívaná první půlka dá nahlédnout do života českých hipíků, ale jinak je docela zbytečná a navíc informačně nedostatečná. To, co přichází poté, je silnou výpovědí o tehdejší okupaci Československa. Nepopiratelný emotivní náboj však v sobě nenese dokument samotný, ale spíše zachycené historické události. Dlouho mi po nějakém dokumentu nebylo tak smutno aniž bych se cítil jakkoliv citově vydírán. Čirá beznadějn, která nás čekala dlouhých dvacet let. I teď je mi do breku. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Přínosné i pro Čechy, nejen cizince, kterým byl film určen. I první půlka má své opodstatnění, rozhodně není zbytečná. Druhá půlka je pak samozřejmě o to silnější, oč lépe byl život v Československu počátkem roku 1968 zachycen v té první. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

We Shall Overcome! Tak jo, drdoly nalakovat, Němce pustit na kameru, Voskovce nechat přečíst komentář a tam, kde jste se chtěli dočkat věku Vodnáře, tam zatlačte slzu. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

To si takhle chcete natočit jak uvolněnou atmosféru postupně přineslo Pražské jaro 1968, když tu najednou 21. srpen a tanky... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Začátek je jak sonda do jepičího života čs hipíka, ale když přijedou na Václavák tanky, pravda a láska zamrznou na rtech. I krátký dokument může mít sílu. Skvělá je hudba, krásně srozumitelný je anglický komentář. Nelze se vyhnout zamyšlení, že Čechoslováci za jedno jaro a necelé léto v podstatě dohnali západní svět, aby pak za jedno ráno nechali zemi uvrhnout na třicet let do dokonalé konzervační karantény. Utopická představa, co by bylo, kdybychom se tehdy nepodali, by možná zasloužila nějakou realizaci. Srpen 1968 považuju za největší prohru národa v celé historii, Mnichovům, Lipanům a Bilým horám navzdory. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba a nepopiratelná historická hodnota natočeného materiálu, ale znuděný anglický komentář, který je nebezpečně podobný moderátorovi rádia v Tarantinových Gaunerech, to poněkud shazuje. ()

mau 

všechny recenze uživatele

Nasyceno obrovským smutkem a tragikou aktuálnosti. Nesmírně silný zážitek, jehož působivost umocňuje melancholický hudební doprovod. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že je to točeno pro cizinu. První půle se snaží navodit dojem, že Československo se v šedesátých letech stávalo normální zemí. Navíc je zde zdůrazněno, že je zemi s dávnou tradicí a svébytnou kulturou, žádná asijská provincie SSSR. No, a pak ten šok se záběry ze srpnové okupace. Je cítit ta snaha tvůrců získat pro Československo podporu Západu. Jasně, že to bylo naivní, ale aspoň opravdové. Ten novější anglický komentář je nudný děs. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument, ktorý autenticky zachytáva nielen uvoľnenú náladu Pražskej jari, ale aj jej prudkú zmenu po vpáde spojeneckých vojsť do Československa. Odvahu autora a jeho spolupracovníkov preto oceňujem najmä pre dokončenie filmu a sprostredkovanie pravdy o roku 1968 v zahraničí. (8/10) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nikdy v životě bych neřekl, že zrovna tenhle film budu, jakožto Čech, shánět tak strašně špatně. Včera už to nějaká dobrá duše nahrála na YT (asi bych to udělal taky, kdyby mě nepředběhl), ale já to ty dva týdny zpátky sháněl hodně blbě. Dokonce mám i pocit, že to ČT ani při výročí neodvysílala. Nevadí, našel jsem to, viděl jsem to. Ten začátek je poměrně vleklý (i pro cizince, pro které je to určené), ale zase poměrně věrně zobrazuje Československo těsně před okupací. Pak přijde druhá půlka, kde se objeví "ty záběry", ale nemůžu si pomoct, dost to kazil ten anglický komentář. Nevím, kdo to namlouval, protože Voskovec to nebyl určitě, ale přišel mi lehce monotónní a až moc dovysvětlující (třeba v jedné části jsou rozhovory s pár českými občany a ty přes to vůbec nejsou slyšet - přitom by mě zajímaly snad ze všeho nejvíc!). I proto na mě ty reálné záběry z okupace neměly tak silný dojem, jak měly mít. Když jsem je asi rok zpátky viděl němé ve Vlkovi z Královských Vinohrad, byly o dost silnější. Jaký je ten Voskovcův komentář bohužel nevím a tak budu hodnotit holt tenhle. A to mi vychází na 3*. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že tento dokument na mne působil tak, jako by se mě události na obrazovce vůbec netýkaly. Bylo to natočené tak odtažitě a neosobně, že mne to skoro až nezajímalo. Jestli to bylo schválně, pak tedy nevím proč. Jestli to ale mělo vyvolat nějaké hlubší emoce, tak mně osobně byl osud Čechoslováků v tomto snímku zcela ukradený. To jen potvrzuje můj názor, že Jan Němec je hrubě přeceňovaný režisér, který nezvládne natočit poutavě ani takové drama, jakým je okupace Československa 1968. 50% ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že pro Čecha ta první část nemá příliš opodstatnění. Je třeba si také uvědomit, že dokument vznikal jako narychlo smontovaná znouzectnost, jinak by autoři asi volili jinou metodu než nezáživný voice-over. Němcovy záběry z okupace jsou pochopitelně nejpůsobivější, člověk musí smeknout před jeho odvahou. Lámal jsem si hlavu nad tím, že u nás takto významný film skoro nikdo neviděl ( viz ČSFD k dnešku 35 hodnocení), ale zjistil jsem, že Němec s tím narychlo sesmoleným výsledkem není spokojen a proto to odmítl pustit do kin a do televize. Přitom film je normálně dostupný na YOUTUBE!!! Je to trochu ostuda, že je možná daleko známější ve světě, než u nás. Vždyť jde o jednu z nejzásadnějších událostí naši historie v 20.století!! ()

Reklama

Reklama