Oratorium pro Prahu

Československo, 1968, 29 min

Jan Němec

Hrají:

Jiří Voskovec

Uzívaná první půlka dá nahlédnout do života českých hipíků, ale jinak je docela zbytečná a navíc informačně nedostatečná. To, co přichází poté, je silnou výpovědí o tehdejší okupaci Československa. Nepopiratelný emotivní náboj však v sobě nenese dokument samotný, ale spíše zachycené historické události. Dlouho mi po nějakém dokumentu nebylo tak smutno aniž bych se cítil jakkoliv citově vydírán. Čirá beznadějn, která nás čekala dlouhých dvacet let. I teď je mi do breku.(13.9.2008)

Přínosné i pro Čechy, nejen cizince, kterým byl film určen. I první půlka má své opodstatnění, rozhodně není zbytečná. Druhá půlka je pak samozřejmě o to silnější, oč lépe byl život v Československu počátkem roku 1968 zachycen v té první.(31.3.2009)

8/10 Vypoved pro zahranicni pozorovatele o konci ceskoslovenskeho jara - opravdu velmi smutne(2.3.2009)

Samozřejmě, že pro Čecha ta první část nemá příliš opodstatnění. Je třeba si také uvědomit, že dokument vznikal jako narychlo smontovaná znouzectnost, jinak by autoři asi volili jinou metodu než nezáživný voice-over. Němcovy záběry z okupace jsou pochopitelně nejpůsobivější, člověk musí smeknout před jeho odvahou. Lámal jsem si hlavu nad tím, že u nás takto významný film skoro nikdo neviděl ( viz ČSFD k dnešku 35 hodnocení), ale zjistil jsem, že Němec s tím narychlo sesmoleným výsledkem není spokojen a proto to odmítl pustit do kin a do televize. Přitom film je normálně dostupný na YOUTUBE!!! Je to trochu ostuda, že je možná daleko známější ve světě, než u nás. Vždyť jde o jednu z nejzásadnějších událostí naši historie v 20.století!!(1.2.2012)