Reklama

Reklama

To je vražda, napsala

(seriál)
  • USA Murder, She Wrote (více)
Drama / Komedie / Krimi / Mysteriózní
USA, (1984–1996), 198 h 48 min (Minutáž: 45–93 min)

Předloha:

Washington Irving (kniha)

Scénář:

Peter S. Fischer, Robert E. Swanson, Tom Sawyer, Robert Van Scoyk (více)

Hrají:

Angela Lansbury, William Windom, Ron Masak, Louis Herthum, Tom Bosley, Will Nye, Michael Horton, Ken Swofford, Julie Adams, Herb Edelman, Keith Michell (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(264)

Obsahy(1)

Bývalá učitelka angličtiny a spisovatelka ve výslužbě Jessica Fletcherová s úspěchem řeší kriminální případy. Jeden z nejúspěšnějších amerických televizních seriálů, k němuž se diváci rádi pravidelně vrací. Hlavní postavu, bývalou policistku a spisovatelku ve výslužbě Jessicu Fletcherovou, ztvárnila herečka Angela Lansburyová (nar. 16. 10. 1925), která ji také hrála ve čtyřech celovečerních televizních filmech. V jednotlivých příbězích se hrdinka spoléhá především na vlastní úsudek a intelekt, které ji s neodolatelným šarmem a vytrvalostí pomohou proniknout až na dno každého zločinu, na nějž narazí. Seriál To je vražda, napsala, vznikal celých dvanáct let. Angele Lansburyové nepochybně přinesl slávu, kromě toho ztělesnila hlavní role ve filmech Žít a nechat zemřít, Diamanty jsou věčné, Oddíl 10 z Navarone, Bitva o Británii a Rozbité zrcadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (379)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mi nikdy nijak zvlášť k srdci nepřirostl. Co mi na něm vadí je hlavně to, že nemáte absolutně šanci zjistit kdo je vrah. A důvodem je, že nikdy nemáte dostatek indicií. Paní Jessica nakonec vetšinou vytáhne z rukávu to, co jste neměli šanci zahlédnout, protože to kamera zkrátka nezabrala. Schválně. Podlé! A taky ta celková myšlenka, kamkoli se jede paní F. podívat, tam vždycky někdo umře. To aby si jí lidi přestali raději zvát, vždycky jí nadšeně vítají a jí už ani nepřijde nenormální, že kam se vrhne, tam někdo zaklepe bačkorama a ke všemu se na konci KAŽDÉHO dílu VŽDYCKY směje. Ale abych jí nekřivdila, když se na to díváte v původním znění, není to tak špatné, Angela Lansbury má úžasnou výslovnost a krásnou angličtinu, takže z tohoto důvodu mě to vlastně docela baví. ()

Grogan

všechny recenze uživatele

Hodnotit nebudu, protože jsem seriál nikdy nesledoval pořádně, ovšem býval to oblíbenej seriál mýho dědy (díky tomu taky respektuju, že to pro někoho je to fajn detektivka a neberu mu to) a díky němu jsem útržků viděl celkem dost. Ty její výrazy byly na předržku skoro permanentně, policajti tu byli za karikatury, co by si bez Jessicy snad ani nedošli na záchod, vražda kamkoliv se Jessica hne a nikdo nemá ani stín podezření, ochotné přibrání spisovatelky k vyšetřování - vždycky jsem jen nevěřícně vrtěl hlavou... Osobně se kloním k teorii, že vraždy páchá Jessica a pak to důmyslně navlékne na prvního nevinného chudáka, co jí přijde do cesty. Za komplice má vždycky místního poldu, který za pomoc dostane podíl z honoráře. Motiv Jessicy je snad jasný - přece musí mít o čem psát. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Důchodce důchodcům. Trochu NAIVNÍ seriál, který mě nebavil, nebaví a ani nikdy bavit nebude. První serie byla koukatelná, ovšem s přibývajícími sériemi, také přibyli ještě více naivní a ohrané zápletky, že jsem začal doufat a postupem času si i přát, aby někdo paní Jessicu Fletcherovou odprásknul, bohužel se tomu tak nestalo a tato paní všechny dokázala ukecat svým bravurním detektivním řečnictvím, aby se odevzdali do rukou zákona. 15 % ()

Shit odpad!

všechny recenze uživatele

Jak já tu babu nasnášim, obzvlášť to její neustálý příšerný divení a ty stupidní konce, kde jí nejdřív příšerně zlej padouch všechno vykecá, pak jí řekne, že jí to je stejně k ničemu, protože se jí chystá zabít a ale nakonec je vše díkybohu zachráněno, protože tam vždycky vtrhne kamarád šerif a Jessica může pronést svojí oblíbenou repliku, že už si myslela, že je po ní, ale já stejně vždycky vim, že takovou radost by mi nudělala a že tu bude otravovat do skonání světa ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

S některými seriály člověk vyroste (je nucen, protože to stále opakovali v TV a nedalo se ubránit). Jessica je starší dáma, která je babička MacGyvera ! Ovládá těsnopis, je zvědavá jak soused za plotem, ucítí pach krve do 100m, je po přechodu, trvalou má i když vstane z postele, nemá falešné zuby, tělo jako 18ka, nemá knírka (protože si ho vytrhává), zná se s každým, kdo něco znamená a vždy má u sebe kabelku. Já ji mám rád, je to určitě lepší než senilní Matlock! Seriál se tváří, jako že po vraždě už je všechno v pohodě a Jessica začíná špiclovat. Jo a nezapomeňte, že Jessica je také babičkou Chucka Norrise, proto jí ještě ze strachu nikdo nezabil. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (50)

  • Než se Jessica naposledy vdala za Franka, studovala žurnalistiku. (Kulmon)
  • Slovo „vražda“ se objevuje v názvu celkem čtyřiceti osmi epizod. (peeteno78)
  • Ačkoliv téměř v každé epizodě seriálu vidíme na konci Jessicu Fletcher (Angela Lansbury) s úsměvem nebo se smát, na konci této epizody se neusměje. (selfesteem)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama