Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po návrate z emigrácie (od r.1974) v novembri 1989 sa Němec vrátil k námetu z konca 60.rokov- ku Klímovej novele Utrpení knížete Sternenhocha, avšak s odstupom od predlohy a až paradizujúcim nadhľadom. Mladé knieža sa ožení s dcérou vojenského vyslúžilca, tá však prejavuje odpor a končí v hladomorni. Knieža, zmietané láskou a výčitkami, zošalie, odmieta jej smrť a miluje sa s rozkladajúcou mętvolou. Dieťa - plod ich jedinej noci lásky - záhadne zmizne, aby sa objavilo na pohrebe rodičov ako položena-polomuž s dvoma hlavami, ponášajúcimi sa na hašterivých rodičov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tolik mých oblíbených herců v jednom filmu bylo pro mě lákadlo. Po skončení jsem si říkal , že někdo je asi magor. ()

Radyo odpad!

všechny recenze uživatele

U některých scének jsem se zasmál, ale ani trochu si nejsem jist, zda byly myšleny jako vtipné, či zda prostě byly jen směšně trapné. Jako celek tenhle film patří do trezoru, ne snad pro "zakázané myšlenky", ale prostě proto, že jde o snůšku zhovadilostí a trapností a bude lepší, když už jej nespatří žádné lidské oko. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Oproti provokativní knižní předloze Ladislava Klímy slaboučký odvar, pryč je obsese, filosofické přemítání, literární iluzivnost a horečnatost textu, zbyla trocha sexuální deviace, zajímavé herecké obsazení a trocha té odvahy experimentovat a ovládnout látku, která je sama o sobě vrcholem nekonvenčnosti... Tohle je ovšem čiré umění pro umění... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009 Dobrý argument pro ty, kteří tvrdí, že komunismus neměl nikdy padnout. Něco tak špatného, a přitom v oné špatnosti důsledného, může natočit jen taková osobnost jako Jan Němec. 10/10 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nepovedený zmarněný experiment, po němž se muselo i Klímovi klíma v hrobku vydýchat... Viděno hned tenkrát, rychle zapomenuto...:-( P.S. Mám rád knížky Ladislava Klímy, takže v tom to opravdu není... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jan Němec? Jan Němec. Ale projekce na Cable Plus po roce 1995 měla větší kouzlo, než dnešní primetime na CSF. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Opět se ukázalo, jak jsem zoufale bláhová. Myslela jsem si, že když to natočilo takové jméno na motivy mé milované knihy, když představitelé hlavních postav naprosto přesně typově sedí a ve vedlejších rolích se objeví takoví frajeři jako Jirka a Bolek, tak to prostě nemůže být tak špatné. No, ale je to opravdu hrozné; co do obsahu nemastné neslané, po technické stránce docela srandovní. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Němec není právě režisér, kterého bych obdivoval, ale snad za odvahu, nebo drzost?, s jakou se vrhnul do Klímy si aspoň jednu hvězdu zaslouží. Dohromady s Žižkovskou věží a Landovským:-) ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Polistopadová adaptace Ladislava Klímy v duchu Krále Ubu. Estetika záměrného neumětelství, kýče a hnusu. Ti, kdo četli Klímovu předlohu (Utrpení knížete Sternenhocha), by od toho raději moc čekat neměli. Němcovu subverzivní estetiku lze buď přijmout nebo odmítnout úplně. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

V podstatě poslední normální ( normální ? ...! ) film člověka, který byl opravdu geniální a předběhl svou dobu. Člověka, kterým strašně otřásla invaze v 68 a který byl vyštván ze své země. Člověka , který se motal 15 let po všech západoevropských čertech a který se po návratu domů zmohl mimo Toyen pouze na pár divných experimentů spojených s nářkem nad svým nevyužitým talentem. Takže tu máme jeden normální film s afektovaným Vildou Čokem, který souloži s hnijící mrtvolou, lvem sežraným Bolkem Polívkou, vždy provokujícím Lanďákem a nečekanou femme fatale Ivanou Chýlkovou. Sláva devadesátkám. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podobné dítě své doby, jako další filmové adaptace slavných literárních předloh Amerika či Krvavý román - osobně mám ty filmy svým způsobem rád, protože viděno dnešnímu očima je to nádherné devadesátkové retro, jaké by dnes už vzniknout nemohlo; na druhou stranu mě jejich sledování bohužel upřímně dost nudí, protože ani jeden z nich nedokáže člověka nějak víc vtáhnout do děje, a konkrétně v případě Němcova filmu mi nejzajímavější přijdou lokace a Hammerův skvělý soundtrack, tedy věci spíše podružné, neboť z Klímy zde mnoho nezůstalo a srovnávat film s "předlohou" snad ani nemá smysl. Btw. když člověk vidí, v jakých sračkách hraje Chýlková dnes, a srovná si to s jejími mimořádně zajímavými rolemi z 80. a 90. let, tak ten protiklad by snad nemohl už být víc bolestnější. ()

tukomaster 

všechny recenze uživatele

Velmi bizarní podívaná při které jsem na mnoha místech vybuchoval smíchy. V některých momentech sice občas nudné, ale většinou se hned stane nějaká šílenost, která rozproudí krev. Také mě celkem bavilo porovnávat s Mechanickým pomerančem, hlavně příbytek pana knížete byl barevným provedením velice podobný. 60% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jako klímovská adaptace podprůměr, herecky průměr, opravdu mne zaujal jen expresivně hrající Pavel Landovský v roli Démonina otce. Jinak stojí za zmínku snad jen celkem zajímavá moderní stylizace snímku, ale Klímu tu čtenář jeho knih hledá marně... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

V rámci českého filmu tahle magořina asi opravdu nemá obdoby. Popsal bych to jako takovou obhroublější a neumětelštější jodorowštinu. Němec se po revoluci očividně naprosto utrhl z řetězu a narval do filmu všechno, co ho právě napadlo. Na natáčení musela být asi pořádná sranda. Čok byl však úžasný a za dlooouhé nohy Ivany Chýlkové musím alespoň půl hvězdičky přidat :). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem tvrdil, že Jana Němce "dělala" Ester Krumbachová. Bez ní pan režisér nedokáže sám sobě určit hranice, kdy už to ještě jde, a kdy už je to trapné a přehnané a přeplácané. Ester by tomu dodala myšlenku, pocit, atmosféru. Jen Němcovou silou je z toho ale nepovedený a uřvaný, zmatený paskvil. ()

Související novinky

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Reklama

Reklama