Reklama

Reklama

Antologie města duchů

  • Kanada Répertoire des villes disparues (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Zapadlou vesnicí Irénée-les-Neiges kdesi v Québeku otřese smrt jednadvacetiletého Simona. Příjezd psycholožky však pragmatická starostka odmítá – s tragédií se podle ní uzavřená komunita, skládající se ze skromného počtu 215 obyvatel, dokáže vyrovnat sama. Opak je ale pravdou: mrazivé dny se táhnou do nekonečna, staré pořádky jsou neudržitelné a z mlhy se pozvolna vynořují tajemné postavy. Avšak to, co se zdá být divné a nepochopitelné, má někdy mnohem povědomější základ, než bychom si přáli. Melancholický i vtipný, poetický i politický snímek québeckého režiséra Denise Côtého využívá tradiční ikonografii duchařských filmů k metaforickému vyprávění o našem strachu z „jiného“. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (14)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Divácky náročný snímek s duchařskou tematikou prošpikovaným příběhem o obyvatelích zapadlé kanadské vesnice, kteří se vyrovnávají se sebevraždou dvacetiletého chlapce, stojí na působivých (nicméně velmi skromných a strohých) obrazech a na vykreslení skomírající komunity na odloučeném zamrzlém venkově. Ta se sice nazývá soudržnou a pospolitou, leč ve skutečnosti ji v depresivní lokaci, kde mají své místo spíš mrtví než živí, drží jen poslední zbytky vůle. Poté, co pro rodinu pozůstalých, truchlících nad tragickou událostí, ztratí vnímání času význam, se vesnice sice opravdu počne zaplňovat duchy a film začne pracovat s určitým napětím, přesto však od tohoto křehkého a nenápadného snímku o určitých formách strachu a o překonávání smutku ze ztráty nemá cenu čekat horor - jde spíš o jednoduchý myšlenkový koncept, převedený do vizuální metaforické podoby. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento snímok je ozaj ťažký na hodnotenie. Ponúka totiž minimum dejových zvratov, prakticky jednoliate konanie postáv a v zásade sa tam nič zásadné neudeje. Čo je ale absolútným triumfom tohto filmu, je práve jeho atmosferický nádych. Tie postavy tam môžu len stáť, nič nerobiť a človeka z toho jednoducho mrazí a Denis Coté nám priniesol ozaj prudko ponurú a dusivú atmosféru, ktorá dokáže pohltiť. Aj preto musím tú štvrtú hviezdu pridať a bol som milo prekvapený. 75 % ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Denis Coté chcel zaspomínať na "svetlé včerajšky" kanadskej festivalovej drámy a legendárnu snímku Svetlé zajtrajšky, avšak ponúka skôr temné dnešky vo filme tak trochu bez chuti. Našťastie funguje atmosféra, ale nakrútiť sugestívny film v zasneženej severoamerickej dedine nie je až také umenie. Druhá polovica zase pripomenie mystery seriál From, aby ste mali predstavu o feelingu dielka. Antológia mesta duchov funguje lepšie ako podobenstvo o vyľudňovaní vidieka (alebo čoho chcete) než právoplatná ľudská dráma, pričom sa dalo obidve roviny skĺbiť do seba tak, aby sme sa viac zaujímali aj o postavy. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Hrozně zajímavá teze o vylidňování venkova v důsledku u něj hmatatelnější přítomnosti jeho nevyřešené historie, kterou zastupují její mrtví. A vše je neuvěřitelně pomalé. V nejlepších okamžicích se film dokonce zastaví úplně. Všudypřítomná zima, truchlivost, nedokončenost a pocit ztráty by nicméně fungovali určitě lépe, kdyby se expozice opírala více o objekty, lokalitu a prostor než o samotné postavy, ale co můžete vyčítat filmu, který uzavře celých těch sto minut tichého zmaru titulkami podkreslenými industriálními noisaři The Body. ()

Marrakech86 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu byl velmi ponurý jakož i celý film, ale postrádalo to šmrnc, divák čeká, že se něco stane a ono se vlastně nestane téměř nic. Takže tam člověk sedí a přemýšlí nad tím, kdy bude konec. Dialogy herců postrádaly smysl a hlavně to bylo všechno zpomalené. Otázka typu: Nemáš prášky na spaní..pak 10 sekund nic...odpověď na co?...10 sekund nic...odpověď...na spaní :)) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Snímek je natočen na 16mm film, který vizuálně odkazuje na jedno z témat filmu, mizející tradice a staré pořádky. (MatyM)
  • Natáčení probíhalo v Québecu v Kanadě. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 11. února 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

25.09.2019

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník přehlídky Be2Can. Letos se koná od 2. do 8. října v pražských… (více)

Reklama

Reklama