Bouře století (TV film)

• Kanada

Storm of the Century

Búrka storočia

Horor / Thriller

Kanada / USA, 1999, 3x85 min (Director's cut: 257 min)

Craig R. Baxley

Gary Chang

Dlouho jsem v tomto případě váhal s hodnocením, protože série si podle mého stojí mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami a je možné na ni pohlížet z různých hledisek. Na jedné straně je Bouři století možné vyčíst typický neduh televizních kingovek, tedy přetaženou stopáž, kdy každý jeden díl by bylo možné osekat o patnáct minut, aniž by utrpěla logika příběhu. Na druhé straně, srovnám-li tento film s podobnými televizními projekty, jako byl například Dům růží (mimochodem natočený tímž režisérem), Časožrouti nebo ubohoučké To, pak s přehledem vede Bouře století, a to dokonce s výraznějším odstupem. Nevím, zda je to kvalitou předlohy, hereckým obsazením nebo tím, že Baxleyho v době natáčení políbila Múza, ale série si po celou dobu udržuje kingovskou atmosféru tajemna, vzrůstajícího napětí a plíživého strachu. Izolovaný ostrov, odkud není úniku, tajemný cizinec, který dokonale zná minulost ostrovanů, manipulátor znalý psychologie a zjevně disponující zvláštní mocí, který přichází s šokujícími požadavky, to vše vytváří pocit stísněnosti, který diváka neopouští ani poté, co odejde od televize. Většina televizních kingovek nedokáže vyvolat strach - Bouři století se to přinejmenším při některých scénách daří. Z hereckého ansámblu je nutné vyzdvihnout výkon Colma Feoreho, který dokázal tajemného cizince zahrát s přehledem a s velkou dávkou záporného charisma. Celkový dojem s ohledem na televizní charakter dílka: 65 %.(7.12.2007)

1/3 se zabývá hlavně příchodem jednoho z Flaggových compadres na malý ostrůvek Little Tall Island. Tenhle Andre Linoge zdá se něco chce a jen tak se toho očividně nevzdá. Zatím jde o klasickou Kingovku, která bohužel jako kniha nevyšla (myslím, že by to všechno na papíře vypadalo líp), ale děj je dost sympatický aby zaujal i na televizní obrazovce. Herecké výkony jsou taky solidní. Colm Feore je zatím jednoznačně nejlepší. Potěšila mě i dr. Weirovská Torri Higginson. Triky jsou na rok 1999 hodně slušné. Hlavně bouře v přístavišti. Jsem zvědavý na další třetinu... 2/3 Napětí se stupňuje, mrtvých přibývá. Potěšila mě zmínka o Dolores Claibornové a vysvětlení původu tajemného cizince. LEGION... 3/3 Poslední čász BOUŘE STOLETÍ rozhodně nezklamala. Pro ty co Kinga znají závěr sice nebyl takové překvápko, ale stejně měl šťávu. Pořád mě ale mrzí, že si nikdy nebudu moct přečíst knihu. Steve pořád zůstává lepší spisovatel než scénárista.(5.1.2008)

Ono je možná někdy i lepší, že se podle předlohy mistra Kinga natočí spíše průměrnější filmy, než ty nejlepší (Shawshank, Zelená míle). Zvláště některé jeho povídky, které jsou čistě hororové a také některé ty, které nejsou obsahově tolik silné; tím ale ovšem nechci říct, že si jeho knihy nezaslouží kvalitní zpracování. A tím, že scénář k tomuto filmu vytvořil sám King, se vlastně dostáváme k tomu, jakou má on sám představu o filmové podobě svých nápadů, myšlenek a příběhů. Film hodně držel "tajemný cizinec" Colm Feore, který naprosto výborně ztvárnil "zlo" a neustále se držel svého: "Zrozen z hříchu, značí pýchu", "Dejte mi, co chci a já odejdu." Hodně mi připomínal legendárního Hannibala Lectera:) Zvláštní bylo, že při každém sledování jednoho dílu z této minisérie venku silně foukalo, zvláště tu první "noc", okna vrzaly pod nápory větru a v TV zuřila zase sněhová bouře, byl to velmi autentický zážitek.(19.1.2008)

K pronikavě žlutým očím Ralphyho Glicka (Salem's Lot) a červeným Jerryho Dandridge (Fright Night) s radostí přidávám černě zalité oči tajemného muže z Bouře Století, jehož bodavý černý pohled s odleskem rubínu ve mně dokonale vykouzlil strach a chlupy vzhůru. Podobné pocity ve mně hlodaly, ovšem jen v představách při čtení knihy Dracula, když Bram Stoker detailně popisoval ženštinu s orlím nosem jako hrabě, vrhajíc svůj šarm na bezmocného Jonathana, jejíž oči též zářily jako rubíny a každou chvíli v nich zaplápolala ďábelská posedlost. Tak nějak by se dal popsat tajuplný muž, který sem tam vycení své "krásné" zoubky, i když to není upír, ale ani člověk. A co s takovým chlápkem, když po celém ostrově zuří prudká zimní bouře, ze kterého nelze utéct? Šoupnout do vězení? Dobrý nápad, ovšem pouze zdánlivě. Tím to všechno teprve začíná... Mohlo to být dokonalé nebýt té předlouhé pasáže, která je sice typická pro Kingovic povídky, ale značka ideál by byly "pouhé" dvě části, které by jistě byly ušetřeny nudnějších a někdy i zbytečných pasáží.(5.4.2010)

• LiVentura

Intelektuální pochody pana Kinga nikdo neodsuzuje, ale neměly by se dle jeho předloh točit filmy, zvláště kanadským způsobem ne.!!!(17.10.2009)

Stephena Kinga kdekdo spojuje jen s nechutnými krváky. Pravda, on rád a dobře popisuje nechutné věci, ale mezi nejprodávanějí autory světa se řadí díky typické atmosféře, kterouje Bouře století nabitá. Pomalé, jakoby snové vyprávění, malé znepokojující historky, zlo tu nevyskakuje zpoza rohu, ale pěkně stylově se připlíží. Záporák v tomhle filmu obyvatele Little Tallu nemasakruje jako teenagery, ale nejdřív pomaličku deptá, v čemž mu pomáhá titulní sněhová bouře, která ostrůvek odřízne od okolního světa. Poměrně příjemný filmový zážitek podpořený krásnou hudbou.(29.1.2004)

Užitečné. Nejlepší kniha, kterou S.K. napsal je jeho autobiografie - O PSANÍ.(31.10.2010)

Cítiť z toho Kinga na sto honov. A to je dobre. Miniseriál je najlepší formát pre jeho príbehy. Je to miestami lacné, resp. občas to chce byť zbytočne efektné, ale základný príbeh o spravodlivosti a ľudskosti a je podaný dostatočne filozoficky a napínavo. A nekompromisne. Skupina ľudí čelí zlu - to sme už videli/čítali mnohokrát a aj napriek tomu je tento film/seriál dosť dobrý nato, aby ste si ho pozreli do konca... Som spokojný...(26.5.2010)

• Hunter2222

1. Diel - Celkom sa na to dalo pozerať, miestami trochu nudné, ale každého to navnadí na ďalší diel... 60%.(1.9.2010)

Na tenhle film jsem se strašně těšil už jenom z důvodu že je to téměř poslední film podle Kinga kterej jsem neviděl, no ale nemůžu bejt z tohohle nijak na větvi. Minisérie od Kinga se mi většinou dost líbily obě verze Salems lot, It, Rose red jsou prostě parádní filmy. Pak sem tam je tu horší film jako třeba Tommyknockers. A tohle považujju za průměr. Od Baxleyho jsem čekal daleko lepší porci strachu, napětí a všeho. Atmosféra ostrova byla skoro nijaká a plno keců okolo mě občas štvaly. Co ale musím pochválit je Feore, věděl jsem že tenhle člověk hrát umí, ale to co předváděl tady je fakt parádní. Jeho pohled byl ďábelskej a scény s ním ve vězení byly nejlepší. Bohužel konec mě teda moc nebral v podání(SPOILER) mi jsme daly děcko a daří se nám dobře, ostatní komu dítě zůstalo pochcípaly nebo se maj blbě.(SPOILER). Tohle mi trošku vadilo. Průměrnej King nic víc nic míň.(21.4.2012)

Průměrná televizní adaptace podle Stephena Kinga. Bylo tady několik lepších a byly tady tucty horších. Váhám, zda hodnotit 2 nebo 3 hvězdičkama - filmu škodí přílišná zdlouhavost a béčkoví herci, jejichž postavy diváka nijak zvlášť nezaujmou. Jednou se na to celkem podívat dalo. 50%(16.3.2009)

Stephen King dozaista vytvoril znervózňujúci miniseriál na motívy televízneho spracovania a perfektne sa držal svojho scenára a skutočne predvídaťeľnosťou, ktorá čírou náhodou z tohto dielka náramne srší. Majster King to už predtým aj tak chcel a pozval si k sebe režiséra, ktorý sa pridal k jeho celkovému zúčtovaniu a súhlasil stým, že bude tento film režírovať. Voľba by to bola dobrá, keby sa film nerozdelil na tri cca hodiny ale ubralo by sa na minutáži a pridalo sa viac na atmosfére (ktorá aj keď tu bola, nesmierne som sa v prvom dieli nudil) a k hluchým miestam by predsa len prospelo niečo pútavé, čo by nás nenudilo a držalo by nás v príbehu ako takom, len nestalo sa to tak ako by sme mi podľa našich predstáv chceli. Ale za snahu Kingovú a jeho výborným knihám by si tento pozoruhodný počin zaslúžil oveľa viac, škoda 80 percent.(29.12.2009)

Typicky dlhá televízná kingovka, kde zaujme atmosféra a skvelý Colm Feore. Na rozdiel od Rose Red drží atmosféru od začiatku do konca.(31.12.2004)

• Mystery13

Viděl jsem onehdá jen první část, a moc se mi to nelíbilo. Ale abych to neokecával, tak musím zkouknout znovu a napravit to.:)(3.6.2011)

Atmosféra mnohem víc odpovídá Kingovi, než jak to předvedl třeba Stanley Kubrick v Osvícení nebo nedej bože, jak se o to pokoušejí nekonečná televizní zpracování typu To. Ale má cenu se zase zmiňovat, že u Kinga je vůbec nejpůsobivější a nejděsivější psychologie postaviček, což z jeho knih dělá zážitek, ale jinak příběhově bývají často o ničem?(15.12.2003)

Takhle jednou pozdě večer pustím televizi a vidím tam takový tipický americký starší (tím nemyslím moc) horor, tak si říkám nevypadá to špatně. Dívám se dál a docela mě to zaujalo. Když jsem si o reklamní pauze zjistil název filmu a zároveň zjistil že se jedná o film od Stephena Kinga, tak sem to žral ještě víc. Taková dobrá změna po dlouhé době. No herecké provedení nebylo zrovna nejlepší, ale nejhorší taky ne. Čtyři hvězdičky, protože by to mohlo být i lepší.(6.2.2008)

První díl mě bavil. Super atmosféra maloměsta odříznutého od světa, záhadný cizinec, brutální vraždy, panoptikum psychologicky zajímavých postaviček, boj se Zlem... Zkrátka King jak má být. Jenže film bohužel přejal nejen Kingovy klady, ale i zápory, a to především jeden - zdlouhavost. Když se nad tím zamyslíte, druhý díl byl úplně zbytečný. Příběh nikam neposunul, kromě několika vražd se v něm nic nestalo. Třetí díl už byl zase lepší, ale na atmosféru začátku nenavázal. Utopil se v kingovské velkoleposti (od té záře na konci vás budou bolet oči ještě týden). Dokonce jsem při něm málem usnul, což by se u hororu rozhodně stávat nemělo. Přesto kdybych mohl vrátit čas, podíval bych se na Bouři znovu. Pár skutečně dobrých momentů má.(19.1.2008)

Gary Chang dělal hudbu k filmu natočenému podle námětu Stephena Kinga. Ten má i produkci. ČÁST 1 - NOC PRVNÍ.......... CITÁT - Na tomto světě musíte platit. Někdy i vším, co máte.......... André Linoge ( Colm Feore ) přichází na ostrov za nějakým účelem, který nám zatím není řečen. Jeho hůl je perfektní. Mám otázku, je to ta samá, co má hlavní hrdina filmu Mrtvá zóna ? CITÁT - Zrození z hříchu, vždy značí pýchu. A pýcha tvá, teď konec má.......... Bouře přichází, ale není to bouře, které by se obyvatelé ostrova měli bát. Z bouří přichází i mnohem vetší zlo, než kdy poznali. ..........dejte mi co chci a já odejdu.......... ČÁST 2 SVÍTÁNÍ.......... Série záhadných úmrtí a divoký úsměv André Linogeho nás pomalu provází první nocí a také začínáme chápat, co asi tak bude chtít. CITÁT - Kde máte hůl ?.......... Plechovka od jablečného džusu má pěknou etiketu. Místo jablka je na obrázku vršek hole z vlčí hlavou....... já, konvička malá, pěkná jsem, zde hubička má je, tady ouško vem. Když se dohřeju tak zapískám, pak čaj, zaleju vám, to ráda mám........... André zatím dokazuje, že zná temná tajemství všech obyvatelů ostrova a zahrává si z jejich životy. CITÁT - Zabijeme ho, nikdo se to nedoví. Co je na ostrově, je naše. I Dolores Claibourneová to věděla - povídá starosta města........... ČÁST 3 DEN PRVNÍ.......... ..........Bože, proč já ??!!!! Proto že mě příšerně štveš !!!........ Nejmrazivější scéna je ta, kdy se vlčí hlava na vrchu Andreho hole změní na psí a děti se jí dotknou. Už není pochyb, co Andre Linoge chce, nebude lehké mu to dát, nebo snad jo ?? .......... K FILMU ......... Nejlepší charisma měl Andre, ostatní jsou jen loutky. Film je docela napínavý jen škoda, že toho zla ukazovaného na ostrovanech bylo málo. Chtělo to víc toho napětí, které pak všechny dovedlo k činu, který udělali. První dva díly jsou, dle mého, moc krátké a třetí díl je zase moc zdlouhavý. Hudební doprovod byl slušný. CITÁT - Buď tímhle městem skončím, nebo začnu..........(24.4.2011)

Obyvatelného malého ostrova se připravují na přicházející nápor bouře, která má překonat vše, co zatím zažili. Těsně před jejím příchodem se objeví podivný cizinec, přicházející zdánlivě odnikud. Nevlastní žádný průkaz totožnosti, chová se poněkud cynicky a jeho prvním počinem je vražda nemohoucí stařenky. Vzápětí se nechá bez odporu zatknout místním šerifem a vsadit do vězení. To je ovšem pouze začátek všech zvláštních událostí, které nyní na místní usedlíky čekají. V každém případě mě překvapila výborná atmosféra tohoto televizního počinu. Na prvním místě se o ní stará Colm Feore v roli onoho tajemného návštěvníka, přicházejícího nejspíš ze samotného pekla. I když musím zároveň dodat, že mi tak úplně nesedly některé z jeho nadpřirozených schopností, třeba ovládání televize pomocí ukázání prstem. Největší strach z něj jde naopak ve chvíli, kdy klidně sedí, dívá se před sebe a prozpěvuje si písničku o čajové konvici (která mi už koncem filmu skutečně hrála na nervy). K ostatním hereckým výkonům nemám žádné výhrady, všichni dělají svou práci a dělají jí dobře. Trochu problematickou skutečností tohoto filmu je jeho délka. I přesto mi nepřipadal, s výjimkou první části, kde se děj teprve rozjíždí, nějak zvlášť nudný. Na poměry televizní produkce skutečně pozoruhodně dobrý horor.(29.5.2008)

Největší slabinou Bouře století je paradoxně její nejlepší, atmosférou naprosto nadupaná první část. Začíná sněžit, meteorologické radary nehlásí nic pěkného a do skvěle vykresleného a výborně napsanými postavami (nikoliv parodickými postavičkami jak je často zvykem) obývaného městečka přijíždí tajemný charismatický záporák. Bouře houstne, stejně tak atmosféra a my pozorujeme, jak si Andre Linoge dělá co se mu zamane a přitom občas vysype nějakou solidní hlášku, ze které běhá mráz po zádech. Očekávání jsou v tu chvíli obrovská, bohužel ani prostřední, ani závěrečná část tu laťku už nepřeskočí. I když King vytahuje svou velkou zbraň - výborně zpracovanou a budovanou psychologii postav, která v davu nabírá celkem zajímavé obrátky. Problémem ale je, že ke konci jsem poměrně výrazně začal nesouhlasit s počínáním a názory postavy, se kterou jsem podvědomě cítil, že bych měl sympatizovat. O mnoho lépe byl tento faktor názorového střetu zpracován například v Darrabontově Mlze. Ve finále je však Bouře století výborný snímek s přehledem válcující většinu soudobých "mysteriozních horrorů" a budiž mu odpuštěny malé detaily jako celkem provařený umělý sníh. A velký dík za prokázání faktu, že k atmosféře strachu nepotřebuje film jediný záběr na uříznutou končetinu, vyhřezlé střevo nebo vydloubnuté oko.(16.11.2009)

<< předchozí 1 2 3 4