Reklama

Reklama

Progres 2

(koncert)

Obsahy(1)

Záznam legendární art rockové kapely Progres 2 k příležitosti 50. výročí existence a k výročí 70. narozenin lídra Pavla Váněho. Kapelu Progres v roce 1968 založili pod původním názvem Progress Organization hudebníci Zdeněk Kluka a Pavel Váně (23. února 1949). Hned jejich první LP deska se stala dle kritiků časopisu Melodie deskou roku 1972. Druhé LP – Mauglí – vydali už pod „normalizačním“ názvem skupiny – Barnodaj. V dobách nejtužší normalizace pak na několik let přerušili činnost. Obnovili ji pod novým názvem PROGRES 2 v roce 1978, kdy poprvé představili experimentální audiovizuální projekt Dialog s vesmírem (první československou rockovou operu). V podobných náročných projektech pokračovali i na dalších albech (Třetí kniha džunglí, Mozek, Změna). Po sametové revoluci natočili opět jako Progres 2 několik televizních pořadů, vydali v reedicích postupně všechna svoje alba. V posledních letech koncertuje skupina PROGRES 2, jako snad jediná z legend šedesátých let, v sestavě pouze původních členů (žádný náhradník), dokonce zřejmě v nejsilnějším složení své historie (Pavel Váně, Zdeněk Kluka, Roman Dragoun, Pavel Pelc a Miloš Morávek)... Pro oslavy svého 50. výročí připravuje kapela nejen speciální koncert, ale také nové řadové album, tradičně opět s propracovaným jevištním zpracováním. Koncert představuje průřez skladeb ze všech alb i projektů, jako host se objeví také spoluzakladatel legendárních Progress Organization baskytarista Emanuel Sideridis, žijící dnes v Řecku. Největším lákadlem pro fanoušky budou asi ukázky z nového alba, které kapela vydává po dlouhých třiceti letech. V závěrečné části koncertu odehrají ukázku z legendárního audiovizuálního projektu Dialog s vesmírem. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Padesát let je pro život kapely opravdu hodně. A Progres 2 v sestřihu výročního koncertu ukázali, že na to ještě mají. Na tomto koncertě jsem málem byl, ale byl hned vyprodaný. Takže v lednu proběhnul na stejném místě ještě jednou a už i za mé účasti. Někde jsem zachytil informaci, že před tím prvním museli muzikanti v předvečer zahánět nervozitu nějakým mokem a hodně se jim to vymknulo. Takže před koncertem někdo možná ještě dal vyprošťováka a šli do toho. Ne, že by to bylo vidět na kvalitě koncertu. Prostě klasičtí rockeři. Ke koncertu samotnému. Jak v TV, tak naživo proběhnul průřez celou jejich tvorbou a největší zásah měl blok z Dialogu s vesmírem. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Ty kráso, vlastně nevím, jestli být nadšená nebo mít depresi. Asi to první. Stačí zavřít oči, zaposlouchat se a roky jsou... vlastně nejsou. Paráda. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Muzikantsky naprostá špička. Zejména nadčasovost Dialogu s vesmírem v našich končinách nemá příliš konkurence. Videozáznam potěší, ale zážitek z živého koncertu nenahradí. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Včera mi ČT art udělalo radost a to hned dvojnásobnou. Nejdříve uvedli dokument o padesátileté historii artrockové kapely a poté i koncert z 8.listopadu loňského roku. Proges 2 je moje srdeční záležitost. Jejich tři alba: Dialog s vesmírem, Třetí kniha džunglí a Mozek jsou pro mne kultovní a kdykoliv si je rád znova poslechnu. Několikrát jsem je viděl i naživo. Naposledy někdy před třemi, čtyřmi lety v našem klubu Stolárna prakticky ve stejném složení, jak se představili i v tomto televizním koncertu. Čili o svém hodnocení jsem nemusel přemýšlet ani vteřinu! ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama