Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Co mě celých těch 52minut drželo přikovanou v sedačce byla touha vyslechnout si tu přenádhernou hudbu v závěrečných titulcích. Nejraději mám první sérii, kdy kluci jsou ještě mladí kovbojíci, starají se o zvířata, zajímá je jen, kde si odložili svůj klobouk a na které pastvině ještě nebyli. Tohle všechno se odehrává na pozadí tragických událostí socialistického Československa, ale proč se jen tak nekochat přírodou a přestat se trápit, co komunisti byli za ha**le. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak než dát 5*. Už první dvě série byly výborné, ale třetí mě v každém díle naprosto fascinuje.Narozdíl od prvních dvou sérií , ve kterých byla ústřední postava Antonín Maděra a vše podstatné se točilo kolem něj, se ve třetí sérií setkáváme i s příběhy kovbojů, ze kterých už se stali dospělí muži. Na každém z nich je dokonale znázorněno jaké to bylo žít v dobách RUDÉ CHÁTRY. Žádný jiné český seriál mě nenadchnul jako právě Zdivočelá země. A co se týče obrazové a hudební stránky, tak nemám co dodávat, je to prostě krása. Tááák nám skončil jeden vynikající seriál. Kvalitu si držel od začátku až do samého konce. Doufám, že případná 4.série bude stejně kvalitní jako ta třetí. Velký dík a uznání všem jeho tvůrcům a aktérům.../2.kompletní skouknutí/ Nejsem zrovna seriálovej typ, ale tenhle mě prostě baví. Baví mě sledovat příběh "kawbojů", válečných veteránů a všech práskačů od STB. Taky mě baví sledovat Antonína naMaděru, kolem kterýho se to celý točí. A která postava mi nejvíc nepřirostla k srdci? Tondova manželka, která je semetrika, alkoholička (když je potřeba) a velmi rázná a protivná ženská. Brr, z takovejhlech ženskejch mi nasakakuje husina i na hlavě. Už se těším na další sérii, kterou si rozhodně ujít nenechám. /poslední sérka/ Tááák a je konec!!! Už žádný nový díl, už žádný další dobrodružství, je to konec... Musím se přiznat, že včera u posledního dílu mi z očí padaly slzy jak už dlouho ne. Všechny postavy jsem si totálně zamiloval, každá má něco do sebe. KAždýho z kowbojů je paráda sledovat, jak se vyvíjí jeho životní cesta - podepsat/nepodepsat . Žádný jiný seriál takle perfektně nevykresluje dobu, která byla pro náš národ tak moc špatná... Na konec si neodpustím a šťournu si pořádně do všech komančů, který kdy kráčeli a kráčet budou po tomhle Světě : Aby Vás pes jebal do nohy a cholera potkala :o). Chátra rudá včele s Žabákem :o) ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si ZZ po letech oživil. Zatímco první řada je českou parafrázi westernu, druhá hutným průvodcem po komunistických lágrech. Třetí oživuje největší národní trauma ze socialismu (fascinuje mě na ní téma kompromisů, kdy už nešlo o život) a čtvrtá je již vcelku zbytečným dovětkem, i když porušuje pár klišé. Nyní už bych se za seriál tak nebil, ale stále je pro mě v podstatě historickou ságou určitého období našich dějin, které se daří reflektovat tu dobře, tu hůř, stejně jako ostatním (Četnické humoresky, Vyprávěj). Škoda pozdějšího televizního zpracování, oceňuju odstup některých řad od sebe tak, aby přirozeně stáli i herci. A souhlasím, že téměř všechny smrti hlavních postav seriálu jsou na hranici uvěřitelnosti. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

I třetí reprízování Zdivočelé země sleduji s napětím. Podmanivou atmosféru poválečného pohraničí rámuje příběh začínající klukovskými hrátky na kovboje a končící chlapských přátelstvím. Skvělá hudba Z. Bartáka. Ve druhé sérii při jednom z nastupování muklů v 18. díle zazní mezi čtenými jmény i Jiří Stránský, což je autor předlohy. Těším se na 3. sérii, jestli bude vidět, jak jsem se nenápadně začlenil mezi komparsisty. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Po léta jsem se tomuto seriálu vyhýbal v obavách z plytkosti a směšnosti. Zbytečně. Mohli bychom sice najít spousty much, ale celkově seriál obstojí na jedničku. Jako svědectví doby je ojedinělých dokladem stavu společnosti v poválečných letech, a také pomníkem našim letcům, kterých si po Sametové revoluci nikdo od filmu moc nevšímal. Oproti bakelitově ein-kessel-buntesovému seriálu Vyprávěj, zde narazíme opravdu na realitu a ne na zidealizovaný komunismus levného piva a másla. Chvílemi mi z toho bylo i na blití. Historii své země ale musíme přijmout takovou, jaká byla. Musí se o ní ale mluvit a točit filmy. Jinak za pár let nikdo nebude vědět odkud jsme přišli....90% P.S. Třetí série nadále drží vysokou laťku, takže zařazuji mezi oblíbené. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (118)

  • Scény s vojenskou technikou se točily na Rokycansku, protože v Rokycanech existuje výborný klub fanoušků staré vojenské techniky. (Elisebah)
  • Tábor byl postaven v bývalém vojenském prostoru Milovice. (Pjootr)
  • Tri dni po dotočení svojich posledných záberov zomrel pokojne doma v spánku herec Vladimír Ráž (Chvojík). (Zdroj: casprezeny.sk) (Raccoon.city)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama