Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál se dívám vcelku rád. Myslím si ale, že nikdo z dnešní generace nemůže docela pochopit to, o co v něm vlastně šlo. Co bych si ale dovolil vytknout, je těch sedm "statečných", kteří v brejličkách s kilama navíc cválají na koních s rouškama přes huby a zatavenýma pistolema. To už je krapet mimo. Seriál by se měl držet nějaké dané linie a nechodit ve šlépějích divokého západu. Ovšem, pokud ten "západ" není brán jako velice povedená forma provokace. 75% ()

andriy 

všechny recenze uživatele

Každý komouš by se na tento seriál měl povinně dívat. Update po poslední sezóně: Jsem rád, že mě ani nové díly nezklamaly, pořád se bylo na co koukat. Důstojné vyvrcholení téhle ságy, kterou jsem vlastně sledoval od mladých let. A ano, stále si myslím, že by to bývalým estébákům v domovech důchodců měli pouštět místo Večerníčku. ()

Reklama

Paity 

všechny recenze uživatele

Velmi oceňuji záměr natočit takovýto seriál. Vyčítám mu však příšerný výběr herců pro vedlejší role. Mladí "kovbojové" jsou parta nesympatických ksichtů, na které se nedá dívat a až na Langmajera z nich snad nikdo ani neumí hrát. Co bych ale hlavně rád řekl je fakt, že se málo oceňuje výkon Miroslava Táborského, který vedle Dejdara, co by komunistického dozorce exceloval. Opět potvrdil, že se na něj nedá koukat, ale jako herce ho sledovat prostě musíte. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Pro mě na české poměry velice kvalitní seriál, který nabízí skutečně poutavý příběh českého pilota RAF a navíc krásné záběry koní a přírody.. O některých hereckých výkonech se možná dá polemizovat, ale já si tohohle seriálu cením hlavně pro jeho hlavní myšlenku - ukázat zrůdnost komunistického a fašistického režimu!! A to myslím, že se povedlo brilantně!!! A komu se to nelíbí ať si pustí toho svého majora Zemana nebo Ženu za pultem... Pozn. for Oskar: ten tvůj rádoby intelektuálský komentář je vážně dost mimo... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Možná by snad mohlo někoho napadnout, proč se seriál vrací k něčemu, co už dávno je definitivně za námi, když většina komunistických organizátorů vražd a násilí už je po smrti. Nebo možná je předem vyprávění pro někoho nedůvěryhodné, protože tempo a styl vyprávění je tak trochu účelový či dokonce kovbojský. Snad ani umělecky o žádný průlom nejde. Přesto přese všechno ve své podstatě čas zobrazovaných dějů leckdy takřka nepravděpodobný je vpravdě ze života a dalo by se říci, že z hlediska doby je dílo jakýmsi svědkem naší minulosti, i když ji má hodně lidí ještě v živé paměti. Na což někteří také dosud zapomínají, o to je potřebnější to připomenout, aby se to nevytratilo z povědomí naší společnosti. Těsně po válce následovalo několik slušných let a zdálo se, že bude fajn, ale s blížícím se rokem čtyřicátým osmým se upevnilo bratrství se Sovětským svazem. Následující léta 1948 až 1952 poúnorových praktik blažených časů komunismu patřila k těm nejtragičtějším v Československu. Dominantním prvkem seriálu je jednoznačně zobrazení šlechetného charakteru apolitického pilota Maděry, který prošel peklem padesátých let dvacátého století. Kolik u nás tady takových podobných Maděrů bylo, to se zřejmě už nikdo nikdy nedozví. Za ně patří tvůrcům můj dík. Snad i někdo namítne, tak to vůbec nebylo. A kdo tedy vehnal do utrpení a zkázy účastníky druhé světové války, kteří bojovali v řadách československých zahraničních armád jak na západní tak na východní frontě? Na to si určitě odpovíte sami, :o) Ještě doplním, že první dvě řady Zdivočelé země jsou řemeslně velmi dobře zvládnuté. Ostatní jsem však zatím ještě neviděl. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (118)

  • Pětadvacet herců hlavních a středních rolí prošlo všemi řadami seriálu. Pracovali na něm teda 14 let. (Elisebah)
  • V sedmém dílu je třikrát zobrazena Maděrova (Martin Dejdar) dcera. Na začátku je blonďaté miminko, poté tmavovlasá holčička, která je o poznání starší. Ke konci dílu se opět objevuje blonďaté miminko. (Chip89)
  • Hynku Bočanovi přišel korespondenční list s namalovanými šibenicemi a textem Najdi si svou lucernu! Vlastenci ze Šumavy. Obdobné vzkazy dostával i Martin Dejdar (Antonín Maděra). (JoranProvenzano)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama