Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (277)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zdivočelá země je pro mě jeden z nejlepších porevolučních českých seriálů. Je to snad první ucelenější pokus se bez tendenčních tlaků vypořádat s naší těžkou minulostí. Nebudu vypisovat jednotlivé výhrady, i když jich pár bylo a spíš budu chválit. Příběh mě zaujal hned od začátku. Nejprve se tváří jako hravá kovbojka, postupně jako poválečné drama, přejde do výpovědi vězně v uranovém lágru a skončí v neradostných letech minulého režimu. Každá řada je jiná, každá má i své slabší momenty, ale jako celek vše skvěle funguje a těch silných momentů je daleko více. Všem bych jej rozhodně doporučil. Není dokonalý, ale jako úvodní lekce historie do našich moderních dějin proč ne. Navíc se povedly všechny postavy v čele s Maděrou, Martin Dejdar si tu střihl svou životní roli. Bavily mě ale všechny postavy a rád jsem sledoval jejich osudy. Díky délce seriálu a dlouhému časovému rozpětí měla většina z nich pozoruhodný vývoj. Hynek Bočan a Jiří Stránský to napsali výtečně a rád dám silné čtyři hvězdy. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poválečná historie v kostce. 1) Skvělá osvětová práce. Pamětníci zavzpomínají a ostatní se seznámí a poučí. I kdyby seriál nikdy neposloužil jinak než jako zrcadlo doby, nebyla to marná práce._____ 2) Oceňuji zejména skvělé zobrazení atmosféry každodenního života. Rozdíl mezi 50. a 70. léty jsem ještě v žádném filmu neviděl tak průzračně jasně._____ 3) Seriál je rozvleklý? Ale kdepak. Pravda, střílí se v něm pomálu a rvačky, pokud k nějaké dojde, jsou přízemně české. Seriál je sága, rozsáhlé vypravování a tak i plyne...jako velká řeka, pomalu, ale s velikou silou. Majestátnost příběhu, a tady opravdu jde o Příběh, si vyžaduje zklidnění a důstojný průběh._____ 4) Výborné herecké výkony (kdo byl špatný?) podtrhuje epická hudba._____ 5) Někdo snad namítne, že takhle každodenní život většiny občanů prostě nevypadal. Jistě, že ne. Kdo chce vidět každodennní život rutinérsky zpracovaný, ať sleduje Velmi křehké vztahy, Ordinaci v růžové zahradě a podobné seriály. Každému, co jeho jest._____ 6) Podplukovník Maděra a major Zeman. Oba seriály zobrazují dobu ideologickým prizmatem. Srovnání ale není fér. Zatímco Zeman režimu slouží, Maděra chce mít čistě jen pokoj. Není disident ani odbojář. Je oběť._____ 7) Třetí řada překonala má očekávání. Kompaktní děj a výstižná atmosféra. Těším se na Maděru v sametové revoluci. ()

Reklama

Hans. 

všechny recenze uživatele

To je moje ,,srdcovka". Nádherná hudba a hlavně skvělé vyobrazení neslavné doby, od které se dnešní komunisti distancují a omlouvají se za ní a myslí si, že se tím vše smaže a zapomene. Děkuji tvůrcům za tento seriál, jen víc takových. Na tyto časy se nesmí zapomínat! I přes mírný pokles kvality v posledních dvou sériích nemůžu dát méně než 5*. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Dosti věrohodný obraz událostí v ČSR po roce 1945. Řada skvělých herců a vynikající prostředí, které by si ovšem zasloužilo větší finanční podporu. Maděra jako ztělesnění kruté nespravedlnosti režimu i odhodlaní straníci, kteří chtěli budovat bez násilí. Určitě se nejedná jen o jednostranný, čistě proti-komunistický pohled. A nakonec i režisérova zkušenost je v seriálu znát. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak než dát 5*. Už první dvě série byly výborné, ale třetí mě v každém díle naprosto fascinuje.Narozdíl od prvních dvou sérií , ve kterých byla ústřední postava Antonín Maděra a vše podstatné se točilo kolem něj, se ve třetí sérií setkáváme i s příběhy kovbojů, ze kterých už se stali dospělí muži. Na každém z nich je dokonale znázorněno jaké to bylo žít v dobách RUDÉ CHÁTRY. Žádný jiné český seriál mě nenadchnul jako právě Zdivočelá země. A co se týče obrazové a hudební stránky, tak nemám co dodávat, je to prostě krása. Tááák nám skončil jeden vynikající seriál. Kvalitu si držel od začátku až do samého konce. Doufám, že případná 4.série bude stejně kvalitní jako ta třetí. Velký dík a uznání všem jeho tvůrcům a aktérům.../2.kompletní skouknutí/ Nejsem zrovna seriálovej typ, ale tenhle mě prostě baví. Baví mě sledovat příběh "kawbojů", válečných veteránů a všech práskačů od STB. Taky mě baví sledovat Antonína naMaděru, kolem kterýho se to celý točí. A která postava mi nejvíc nepřirostla k srdci? Tondova manželka, která je semetrika, alkoholička (když je potřeba) a velmi rázná a protivná ženská. Brr, z takovejhlech ženskejch mi nasakakuje husina i na hlavě. Už se těším na další sérii, kterou si rozhodně ujít nenechám. /poslední sérka/ Tááák a je konec!!! Už žádný nový díl, už žádný další dobrodružství, je to konec... Musím se přiznat, že včera u posledního dílu mi z očí padaly slzy jak už dlouho ne. Všechny postavy jsem si totálně zamiloval, každá má něco do sebe. KAždýho z kowbojů je paráda sledovat, jak se vyvíjí jeho životní cesta - podepsat/nepodepsat . Žádný jiný seriál takle perfektně nevykresluje dobu, která byla pro náš národ tak moc špatná... Na konec si neodpustím a šťournu si pořádně do všech komančů, který kdy kráčeli a kráčet budou po tomhle Světě : Aby Vás pes jebal do nohy a cholera potkala :o). Chátra rudá včele s Žabákem :o) ()

Galerie (354)

Zajímavosti (115)

  • Nejstarší postavou je babička Edy Hartmana v domově důchodců, z mužů pak Brabenec. Nejmladší je Pýtova čerstvě narozená holčička. (Elisebah)
  • Hrdinové seriáli zastárli o 23 let. Začínalo se po válce v roce 1945, třetí série pojednává o letech 1968 - 71. Ve skutečnosti herci zestárli jen o 14 let. (Elisebah)
  • Nejvíce herců a komparzistů bylo v sále divadla při inscenaci Braniboři v Čechách, kam se zařadili i tvůrci (např. režisér Bočan, pomocná režisérka Zuzana Mathéová a i kameraman Vladimír Holomek) a rovněž při příjezdů vojáků okupačních armád do Svatého Štěpána. (Elisebah)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama