Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (277)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů. Nejraději mám první sérii, která je plná nostalgických obrazů a ze které dýchá opravdová dobrodružná atmosféra. Postupem času přibývá v seriálu politiky a zjišťujeme, že Maděrovi se paradoxně nejlíp vedlo v časech, kdy musel svádět boj "pouze" s nacistickými kolaboranty. Velmi sugestivně je zobrazen teror, jenž komunisté rozpoutali proti těm, kteří bojovali za naši vlast na opačné frontě. Jedenáctý díl patří k tomu nejsilnějšímu, co jsem kdy viděl. Druhá série mi přijde o trochu slabší než první a třetí a čtvrtá už místy připomínají současnou seriálovou vlnu. Konkrétně poslední dvě série by klidně mohly být i kratší, takhle mi spousta věcí přijde jen jako zbytečné nastavování (Billovy problémy se žlučníkem, několikanásobné opakování věty "na okrese vo nás všechno věděj, takže nás někdo udává", přešlapování v 70. letech zakončené odfláknutým závěrem...). Ani ta zdivočelá země už není tak divoká. I tak se ale mezi současnými seriály jedná o perlu v hromadě štěrku. "Proboha, kde jste to byl?" "Pod loretánskejma zvonama: Tisíckrát pozdravujeme Tebe!" (72.) ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Já se nechci zapojovat do sporu Tosima a Oskara, jen chci říct, že Zdivočelá země nemá být historický dokument, ale dobrodružný seriál. A v něm by se asi nevyjímal nejlíp čerstvý absolvent zemědělské univerzity, který plný nadšení přichází do pohraničí vybudovat naši vlast, lepší a směřující k socialistickým zítřkům... No uznejte, že pilot RAF je přece jenom nosnější postava. Tenhle seriál i přes všechny jeho vady (rozvleklost, občasná dějová nevýraznost atd.) mám ráda proto, že se snaží nějak postavit k té části české historie, o které se ani dnes v dějepise neučíme. Ukazuje zvrácenost a teror nastupující komunistické strany, naivity lidí, kteří věřili v to, že v bratrství se SSSR nám určitě bude líp a koneckonců i ty komunisty-korytáře, kterých tenkrát bylo snad ještě víc. Tohle si Stránský nevymyslel ani nepřibarvil, to jsou prostá historická fakta. Zkrátka je dobré se na tenhle seriál podívat - a voličům dnešních komunistů bych ho pustila pro jistotu dvakrát. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

I třetí reprízování Zdivočelé země sleduji s napětím. Podmanivou atmosféru poválečného pohraničí rámuje příběh začínající klukovskými hrátky na kovboje a končící chlapských přátelstvím. Skvělá hudba Z. Bartáka. Ve druhé sérii při jednom z nastupování muklů v 18. díle zazní mezi čtenými jmény i Jiří Stránský, což je autor předlohy. Těším se na 3. sérii, jestli bude vidět, jak jsem se nenápadně začlenil mezi komparsisty. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Občas až komicky špatně natočeno, hodně zidealizované kladné postavy, ale na druhou stranu mělo smysl tento seriál vytvořit, protože má výpovědní hodnotu o zacházení s lidmi v 50. letech. A ačkoli není úplně příjemné to sledovat, nemělo by se na tu dobu zapomínat a k tomu snad Zdivočelá země alespoň trochu přispívá. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Pro mě velice silný seriál, sledovat jako malej prcek krásu přírody, život na ranči s koníkama a zábavnou pohodu, která se změní kvůli rudejm sviním...to mě hodně dostávalo. Teď už vidím i nějaké ty chybičky, ale pořád je to jeden z nejlepších seriálů vzniklých u nás. A za geniální hudbu si pátou hvězdičku rozhodně zaslouží, díky Martičce mi běhal mráz po zádech nejednou. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (115)

  • Jedním z válečných veteránů přijímaných Václavem Havlem v první epizodě čtvrté série seriálu je sám scenárista Jiří Stránský. (JoranProvenzano)
  • Tri dni po dotočení svojich posledných záberov zomrel pokojne doma v spánku herec Vladimír Ráž (Chvojík). (Zdroj: casprezeny.sk) (Raccoon.city)
  • Nejvíce herců a komparzistů bylo v sále divadla při inscenaci Braniboři v Čechách, kam se zařadili i tvůrci (např. režisér Bočan, pomocná režisérka Zuzana Mathéová a i kameraman Vladimír Holomek) a rovněž při příjezdů vojáků okupačních armád do Svatého Štěpána. (Elisebah)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama