Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (277)

netahlo 

všechny recenze uživatele

Pro me osobne urcite nejlepsi cesky porevolucni serial. A to s velkym prehledem! Po prvnich par dilech posledni serie jsem byl ponekud na rozpacich, co ze se to z meho oblibeneho serialu stalo. Nicmene dalsi dily muj dojem napravily. Prvni dve serie jsou samozrejme neprekonatelne, dalsi uz tak dobre nebyly, ale furt si drzely vysoky standard. Jako celek nemohu ani vterinu myslet na jine nez plne hodnoceni. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Po léta jsem se tomuto seriálu vyhýbal v obavách z plytkosti a směšnosti. Zbytečně. Mohli bychom sice najít spousty much, ale celkově seriál obstojí na jedničku. Jako svědectví doby je ojedinělých dokladem stavu společnosti v poválečných letech, a také pomníkem našim letcům, kterých si po Sametové revoluci nikdo od filmu moc nevšímal. Oproti bakelitově ein-kessel-buntesovému seriálu Vyprávěj, zde narazíme opravdu na realitu a ne na zidealizovaný komunismus levného piva a másla. Chvílemi mi z toho bylo i na blití. Historii své země ale musíme přijmout takovou, jaká byla. Musí se o ní ale mluvit a točit filmy. Jinak za pár let nikdo nebude vědět odkud jsme přišli....90% P.S. Třetí série nadále drží vysokou laťku, takže zařazuji mezi oblíbené. ()

Reklama

andriy 

všechny recenze uživatele

Každý komouš by se na tento seriál měl povinně dívat. Update po poslední sezóně: Jsem rád, že mě ani nové díly nezklamaly, pořád se bylo na co koukat. Důstojné vyvrcholení téhle ságy, kterou jsem vlastně sledoval od mladých let. A ano, stále si myslím, že by to bývalým estébákům v domovech důchodců měli pouštět místo Večerníčku. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Češi se vyrovnávají se svou minulostí velmi svérázným způsobem: ze dne na den zavrhnou jeden režim a v tom druhém se tváří, jako by ten první nikdy neexistoval nebo jako by se na něm nepodíleli. Lapidárně řečeno, jako by se právě narodili. Časem někdo nesměle pípne, že by se řada věcí z minulosti měla uvést na pravou míru. To způsobí všeobecné pokyvování hlav a souhlasné mručení. "Ano, ano... mělo by se... musí se... někdo by měl..." Až někdo přijde s dětsky jednoduchým nápadem, jak se dopátrat takzvané pravdy: všechno se obrátí naruby. Načež se všichni ti pokyvovači bodře plácají po zádech a říkají "Ano, ano... to se nám povedlo... to jsme to vyřešili..." a úlevně si otírají čela, zrosená tou námahou. Jenže objektivní pravda je ošemetná věc (existuje vůbec?) a rozhodně to není pouhá negace lži. 40% ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Tri serie by mely byt dostacujici. Dalsi bych uz nenatacel.Atmosfera serialu je jedinecna,v nasich podminkach a v tomto stylu je doposud,prozatim nezopakovatelna.Treti serie privedla do pribehu nove herce vcetne L.Kostelky,I.Barese,J.Dvoraka,J.Stastneho,F.Nemce a dalsich, jejichz zarazeni pro oziveni schvaluji. Martin Dejdar se pro roli Tondy Madery narodil, dokonale mu padne,stejne jako role Cassidyho J.Langmajerovi. Zaverecna serie neni uz tak akcni, o to vyse vsak stoji na hereckych vykonech a skvele budovane atmosfere.O zapletku se v podstate stara pouze Sevcik a take tajemny udavac..Kdo to asi je? "Tak vy si pane rancere vemete tuhle kobylu a poradne ji vypucujete a koukejte se pohnout ,aby jste nahodou treba nedostal bubenika...!" ()

Galerie (354)

Zajímavosti (115)

  • Ve třetí řadě bylo 40 hlavních, 70 středních, 50 malých rolí. Plus řada kaskadérů v epizodních rolích sovětských a neměckých vojáků, také žokejové včetně legendárního Josefa Váni a desítky komparzistů. (Elisebah)
  • Nejstarší postavou je babička Edy Hartmana v domově důchodců, z mužů pak Brabenec. Nejmladší je Pýtova čerstvě narozená holčička. (Elisebah)
  • Natáčení třetí série seriálu začalo na podzim roku 2007 a skončilo v srpnu 2008. Celkem se točilo 118 dní. (Elisebah)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama