Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (277)

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Co do hereckych vykonu jde bezesporu o jeden z lepsich ceskych serialu, stejne tak co do myslenkovyho obsahu, ale pribehove, chcete-li scenaristicky, je to trochu divocina. Asi za to muze fakt, ze bylo nutny bsahnout prilis velkej casovej usek a v nem prilis mnoho udalosti, ale to na vysledku bohuzel nic nemeni. S takovejma oriskama si proste musi dobrej scenarista umet poradit. Coz se zde uplne nepovedlo. I tak ale patri z cesky televizni produkce ZZ k mejm nejoblibenejsim poradum. A jako velkej klad je samozrejme nutny chapat to, ze 50. leta nepredklada divakovi formou suchyho dokumentarni vyctu, ale skrze dej. I kdyby vsechno selhalo, uz jen pro tohle nebyla Bocanova prace zbytecna. P.S. - Dojmologie a la uzivatel Oskar me moc bavej :o))) ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Pro mě velice silný seriál, sledovat jako malej prcek krásu přírody, život na ranči s koníkama a zábavnou pohodu, která se změní kvůli rudejm sviním...to mě hodně dostávalo. Teď už vidím i nějaké ty chybičky, ale pořád je to jeden z nejlepších seriálů vzniklých u nás. A za geniální hudbu si pátou hvězdičku rozhodně zaslouží, díky Martičce mi běhal mráz po zádech nejednou. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Zdivočelá země mě uchvátila. průměrný český divák dostal konečně možnost vidět na vlastní oči nejdříve vysídlení českého pohraničí, následně postupující kolektivizaci a socializaci. A zcela jistě si stojím za tím, že pro mě nejlepší díly vznikly v době, kdy byl Martin Dejdar uvězněn v pracovním táboře. ()

andriy 

všechny recenze uživatele

Každý komouš by se na tento seriál měl povinně dívat. Update po poslední sezóně: Jsem rád, že mě ani nové díly nezklamaly, pořád se bylo na co koukat. Důstojné vyvrcholení téhle ságy, kterou jsem vlastně sledoval od mladých let. A ano, stále si myslím, že by to bývalým estébákům v domovech důchodců měli pouštět místo Večerníčku. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Hodnocení první série: Úžasný seriál. Sledujeme děj v letech 1945-1950 v místním pohraničí, kde se bývalý pilot a partička kluků rozhodnou vybudovat statek a bojovat se vším kolem. První díly mají úžasnou westernovou atmosféru. Jezdí se na koních, kluci nosí kolty proklatě nízko, máme tu spoustu panoramatických záběrů. Do toho farma nemá vodu, nemá dobytek, kolem se potulují nacisté, kolaboranti, pašeráci a vše zkomplikuje i strašlivé sucho. Přes to všechno je to všechno v podstatě krásné akční dobrodružství. Některé akční scény jsou na český seriál fantastické. Zhruba od půlky série se dobrodružství pomalu vytrácí a nastupuje plíživý duch komunismu. Vše vrcholí v posledních dvou dílech, které člověka vrátí z westernového dobrodružství do tíživé reality socialismu takovou silou, že to až bere dech. STB, mučení, vykonstruovaný proces, absolutní bezmoc. Přiznávám, že takhle depresivní konec jsem ještě u něčeho neviděl. Druhá série: Zmizela akčnost, zmizel western, zmizelo dobrodružství, zmizely i koně. Zbyla jen šeď komunismu. Přesto mě pořád osudy Maděry v lágru zajímaly, stejně jako osudy lidí na statku. Jen je vidět nepatrně slábnoucí kvalita - původní postavy jsou rozepsané skvěle, ale v lágru jde většinou o přehlídku nezajímavých charakterů. Seriál navíc končí dost nešťastně, smrtí jedné z nejlepších postav. Přesto - stále skvělý seriál. Třetí série: Kvalita jde dolů. Celý seriál netáhne dopředu nic, jen snaha ukázat jací byli ti komunisti hajzli. Což o to byli, ale je to docela nuda. Vyjma prvních dílů, kde se řeší Rusové se nic moc neděje. A navíc z dramaticky uceleného seriálu se stala telenovela. Chvíli jsem měl pocit, že sleduji další rodinná pouta, protože jediný čím dokázali tvůrci odlíšit postavy je, že je nechali řešit nejrůznější partnerské krize. Dějová linie s špiclem je průhledná, dostihová linie o ničem. Zkrátka těžký průměr. Čtvrtá řada: Sledujeme osudy statku po roce 1977. Přiznávám že sledovat ještě rozvinutější telenovelu byla pro mě těžká nuda a seriál jsem totálně zatratil. Kdo podepíše/nepodepíše, vstoupí/nevstoupí stále stejně za prd. Konec série je ale to nejlepší co jsem v českém seriálu viděl. Emoce, radost i smutek a hlavně naprosto úžasné uzavření příběhu. Díky poslednímu dílu jsem si uvědomil že seriál má obrovský smysl - ukázat všem těm pomatencům co tvrdí "zlatí komunisti" co byli vlastně zač. A ano je to propaganda a určitě i občas historicky zkreslená, ale věřím že se podobné věci děly. Proto přes telenovelnost, milion zbytečných postav a spoustu zbytečných dějových linií nechávám hodnocení na pěti hvězdách, protože tenhle seriál má smysl. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (115)

  • Natáčelo se celkem 563 dnů. (M.B)
  • Scenárista Jiří Stránský byl za komunismu skutečně osm let vězněn, mimo jiné i v uranových dolech v Jáchymově. Již tehdy si psal poznámky a poznal opravdový předobraz Antonína Maděry (Martin Dejdar), kterému však slíbil, že nikdy neprozradí jeho totožnost. Tvrdí, že vše z příběhu je pravda, akorát výslechy prý byly ještě horší. Připomínání těchto událostí mu prý nevadilo, avšak podotkl: "Některé se mě dotýkaly při natáčení, protože přesně popisovaly mé situace při výsleších ve vyšetřovací vazbě. Například tu, v níž jsem se zavázanýma očima nemohl vědět, kdy dostanu ránu pendrekem na prsty položené na stole." (JoranProvenzano)
  • Natáčení třetí série seriálu začalo na podzim roku 2007 a skončilo v srpnu 2008. Celkem se točilo 118 dní. (Elisebah)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama