Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Občas až komicky špatně natočeno, hodně zidealizované kladné postavy, ale na druhou stranu mělo smysl tento seriál vytvořit, protože má výpovědní hodnotu o zacházení s lidmi v 50. letech. A ačkoli není úplně příjemné to sledovat, nemělo by se na tu dobu zapomínat a k tomu snad Zdivočelá země alespoň trochu přispívá. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tematicky obdivuhodné spojení poválečného dramatu s westernem bylo zajímavým počinem, ale ještě větším překvapením je druhá, političtěji cílená série, která ukázala, že potenciál využitý do mrtě nemusí být vždy na škodu. Přesto projekci dalšího dalšího pokračování s obavami odkládám na neurčito, protože málokterý příběh působil tak uceleně. ()

Reklama

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Nejlepší porevoluční seriál České televize mísící v sobě prvky dobrodružství i dramatu. Politicky korektní a herecky velice vyrovnané dílo s nadčasouvou hudbou a hrdinským Martinem Dejdarem. Toto dílo Česká televize PRAVDIVĚ ukazuje zvůli zvráceného komunistického režimu a hlavně mladým lidem, který se díky našemu vzdělávacímu systému o této době již neučí, ukazuje obraz doby nedavno minulé. Jakékoli připomínky uživatelů typu Oskar jsou zcela zcestné a nesmyslné. Je třeba nezapomínat a tento seriál bych doporučil každému, kdo zapomíná rychleji než je zdrávo. Volební preference zločinecké organizace KSČ(M) nejsou nic optimistického.... PS: Zdeněk Barták složil jeden z nejlepších českých soundtracků - zvláštně hrdinské kovbojské téma bych směle zařadil mezi nejlepší westernové melodie. Bravo! ()

Kri-kri odpad!

všechny recenze uživatele

Doufám, že ti, kteří zodpadňovali 30 případů majora Zemana, Ženu a pultem, Muže na radnici a další seriály z předlistopadové éry s odůvodněním, že se jedná o lživou propagandu socialismu vytvořenou na objednávku tehdejšího režimu stejně svědomitě a uvědoměle zodpadnili i Zdivočelou zemi. Pakliže nikoliv, zdejší hodnotitelé jsou bezpáteřní převlékači kabátů, kterým nevadí si protiřečit. Tento brak je totiž prvoplánová agitka, stvořená na objednávku polistopadové ODSácké zlodějské mafie, určená výhradně k očerňování všeho před rokem 1989 a nastínění jednoduchého černobílého vidění. Co si asi tak můžu myslet o lidech, kteří nejprve kritizují komunistický režim za ideologickou propagandu v jejich seriálech a po změně režimu udělají totéž a v mnohem horším provedení? Že na účast kývli herci, budiž, ti jsou poplatní každému režimu, ale že i diváci skočili na tuhle pokryteckou vymývárnu mozků je zarážející a vypovídá to o jejich snadné manipulovatelnosti. Ještě že jsem osvobozen od koncesionářských poplatků, jinak bych zažaloval ČT za to, že divákům úmyslně podsouvají lži a polopravdy a ještě mají tu drzost se ohánět svobodou a demokracií. Pokud v budoucnu dojde k nějakému dalšímu převratu a vše se otočí o 180°, jsem si jist, že pokroková Česká televize nezklame a se stejnou vervou, jako na objednávku ODS natočila Zdivočelou zemi, v rámci s nově nastoleným režimem začne točit seriál o době, která se plně rozvinula v letech devadesátých a nazve jej příznačně Rozkradená země. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Tri serie by mely byt dostacujici. Dalsi bych uz nenatacel.Atmosfera serialu je jedinecna,v nasich podminkach a v tomto stylu je doposud,prozatim nezopakovatelna.Treti serie privedla do pribehu nove herce vcetne L.Kostelky,I.Barese,J.Dvoraka,J.Stastneho,F.Nemce a dalsich, jejichz zarazeni pro oziveni schvaluji. Martin Dejdar se pro roli Tondy Madery narodil, dokonale mu padne,stejne jako role Cassidyho J.Langmajerovi. Zaverecna serie neni uz tak akcni, o to vyse vsak stoji na hereckych vykonech a skvele budovane atmosfere.O zapletku se v podstate stara pouze Sevcik a take tajemny udavac..Kdo to asi je? "Tak vy si pane rancere vemete tuhle kobylu a poradne ji vypucujete a koukejte se pohnout ,aby jste nahodou treba nedostal bubenika...!" ()

Galerie (354)

Zajímavosti (118)

  • Seriál se natáčel  i v těchto lokalitách: Úštěk, Kladruby nad Labem, Solopysky, FN Motol, věznice Ruzyně, socioterapeutická farma v Bohnicích, Velká Chuchle, důl Příbram, vojenský Újezd Hradiště, Tábor, Houska, Hrazany, Nová Ves, Vinařice, Kunice. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Konkurs na roli Ilony Maděrové (Jana Hubinská) se konal v Bratislavě a dorazilo na něj přibližně deset hereček, přičemž Hubinská jako první. Někam pospíchala a se získáním role příliš nepočítala, přesto po krátkém rozhovoru Hynek Bočan věděl, že je ta pravá. (JoranProvenzano)
  • Hrdinové seriáli zastárli o 23 let. Začínalo se po válce v roce 1945, třetí série pojednává o letech 1968 - 71. Ve skutečnosti herci zestárli jen o 14 let. (Elisebah)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama