Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Neskutečný poklad české seriálové dílny.Od první série až po konečnou čtvrtou jsem se ani na minutu nenudil.Výborné herecké obsazení od klaďasů(Maďěra,Kanda,Putna a všichni kaubojové) až po totální parchanty(Hejl,Žabák atd) je opravdu neskutečné.Člověk se až zasní do téhle pohádky.Hodně poučné pro nás mladé je jak se tahle společnost lidí vypořádávala s komunistickým režimem.Hodně poučné.Tohle je opravdu trezorová záležitost v dobrém slova smyslu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V porovnání s celkem polistopadové seriálové tvorby nepochybně špičkové dílo, která z blízka, jakoby z očí do očí, přesně a neúprosně, vypovídá mnohé o době, se kterou se nejsme s to i jako společnost, i jako jedinci - pro naši společnou slabost - vyrovnat. Drsná připomínka skutečných poměrů se vyvarovává plochých a trapných násilných aktualizací a nešetří opravdu nic a nikoho. Děs poválečných a zejména zločineckých padesátých let má své pokračování ve druhé a teď i čerstvě ve třetí řadě. Jaksi en passant se tu rodí seriál-freska o komunistickém režimu, o době, která mnohé brala, ale na druhé straně i nepřehlédnutelně dávala. To není omluva nebo dokonce idylizace komunistického režimu, ale snaha o postižení plnosti doby a života. Sám jsem zvědav na další vývoj epizod třetí řady, na výpověď o době, která svou nemravností - ne zločinností - ještě padesátá léta předčila. Srovnání, které se vnucuje - seriál NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA - s možnou srovnatelnou ambicí, vyznívá jednoznačně ve prospěch ZDIVOČELÉ ZEMĚ a jejího scénáristy Jiřího Stránského. K věci se ještě na konci roku vrátím a pokusím se o hlubší zobecnění tohoto reprezentativního polistopadového rozsáhlého díla. ()

Reklama

Trajektt odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to nám Česká televize začala po revoluci točit pěkný propagandistický sračky. To,aby si mohli okecávat ty svoje pravičácký, kapitalistický zlodějiny. tak tady manipulujou s dějinami a jelikož v těch letech už moc lidí nežije, tak si to přikreslujou k obrazu svému. Jestli byl Major Zeman na objednávku KSČ, tak tohle je na objednávku těch bastardů z ODS. Za mě stoprocentní odpad za tohle ideologické dílo. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tematicky obdivuhodné spojení poválečného dramatu s westernem bylo zajímavým počinem, ale ještě větším překvapením je druhá, političtěji cílená série, která ukázala, že potenciál využitý do mrtě nemusí být vždy na škodu. Přesto projekci dalšího dalšího pokračování s obavami odkládám na neurčito, protože málokterý příběh působil tak uceleně. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál těžko hodnotit. Jsou v něm silné scény, ale také naprosto pochybné, někdy se vše opakuje po několikáté (schéma Maděra ve vězení, ostatní čekají, Maděra statečně nic nepodepíše, žena trpí). A časem se objeví ta ideologická rovina, kdy sice beru, že Stránský to vše prožil (nebo možná ne přímo on, ale jeho spoluvězni, z jejichž historek čerpal), ale něco je dodáno v rámci seriálového vyprávění a stylu, a čím více se blížíme listopadu 1989, tím více z toho leze „ten jediný, správný“ pohled na minulost, včetně angažovanosti Václava Havla pro seriál. Díly jsou časem i nudnější, stále se opakující situace jsou únavné... Chápu, co chtěl seriál říct, klobouk dolů přede všemi, kteří na něm dělali, je to kus práce, který odvedli, ale prostě celkově to ne vždy drží pohromadě a ne vždy je to zajímavé. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (118)

  • Původně tvůrci seriálu neplánovali adaptovat celou stejnojmennou knihu (1970) Jiřího Stránského, ale jen její začátek, tedy události let 1945 a 1946. Když však Hynek Bočan řekl tehdejšímu generálnímu řediteli České televize Ivu Mathému, že se to do šesti epizod nevejde a dle produkce by na další nebyly peníze, ten na to odpověděl: "Nevadí, pište! Toho si nevšímejte, to je naše starost." (JoranProvenzano)
  • Takzvaný "Domeček" pod loretánskými zvony, kde byl Antonín Maděra vyšetřován kontrarozvědkou, sloužil jako vyšetřovna již za nacistické okupace. Dnes se v této budově nacházejí kanceláře speciálních orgánů. (L_O_U_S)
  • Václav Havel, který v poslední řadě seriálu ztvárnil sám sebe, označil seriál za "instrument paměti národa". Záběry s Václavem Havlem vznikly v březnu 2011 na Pražském hradě. (navabaca)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama