Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

triatlet 

všechny recenze uživatele

I třetí reprízování Zdivočelé země sleduji s napětím. Podmanivou atmosféru poválečného pohraničí rámuje příběh začínající klukovskými hrátky na kovboje a končící chlapských přátelstvím. Skvělá hudba Z. Bartáka. Ve druhé sérii při jednom z nastupování muklů v 18. díle zazní mezi čtenými jmény i Jiří Stránský, což je autor předlohy. Těším se na 3. sérii, jestli bude vidět, jak jsem se nenápadně začlenil mezi komparsisty. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Pro mě velice silný seriál, sledovat jako malej prcek krásu přírody, život na ranči s koníkama a zábavnou pohodu, která se změní kvůli rudejm sviním...to mě hodně dostávalo. Teď už vidím i nějaké ty chybičky, ale pořád je to jeden z nejlepších seriálů vzniklých u nás. A za geniální hudbu si pátou hvězdičku rozhodně zaslouží, díky Martičce mi běhal mráz po zádech nejednou. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si ZZ po letech oživil. Zatímco první řada je českou parafrázi westernu, druhá hutným průvodcem po komunistických lágrech. Třetí oživuje největší národní trauma ze socialismu (fascinuje mě na ní téma kompromisů, kdy už nešlo o život) a čtvrtá je již vcelku zbytečným dovětkem, i když porušuje pár klišé. Nyní už bych se za seriál tak nebil, ale stále je pro mě v podstatě historickou ságou určitého období našich dějin, které se daří reflektovat tu dobře, tu hůř, stejně jako ostatním (Četnické humoresky, Vyprávěj). Škoda pozdějšího televizního zpracování, oceňuju odstup některých řad od sebe tak, aby přirozeně stáli i herci. A souhlasím, že téměř všechny smrti hlavních postav seriálu jsou na hranici uvěřitelnosti. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za první sérii 4* pak už jen sešup dolu.... Pro scénu kdy Maděra (Dejdar) běží po střeše jedoucího vlaku byl připraven kaskadér, ale Dejdar přišel za režisérem Bočanem a nabídl že to udělá sám.Hynek Bočan říká "tenkrát jsem byl mladší a drzejší, ale dneska bych už bych si to nedovolil".Scéna je to opravdu velmi riskantní a nejspíš žádný český herec nezašel ve své práci tak daleko aby riskoval život. ()

Hans. 

všechny recenze uživatele

To je moje ,,srdcovka". Nádherná hudba a hlavně skvělé vyobrazení neslavné doby, od které se dnešní komunisti distancují a omlouvají se za ní a myslí si, že se tím vše smaže a zapomene. Děkuji tvůrcům za tento seriál, jen víc takových. Na tyto časy se nesmí zapomínat! I přes mírný pokles kvality v posledních dvou sériích nemůžu dát méně než 5*. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (118)

  • Ve třetí řadě bylo 40 hlavních, 70 středních, 50 malých rolí. Plus řada kaskadérů v epizodních rolích sovětských a neměckých vojáků, také žokejové včetně legendárního Josefa Váni a desítky komparzistů. (Elisebah)
  • Při natáčení posledních epizod seriálu museli maskéři René Stejskal a Martin Valeš některým hercům dělat odlitky tváře, které znovu odlili, a získali tak positiv obličeje, na nějž namodelovali vrásky a provedli na něm další nezbytné úpravy. Želatinový odlitek z formy se pak lepil přímo na herce, což trvalo přibližně tři až čtyři hodiny, sundavání pak přibližně dvě a půl hodiny. Přesto se obvykle zničil a musel se nákladně vyrábět znovu. (JoranProvenzano)
  • Václav Havel, který v poslední řadě seriálu ztvárnil sám sebe, označil seriál za "instrument paměti národa". Záběry s Václavem Havlem vznikly v březnu 2011 na Pražském hradě. (navabaca)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama