Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (277)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Zdivočelá země mě uchvátila. průměrný český divák dostal konečně možnost vidět na vlastní oči nejdříve vysídlení českého pohraničí, následně postupující kolektivizaci a socializaci. A zcela jistě si stojím za tím, že pro mě nejlepší díly vznikly v době, kdy byl Martin Dejdar uvězněn v pracovním táboře. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak komický seriál, který je přitom vážně míněný, neznám. Dejdarovi mám po jeho komických rolích věřit, že je seriozní válečný pilot (akceptoval jsem ho), ale z týpků na usedlosti se mně chtělo brečet. To byl tedy exkluzivní výběr. A to jsem měl brát vážně tu bandu sedmi statečných idiotů, nebo co vlastně představovali?! To nejsměšnější však na mě seriál vybalil v okamžiku, kdy docela jednoduchá scéna pádu dvou protagonistů ze schodů, byla natočena za pomoci kaskadérů a fakt byli k nerozeznání od herců. Neméně "super" byl i pád Langmajera ze skály. Figurínu jsem nepoznal, ani když jsem si tuhle scénu pouštěl pětkrát zpomaleně. Brilantně natočené. Po technické stránce je to velmi často bída, přitom tvůrci nemají dost soudnosti a stále se ženou za natočením nějaké akce, aniž by si uvědomovali, jak zoufale je natočená. Až se děj přesune do komunistického lágru, bude to dívatelnější. Ubere se na nechtěné komice postav a přidá se trochu na atmosféře a výrazu charakterů. Zvláště Maděra bude na maděru. Kdo to má rád natur, přijde si taky na své. 40% ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poválečná historie v kostce. 1) Skvělá osvětová práce. Pamětníci zavzpomínají a ostatní se seznámí a poučí. I kdyby seriál nikdy neposloužil jinak než jako zrcadlo doby, nebyla to marná práce._____ 2) Oceňuji zejména skvělé zobrazení atmosféry každodenního života. Rozdíl mezi 50. a 70. léty jsem ještě v žádném filmu neviděl tak průzračně jasně._____ 3) Seriál je rozvleklý? Ale kdepak. Pravda, střílí se v něm pomálu a rvačky, pokud k nějaké dojde, jsou přízemně české. Seriál je sága, rozsáhlé vypravování a tak i plyne...jako velká řeka, pomalu, ale s velikou silou. Majestátnost příběhu, a tady opravdu jde o Příběh, si vyžaduje zklidnění a důstojný průběh._____ 4) Výborné herecké výkony (kdo byl špatný?) podtrhuje epická hudba._____ 5) Někdo snad namítne, že takhle každodenní život většiny občanů prostě nevypadal. Jistě, že ne. Kdo chce vidět každodennní život rutinérsky zpracovaný, ať sleduje Velmi křehké vztahy, Ordinaci v růžové zahradě a podobné seriály. Každému, co jeho jest._____ 6) Podplukovník Maděra a major Zeman. Oba seriály zobrazují dobu ideologickým prizmatem. Srovnání ale není fér. Zatímco Zeman režimu slouží, Maděra chce mít čistě jen pokoj. Není disident ani odbojář. Je oběť._____ 7) Třetí řada překonala má očekávání. Kompaktní děj a výstižná atmosféra. Těším se na Maděru v sametové revoluci. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hezký, napínavý, dojemný, vtipný, smutný, dramatický, dobrodružný, akční, melancholický, nostalgický...všechny tyto přívlastky patří k tomuto seriálu. Až na několik scén či dílů, které se povedly autorům méně (třeba smrt Cassidyho), jedná se o v Česku nadprůměrný seriál. Herci byli vybráni výborně, postavy jsou na velkém prostoru hezky vykresleny a děj je poutavý. Ačkoliv poslední série už nedosahuje kvalit starších dílů po návratu Maděry z války či z lágru, pořád je to skvělý televizní počin. Tuto stránku naší minulosti je třeba připomínat. Navíc, Úterý je i dnes krásné městečko. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První série je zajímavá, perfektně zahraná a na tuzemský porevoluční seriál až nezvykle kvalitní. Ovšem její chybou jest, že ta kvalita je rozmělněna v přílišném počtu epizod. Méně je prostě někdy mnohem více. A o druhé sérii platí do posledního písmenka to samé. Kéž by připravovaná třetí série nemlátila jen prázdnou slámu. Doufám v to. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (115)

  • Takzvaný "Domeček" pod loretánskými zvony, kde byl Antonín Maděra vyšetřován kontrarozvědkou, sloužil jako vyšetřovna již za nacistické okupace. Dnes se v této budově nacházejí kanceláře speciálních orgánů. (L_O_U_S)
  • Pětadvacet herců hlavních a středních rolí prošlo všemi řadami seriálu. Pracovali na něm teda 14 let. (Elisebah)
  • V seriálu hrálo na 500 herců. (M.B)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama