Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zdivočelá země je pro mě jeden z nejlepších porevolučních českých seriálů. Je to snad první ucelenější pokus se bez tendenčních tlaků vypořádat s naší těžkou minulostí. Nebudu vypisovat jednotlivé výhrady, i když jich pár bylo a spíš budu chválit. Příběh mě zaujal hned od začátku. Nejprve se tváří jako hravá kovbojka, postupně jako poválečné drama, přejde do výpovědi vězně v uranovém lágru a skončí v neradostných letech minulého režimu. Každá řada je jiná, každá má i své slabší momenty, ale jako celek vše skvěle funguje a těch silných momentů je daleko více. Všem bych jej rozhodně doporučil. Není dokonalý, ale jako úvodní lekce historie do našich moderních dějin proč ne. Navíc se povedly všechny postavy v čele s Maděrou, Martin Dejdar si tu střihl svou životní roli. Bavily mě ale všechny postavy a rád jsem sledoval jejich osudy. Díky délce seriálu a dlouhému časovému rozpětí měla většina z nich pozoruhodný vývoj. Hynek Bočan a Jiří Stránský to napsali výtečně a rád dám silné čtyři hvězdy. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

První série byla jednoznačně na plné hodnocení. Martin Dejdar i další mladí kovbojové (Fric bohužel lepší roli ještě nedostal) jsou velmi sympatičtí, příběhu nechybí spád, vtip ani dojetí. Soundtrack je na české poměry také velice povedený. Počet epizod ale v mých očích přesáhl míru, Maděrova postava ustupuje do pozadí a je na pár facek, dospělá parta kovbojů už mě tolik nebaví. Závěrečná řada mě chytila až v posledních epizodách. ()

Reklama

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Tri serie by mely byt dostacujici. Dalsi bych uz nenatacel.Atmosfera serialu je jedinecna,v nasich podminkach a v tomto stylu je doposud,prozatim nezopakovatelna.Treti serie privedla do pribehu nove herce vcetne L.Kostelky,I.Barese,J.Dvoraka,J.Stastneho,F.Nemce a dalsich, jejichz zarazeni pro oziveni schvaluji. Martin Dejdar se pro roli Tondy Madery narodil, dokonale mu padne,stejne jako role Cassidyho J.Langmajerovi. Zaverecna serie neni uz tak akcni, o to vyse vsak stoji na hereckych vykonech a skvele budovane atmosfere.O zapletku se v podstate stara pouze Sevcik a take tajemny udavac..Kdo to asi je? "Tak vy si pane rancere vemete tuhle kobylu a poradne ji vypucujete a koukejte se pohnout ,aby jste nahodou treba nedostal bubenika...!" ()

Thommie 

všechny recenze uživatele

U tohoto seriálu mě to mrzí strašně, ale musím říct, že zpracování je podprůměrné. Scénář je velmi ubohý. Ovšem téma osudů rodiny a přátel západního letce je velmi hluboké. Jsou tam momenty, které vystřižené do klipu by představovaly vrchol českého filmu, ale jinak občasné zářící jiskry oheň nezapálí... ()

Decker 

všechny recenze uživatele

V zasade kvalitni serial, ktery vsak misty velmi ztraci svoji krkolomnosti a obrazovou nevyraznosti. Preci jen se da udelat s kamerou vice i na serialove urovni. Takhle mi to pripada strasne umele a nevyrazne. Ovsem musim pochvalit Martina Dejdara, ktery se do role Antonina Madery oprel s docela dobrou obratnosti, ale misty prilis prehrava takze zbytecne ochuzuje vypjate sceny o pocit verohodnosti a hlubsi obsahove hodnoty, kterou tento serial nabizi. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (118)

  • Pětadvacet herců hlavních a středních rolí prošlo všemi řadami seriálu. Pracovali na něm teda 14 let. (Elisebah)
  • V první řadě seriálu líčili maskéři Martina Dejdara, představitele Tondy, před příchodem na scénu okolo 5 minut. V posledních dílech poslední série musel spolu s jeho seriálovou manželkou Janou Hubinskou, která ztvárnila Ilonku, v maskérně strávit téměř čtyři hodiny. (Kuny27)
  • Jiří Schmitzer se jednou mimo záběry svlékl v únoru do půli těla a začal lopatou přehazovat hromadu písku, což byli muklové dříve nuceni běžně dělat. Vydržel to tři hodiny a poté šel filmovat. (Olík)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama