Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (277)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Odhlédneme-li od místy trochu komického přehrávání, šponování děje a akčních scén v prvních částech seriálu, nezbývá než přes všechny zápory konstatovat, že velmi málo filmových či televizních děl a dílek udělalo pro uvědomění národa o "krásách" rudé hvězdy, srpu a kladiva tolik jako Zdivočelá Země. A zdá se, že to je pořád málo, když se nám občas i při jednáních zákonodárného sboru červení a červenější titulují "soudruhu". Jo, abych nezapomněl, seriálu jako celku dávám 70%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si ZZ po letech oživil. Zatímco první řada je českou parafrázi westernu, druhá hutným průvodcem po komunistických lágrech. Třetí oživuje největší národní trauma ze socialismu (fascinuje mě na ní téma kompromisů, kdy už nešlo o život) a čtvrtá je již vcelku zbytečným dovětkem, i když porušuje pár klišé. Nyní už bych se za seriál tak nebil, ale stále je pro mě v podstatě historickou ságou určitého období našich dějin, které se daří reflektovat tu dobře, tu hůř, stejně jako ostatním (Četnické humoresky, Vyprávěj). Škoda pozdějšího televizního zpracování, oceňuju odstup některých řad od sebe tak, aby přirozeně stáli i herci. A souhlasím, že téměř všechny smrti hlavních postav seriálu jsou na hranici uvěřitelnosti. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ideologická inverze Řezáčova Nástupu. Že to zrovna hlásá aktuálně přijímané hodnoty nic nemění na faktu, že je to kýčovitý blaf. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Povedený seriálový eastern, nebo spíš easternová sága, na motivy povídek a knih Jiřího Stránského, politického vězně z 50. let, jejichž leitmotivem jsou zločiny komunismu. Na komunistické řádění se nesmí zapomenout! Takhle mělo vypadat Vyprávěj bez toho ostalgického balastu... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První série je zajímavá, perfektně zahraná a na tuzemský porevoluční seriál až nezvykle kvalitní. Ovšem její chybou jest, že ta kvalita je rozmělněna v přílišném počtu epizod. Méně je prostě někdy mnohem více. A o druhé sérii platí do posledního písmenka to samé. Kéž by připravovaná třetí série nemlátila jen prázdnou slámu. Doufám v to. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

*Obsahuje jednu z nejabsurdnějších smrtí v dějinách TV zábavy (ano, myslim Langoše) - museli jsme si to pustit několikrát za sebou z každý strany, abychom to plně a úplně docenili.* ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tematicky obdivuhodné spojení poválečného dramatu s westernem bylo zajímavým počinem, ale ještě větším překvapením je druhá, političtěji cílená série, která ukázala, že potenciál využitý do mrtě nemusí být vždy na škodu. Přesto projekci dalšího dalšího pokračování s obavami odkládám na neurčito, protože málokterý příběh působil tak uceleně. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Češi se vyrovnávají se svou minulostí velmi svérázným způsobem: ze dne na den zavrhnou jeden režim a v tom druhém se tváří, jako by ten první nikdy neexistoval nebo jako by se na něm nepodíleli. Lapidárně řečeno, jako by se právě narodili. Časem někdo nesměle pípne, že by se řada věcí z minulosti měla uvést na pravou míru. To způsobí všeobecné pokyvování hlav a souhlasné mručení. "Ano, ano... mělo by se... musí se... někdo by měl..." Až někdo přijde s dětsky jednoduchým nápadem, jak se dopátrat takzvané pravdy: všechno se obrátí naruby. Načež se všichni ti pokyvovači bodře plácají po zádech a říkají "Ano, ano... to se nám povedlo... to jsme to vyřešili..." a úlevně si otírají čela, zrosená tou námahou. Jenže objektivní pravda je ošemetná věc (existuje vůbec?) a rozhodně to není pouhá negace lži. 40% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Povedený seriál, který vyobrazuje dobu 50. let v našem státě. Martin Dejdar podává velmi dobrý výkon. Soundtrack je též velmi dobrý. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V porovnání s celkem polistopadové seriálové tvorby nepochybně špičkové dílo, která z blízka, jakoby z očí do očí, přesně a neúprosně, vypovídá mnohé o době, se kterou se nejsme s to i jako společnost, i jako jedinci - pro naši společnou slabost - vyrovnat. Drsná připomínka skutečných poměrů se vyvarovává plochých a trapných násilných aktualizací a nešetří opravdu nic a nikoho. Děs poválečných a zejména zločineckých padesátých let má své pokračování ve druhé a teď i čerstvě ve třetí řadě. Jaksi en passant se tu rodí seriál-freska o komunistickém režimu, o době, která mnohé brala, ale na druhé straně i nepřehlédnutelně dávala. To není omluva nebo dokonce idylizace komunistického režimu, ale snaha o postižení plnosti doby a života. Sám jsem zvědav na další vývoj epizod třetí řady, na výpověď o době, která svou nemravností - ne zločinností - ještě padesátá léta předčila. Srovnání, které se vnucuje - seriál NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA - s možnou srovnatelnou ambicí, vyznívá jednoznačně ve prospěch ZDIVOČELÉ ZEMĚ a jejího scénáristy Jiřího Stránského. K věci se ještě na konci roku vrátím a pokusím se o hlubší zobecnění tohoto reprezentativního polistopadového rozsáhlého díla. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jako dospívající dítko jsem měla tento "přírodní" seriál ráda. Sice jsem ho nijak extra "nežrala," ale z toho, co jsem viděla, jsem měla dobré dojmy. Byl také věnován pro dospělé publikum, takže jako malá jsem ještě nemohla plně pochopit a procítit úděly postav:) Zdivočelá země, při ní se mi vždy vybaví Martin Dejdar jako Antonín Maděra, velké sídlo, ranč, koně a příroda. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Z počátku kvalitní seriál se časem rozmělnil na šedý televizní průměr, který nezachrání ani slušné herecké obsazení. 50%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Komunistov nemôžem ani len cítiť, a tento seriál odhaľuje viacero faktov, prečo tomu tak je. Takže idea a námet ma celkom zaujali. Lenže to príšerné televízne spracovanie sa mi trávi ťažko. Však čo nemôžem prekusnúť vôbec, je otrasné herectvo niektorých predstaviteľov. Nie, nemám na mysli Dejdara, ten robil, čo mohol. No taký Langmajer to kurvil statočne. On sám musel mať za komunistov poriadnu protekciu, keď vyštudoval hudobno-dramatický odbor na Pražskom Konzervatóriu a bol obsadzovaný. Aj tá mladá generácia hercov, čo sa v "Zdivočelej zemi" objavila, nestála ani za psí prd. ** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Možná by snad mohlo někoho napadnout, proč se seriál vrací k něčemu, co už dávno je definitivně za námi, když většina komunistických organizátorů vražd a násilí už je po smrti. Nebo možná je předem vyprávění pro někoho nedůvěryhodné, protože tempo a styl vyprávění je tak trochu účelový či dokonce kovbojský. Snad ani umělecky o žádný průlom nejde. Přesto přese všechno ve své podstatě čas zobrazovaných dějů leckdy takřka nepravděpodobný je vpravdě ze života a dalo by se říci, že z hlediska doby je dílo jakýmsi svědkem naší minulosti, i když ji má hodně lidí ještě v živé paměti. Na což někteří také dosud zapomínají, o to je potřebnější to připomenout, aby se to nevytratilo z povědomí naší společnosti. Těsně po válce následovalo několik slušných let a zdálo se, že bude fajn, ale s blížícím se rokem čtyřicátým osmým se upevnilo bratrství se Sovětským svazem. Následující léta 1948 až 1952 poúnorových praktik blažených časů komunismu patřila k těm nejtragičtějším v Československu. Dominantním prvkem seriálu je jednoznačně zobrazení šlechetného charakteru apolitického pilota Maděry, který prošel peklem padesátých let dvacátého století. Kolik u nás tady takových podobných Maděrů bylo, to se zřejmě už nikdo nikdy nedozví. Za ně patří tvůrcům můj dík. Snad i někdo namítne, tak to vůbec nebylo. A kdo tedy vehnal do utrpení a zkázy účastníky druhé světové války, kteří bojovali v řadách československých zahraničních armád jak na západní tak na východní frontě? Na to si určitě odpovíte sami, :o) Ještě doplním, že první dvě řady Zdivočelé země jsou řemeslně velmi dobře zvládnuté. Ostatní jsem však zatím ještě neviděl. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála opravdu povedených seriálů, které u nás za poslední dobu vznikly. Přesvědčivé herecké výkony všech hrdinů, poutavé prostředí a atmosféra a hlavně konečně nerutinérská režie, kterou posléze stačily pochytat všechny Rodinná pouta, Ulice a podobné žumpy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv tento seriál beru spíše jako takovu čajovou pomazánku, nelze mu upřít jednu věc. I kdyby byl děj sebeblbější je jedním z mála seriálů, který svým zpracováním poukazuje na zvěrstva která se tu děla po válce. A nemluvím teď primárně jen o perzekuovaných letcích bojujících v řadách RAF. Když se odprostíme od řady zbytečných scén i postav (mně osobně iritovaly ty různé kovbojky hudebně doprovázené na foukací harmoniku), když se odprostíme od toho, že řada dnes už herců si zde odbývala své první krůčky (podle čehož také některé díly vypadají), můžeme si dát snadněji do souvislostí to plíživé strašidlo komunismu. Strašidlo, které těsně po válce a odsunu Němců jen zprvu obcházelo kolem, ale v padesátých létech už budilo skutečnou hrůzu prakticky všude... V tomto ohledu má seriál řadu kvalit, zejména v dílech, kde je odsouzený Maděra už zavřený v pracovním táboře a kope uran. Je tam zavřený s výkvěteme našeho národa (když nepočítám pravé kriminálníky) a právě za to mu dávám ty tři hvězdičky. Koho by ve velmi zkrácené formě, ale o to výraznější zaujmula tato tematika doporučuji rozhodně shlédnout TV film Hřbitov pro cizince s J.Bartoškou a J. Dvořákem v hlavních rolích. * * * ()

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama