Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť zdařilá adaptace, jejíž univerzální obliba mi uniká. Mizerně zvolení herci, příliš okaté kulisy, žádná tajemná atmosféra či napětí (až na dvě tři scény, které se teda opravdu povedly). Příliš mnoho "vycpávkových" scén, které neslouží budování příběhu a měly by být normálně vystřihnuty - tenhle seriál na nich snad staví. Tohle nejsou Rychlé šípy, o kterých jsem si četl. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Už jako dítěti se mi hnusila díla, která se kolegům dětem snažila namluvit, že kdejakej desetiletej fracek je mnohem chytřejší, zdatnější a bystřejší než ostatní dospělí. Foglarovky jsou dokonalým zhmotněním podobných blábolů. Děcka, vykašlete se na různé bobří řeky a přečtěte si raději Julese Verna. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Foglarovky mě nikdy nebraly a brát nebudou, ale tenhle seriál splňuje do puntíku pojem klukovské dobrodružství. Křivolaké uličky, tajné chodby, tajemný ježek v kleci, postava se škraboškou, ukryté předměty, Vontové a k tomu parádní černobílá stylizace. Kdoví, jestli dneska ještě kluky vytrhne tak jako hovadiny typu transformers a bionicle. Líbí se mi přímočarost, s jakou seriál odsýpá - zkrátka všechno fachá jak létací kolo. Akorát škoda, že se v určitých rolích objeví profláknutí herci. Hanzlík mi jako Tleskač vůbec neseděl. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jako pro malýho kluka pro mě byla modlou celovečerní verze z roku 1993, která mě nepřestávala mrazivě fascinovat. Seriálová verze mi naopak celé dětství unikala - nejspíš proto, že byla černobílá, televizní a že tam hráli dospělí herci. Až nyní jsem se rozhodl rest napravit a pustit si všechny díly. Zážitek byl sice poněkud uhlazenější a méně morbidní, ale na druhou stranu, seriál se může pochlubit unikátní atmosférou ateliérových stínoher a až expresionistických vizuálních náznaků a hlavně kvalitnějším hereckým i typovým obsazením hlavních postav. Zpočátku sice je trochu statičtější, s kolísavým tempem a minimem akce, ale od pátého dílu se Bočanovi podařilo dosáhnout působivého tahu na branku a velmi dobře dávkovat napětí a plnohodnotně rozvíjet dějové situace. Především epizody z vontské války, Tleskačova deníku a honu na Široka jsou na televizní produkci až nezvykle dynamické a vynikají na pozadí klaustrofobických ateliérových scén. Kultovní předloha se tak dočkala poctivého i vynalézavého zpracování s trvalou hodnotou, které oproti filmové verzi lépe odpovídá duchu předlohy (včetně mírné naivity a úsměvnosti) a méně sází na efektní pojetí a nadsazené dramatizování. To však neznamená, že bych výrazněji přehodnotil Kotkovu verzi z roku 1993, jež je pro mě stále povedenou adaptací přizpůsobenou modernějšímu a trochu odrostlejšímu divákovi i výraznějšímu tempu nutnému pro celovečerní stopáž. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Klasika z dob, kdy se ještě smělo. Je nezbytné znát Foglara a mít ho v malíku, jinak je to nesmysl o bandě nějakých divných kluků, co se perou s jinejma divnejma klukama. Ale když víte o co jde, rázem je jasno. Taky dost oceňuju herecké obsazení, zvlášť trojice Moučka, Sloup, Skamene mě uchvátila:-)) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Z pěti členů Rychlých šípů měli dva své skutečné předobrazy ve skautském oddíle Pražská dvojka. Jindra Hojer a Červenáček opravdu existovali. Ten první se tak dokonce i jmenoval, jméno druhého bylo Václav Černý, měl přezdívku Černoch a nosil stejnou čepičku jako Červenáček ve Jaroslavu Foglarových příbězích. (raininface)
  • V rámci nutnosti, aby se „Rychlé šípy“ společně seznámili a „otrkali“, uvolnilo Filmové studio Brandova peníze na jejich pětidenní „soustředění“ V Krkonoších. Ubytováni byli v Hotelu Morava v Dolním Dvoře. Jako kondiční trenér jim byl přidělen Vladimír Kabeláč, trenér boxerské reprezentace. S nimi putovali i zdvojené saně, které hrály svou roli v příběhu, aby bylo možné je vyzkoušet, avšak nebyl sníh. (sator)
  • Když mají nástup před bitvou obě znepřátelené party, tak Komourova (Petr Štěpánek) parta (mají černé čapky) má na nástupu zhruba 20 kluků. Když ale probíhá bitva a tato parta prohrává a musí se stahovat, kluků tam je najednou kolem 30. (P.Machy)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama