Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Nemám srdce.¬         Televizní seriál z r. 1969 "Záhada hlavolamu" podle stejnojmenné knížky pro mládež Jaroslava Foglara je ukázkovým příkladem zcela špatného průměrného hodnocení na ČSFD.¬                 Všechny karty hrají do ruky tomuto nadnesenému velmi hodnocení (nyní 85 %): doba vzniku; předchozí zakázanost až nepodporovanost autorova díla; zveličení vzpomínek na četbu v dětství, podpořenou barevnými komiksy výtečného kreslíře M. Čermáka. Samotný seriál, jeho kvalita, ale není součtem zmíněných ukazatelů, je součtem kvalit obvyklých u filmových děl: scénář, režie, kamera, hudba, dramaturgie, kostýmy atd. Toto vše dává dohromady počin v celku průměrný, možná mírně nadprůměrný (všimněme si na příklad připomínky uživ 'fragre', který zmiňuje absenci Bratrstva kočiči pracky, což je zásadní ochuzení). Dobře to je viděti na hodnocení prvního tisíce uživatelů na IMDb, které je jedním z nejbližších skutečnosti na veřejných databázích filmových: 55 %, a to ještě třeba si uvědomiti, že nejmenší hodnocení má pořád hodnotu 10 %, poněvadž IMDb nezná nulu-odpad!, takže skutečný průměr je pouze 50 %, hodnocení v pravdě průměrné, takové, jaké si seriál zaslouží objektivně, s postojem nezkresleným, jakého se lze nadíti od nezaujatých zahraničních diváků. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Jestli v pohádce S čerty nejsou žerty, exceluje Hynek Bočan na pohádkové scéně, tak na té seriálové je to určité právě tohle zpracování, snad nejlepší Foglarovy knihy o dobrodružství legendárních Rychlých šípů. Jaroslav Moučka jako tajemný Em, Roman Skamene jako červenáček a třeba Jaroslav Satoranský v roli velkého Vonta. Tahle verze Záhady hlavolamu je úžasně natočená, tajemná, záhadná a hlavně skvěle obsazená. Vždy se na ni podívám rád a s chutí znova. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikajicím způsobem zpracovaná knižní předloha. Úplně se zde nepromítla někdy děsivá atmosféra z knížky,ale i tak na mě působil film pěkně temně.Od Foglara jsem v dětství toho přečetl hodně,ale nejzajímavjší postava je Červanáček, kterého zde skvěle ztvárnil Roman Skamene. Tajemný Široko v podobě Jana Třísky je také skvělý.A tak nějak když se procházím koleme kostela Sv.Jakuba a vidím ty všechny ty pizzerie ,puby,prodejny s fotbalovými šálami,přemýšlím jaký to asi muselo být tenkrát, tenkrát když se stínadla ještě bouřila. Zřejmě krásné, tajemné, dobrodružné, plné klukovství, tak jako tento seriál. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jako mladistvý plantážník jsem Rychlé šípy hltal jedním dechem a tato seriálová podoba jejich nejznámějšího dobrodružství vůbec nedopadla špatně. Až na toho Mirka Dušína velice pozitivní dojem. A koho volím? Jakožto nestraník pochopitelně "třeba Bažňáka". :-) 85% Zajímavé komentáře: pshimi, filmator, packa ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jako zarytý "rychlošípák" bych raději viděl nějaké věrnější zpracování Tajemství velkého Vonta, než tady tu míchanici, ale co se dá dělat. Buďme vděčni Bočanovi, že se do toho tenkrát pustil, protože jinak by po Foglarovi na filmových plátnech nezbylo skoro nic. Zpracování předlohy je jeden velký scenáristický přemet, ale alespoň se dá během sledování diskutovat o tom, co je z prvního a co z druhého dílu trilogie. Sestavené je to vlastně docela dobře. Hoši hrají jako praví ne-herci, ale Tříska, Vyskočil a Sloup to celé podpírají, takže jde o důstojný pomník hrdinům mého dětství. 90% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • V dopisu Vonta Vrány scenárista změnil jméno Dymour na David. Protože "Tajemství Velkého Vonta" ještě nebylo napsané, nemohl tušit, že se tato postava v ději v budoucnu zcela klíčově objeví. (melica)
  • Scéna havárie létajícího kola s Janem Tleskačem (Jaromír Hanzlík) se točila na železniční vlečce u hostivařských ateliérů. Na plošinový vagón tlačený lokomotivou byl instalován jeřáb, který držel létající kolo. (Robbi)
  • Scenár k seriálu sa dával dohromady po nociach a keď bol hotový, neprejavila tvorivá skupina Barrandov veľké nadšenie. Vo filmových štúdiách Gottwaldov bol po nejakom čase materiál odmietnutý. Našťastie sa ozvala televízia a padlo rozhodnutie, že sa spracuje sedemdielny seriál. (classic)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama