Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť zdařilá adaptace, jejíž univerzální obliba mi uniká. Mizerně zvolení herci, příliš okaté kulisy, žádná tajemná atmosféra či napětí (až na dvě tři scény, které se teda opravdu povedly). Příliš mnoho "vycpávkových" scén, které neslouží budování příběhu a měly by být normálně vystřihnuty - tenhle seriál na nich snad staví. Tohle nejsou Rychlé šípy, o kterých jsem si četl. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snaha nacpat dvě knihy do 215 mnut nelze ... Předlouhou seriálu se staly dvě knihy Jaroslava Foglara, Stínadla se bouří a Záhada hlavolamu, takový rozsah se ale nedal scénáristky převést do 215 minut, takže kdo knihy zná, objevuje mnoho nelogičností a dějových skoků. Tyto dva díly uzavírá třetí díl, Tajemství Velkého Vonta. Tato kniha byla napsána až několik desítek let po předchozích dvou. Poprvé vyšla roku 1986 v Německu v počtu 500 výtisků pro děti českých emigrantů. V Česku se poprvé objevila až v rámci knihy Dobrodružství v temných uličkách vydané v roce 1990, později přejmenovaná na Rychlé šípy ve Stínadlech. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Seriál Záhada hlavolamu patří k tomu nejlepšímu, co kdy v oblasti tvorby pro mládež na Kavčích horách vzniklo. Z Foglarovy předlohy se podařilo vypíchnout to nejzajímavější a kvalitně to převést do seriálové podoby. Velkou zásluhu na působivé atmosféře seriálu mají kulisy. Sice jsou zcela evidentní, ale pocitvé. Seirál má navíc obrovské štěstí, že byl natočen na černobílý film, protože toto provedení ještě umocňuje ponurý efekt prostředí Stínadel. Temné uličky, oprýskané zdi, bizarní postavy v oknech, to bylo pro mě, coby dítě hororové prostředí. A myslím, že i dnes je na co se dívat. Vynikající je i casting, či hudba. Ani se neumím představit, že by podobně kvalitní produkt mohl vzniknout dnes. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vždy když jsme jeli s našima k babičce, krom divočiny co klukovi z města nabízela vesnice a blízký les, tam na mne za dešťů čekala tátova ABC a sešity Rychlých šípů. Miloval jsem hlavně ty kreslené panem Fischerem, kresby p. Čermáka jsem tehdy bral jako ty horší :-). Komix i všechny příběhy jsem znal nazpaměť a sám kdysi pátral jestli opravdu ta ulice kde jsem tehdá v Praze bydlel je onou Foglarovou Rozdělovací třídou. V těch ABC se psalo o natáčení RŠ a záhadě hlavolamu. Moc jsem se těšil až to dají v TV protože tou dobou už ta ABC byla desítky let stará... A pak jsem fil viděl. A byl jsem zklamán. Mirek Dušín byl hrán habánem, který se svému hrdinovi vůbec nepodobal. Pofobně tak ostatní a jejich himbajs či plantážník znělo divně a cize... Ano film to měl těžké, tak těžké jako každý film točený podle skvělé knižní předlohy. O to více se ale musí tvůrci snažit... * * * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Hrají: Roman Skamene (ČERVENÁČEK), Martin Kapoun (RYCHLONOŽKA), Jiří Lukeš (kdysi Malý Bobeš, zde přerostlý MIREK DUŠÍN), Tomáš Hádl (JARKA METELKA), Zdeněk Jánský (JINDRA HOJER), Jaromír Hanzlík (JAN TLESKAČ), Jaroslav Moučka (EM), Jaroslav Satoranský (VOJTĚCH VONT), Václav Sloup (MAŽŇÁK), Petr Štěpánek (VONT), Jan Tříska (ŠIROKO), Ivan Vyskočil (LOSNA) a další. V mládí má oblíbená kniha (s ostatními dvěma díly), seriál za ní však pokulhává. Ukázka: http://www.pohadkar.cz/video/zahada-hlavolamu-7dil/ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Adepti pre Stínadla sa hľadali nielen medzi detskými hercami, ale i po školách. Kvôli nakrúcaniu bolo treba, aby chlapci pochádzali z Prahy, pretože realizácia seriálu mala zabrať zhruba pol roka. (classic)
  • Jeden z firemních obchodů nese jméno Jan Skácel, byl to oblíbený básník Hynka Bočana. V roce 1969 dostal básník absolutní zákaz publikování a režisér mu takto nenápadně vzdal hold. (sator)
  • Scenár k seriálu sa dával dohromady po nociach a keď bol hotový, neprejavila tvorivá skupina Barrandov veľké nadšenie. Vo filmových štúdiách Gottwaldov bol po nejakom čase materiál odmietnutý. Našťastie sa ozvala televízia a padlo rozhodnutie, že sa spracuje sedemdielny seriál. (classic)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama