Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hoši od Hlasatele v příběhu z doby na hranici Stínadel. Nedostupná knižní předloha mě zastihla až v pokročilejším chlapeckém věku (a seriál ještě o hodně později), i proto si udržuju jistou distanci, plynoucí z příběhu neprožitého s plným ponorem, i když magie starého města je moje gusto. Krásně mrazivý obecný symbol rozpadu starého pevného řádu, o to více v klukovském světě. kamera Jiří Kadaňka ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle seroš hrozně rád. Dialogů je sice málo a většina je kostrbatá, ale ta atmosféra Stínadel...ta je prostě jinde. Vzhled postav je k předloze vynikající, vytáčí mě jenom Mirek Dušín, ten herec je nejen vzhledově úplně jiný, ale především mluví jako robot :D. Jo a taky mě sere to totálně antiklimaxové finále, kdy odejdou potom co Tleskačův ježek v kleci spadne do kanálu. V komiksech ho totiž z kanálu vytáhnou, otevřou a uvnitř najdou plánek zničený vodou z daného kanálu. Ve výsledku to tedy dopadne stejně, jen v seriálu jim spadne do vody, hledají ho asi třicet vteřin a pak odejdou jakože “bůh ví, že jsme se snažili“. Gtfo, Mirku měl si ho vylovit ty vole jeden!! ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vždy když jsme jeli s našima k babičce, krom divočiny co klukovi z města nabízela vesnice a blízký les, tam na mne za dešťů čekala tátova ABC a sešity Rychlých šípů. Miloval jsem hlavně ty kreslené panem Fischerem, kresby p. Čermáka jsem tehdy bral jako ty horší :-). Komix i všechny příběhy jsem znal nazpaměť a sám kdysi pátral jestli opravdu ta ulice kde jsem tehdá v Praze bydlel je onou Foglarovou Rozdělovací třídou. V těch ABC se psalo o natáčení RŠ a záhadě hlavolamu. Moc jsem se těšil až to dají v TV protože tou dobou už ta ABC byla desítky let stará... A pak jsem fil viděl. A byl jsem zklamán. Mirek Dušín byl hrán habánem, který se svému hrdinovi vůbec nepodobal. Pofobně tak ostatní a jejich himbajs či plantážník znělo divně a cize... Ano film to měl těžké, tak těžké jako každý film točený podle skvělé knižní předlohy. O to více se ale musí tvůrci snažit... * * * ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikajicím způsobem zpracovaná knižní předloha. Úplně se zde nepromítla někdy děsivá atmosféra z knížky,ale i tak na mě působil film pěkně temně.Od Foglara jsem v dětství toho přečetl hodně,ale nejzajímavjší postava je Červanáček, kterého zde skvěle ztvárnil Roman Skamene. Tajemný Široko v podobě Jana Třísky je také skvělý.A tak nějak když se procházím koleme kostela Sv.Jakuba a vidím ty všechny ty pizzerie ,puby,prodejny s fotbalovými šálami,přemýšlím jaký to asi muselo být tenkrát, tenkrát když se stínadla ještě bouřila. Zřejmě krásné, tajemné, dobrodružné, plné klukovství, tak jako tento seriál. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Jedna z vecí, ktorá vo Foglarovom písaní rozhodne nezostarela, je zmysel pre kompaktnú zápletku, budovanie a zahusťovanie atmosféry. V Bočanovej adaptácii sa najsilnejšie stránky knižnej Záhady hlavolamu transformujú do mierne expresionistických kulís, primerane ošarpanú, šedivú vizualitu mysterióznej štvrte a pridávajú sa k nim pomerne odvážne vizuálne riešenia a reminiscencie novovlnového štýlu. Dôsledne dobrodružný televízny projekt. Aj po toľkých rokoch. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (45)

  • Adepti pre Stínadla sa hľadali nielen medzi detskými hercami, ale i po školách. Kvôli nakrúcaniu bolo treba, aby chlapci pochádzali z Prahy, pretože realizácia seriálu mala zabrať zhruba pol roka. (classic)
  • Režisér Hynek Bočan o Záhadě hlavolamu řekl: „Natáčení našeho seriálu mi umožnilo vrátit se zpět do onoho báječného světa plného romantiky a dobrodružství, kde právo a pravda vítězí nad falší a lží. Snad se mi podařilo splatit alespoň část dluhu, který vůči autorovi mají celé generace čtenářů, jejichž životní postoj byl, je a troufám si říci, že i bude ovlivněn prožitkem z příběhů chlapců od „Bobří řeky“, „Rychlých šípů“ a všech dalších Foglarových hrdinů.“ (sator)
  • Scéna havárie létajícího kola s Janem Tleskačem (Jaromír Hanzlík) se točila na železniční vlečce u hostivařských ateliérů. Na plošinový vagón tlačený lokomotivou byl instalován jeřáb, který držel létající kolo. (Robbi)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama