Reklama

Reklama

Star Trek: Nová generace

(seriál)
  • Česko Star Trek: Příští generace (více)
USA, (1987–1994)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Scénář:

Ronald D. Moore, Brannon Braga, René Echevarria, Joe Menosky (více)

Hrají:

Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Gates McFadden, Wil Wheaton, Denise Crosby, Whoopi Goldberg (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(176)

Posádka hvězdné lodi USS Enterprise pod vedením kapitána Jeana-Luca Picarda zkoumá galaxii a ve 24. století podporuje mír mezi soupeřícími mimozemskými civilizacemi. (SkyShowtime)

Recenze (279)

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dustojny nastupce puvodniho serialu. Nechci posuzovat, ktery je lepsi, protoze jsou jine. Ackoli namety epizod uz nejsou tak originalni jako v TOS, tak nesrovnatelne vyssi rozpocet umozni daleko vetsi propracovanost. Cim nejvyrazneji prispiva TNG do sveta ST ? Napada me hlavne holograficky simulator (ackoli se uz objevil v TAS), Borgove a Q (coz je castecne predelavka Trelana). Picard je sice rozhodne prijemnejsi jak Kirk, ale Kirk nebyl nejzajimavejsi postavou TOSu, puvodni serial "delal" hlavne Spock (ktery se tu take objevi). Jen me dost mrzelo, kdyz serial opustila Tasha Yar. Naopak potesilo, kdyz ho opustil wlezley Wesley :-). Mimochodem az tady ze sebe lidstvo pomalu zacina delat tu nejuslechtilejsi rasu v galaxii, v TOSce tomu jeste nebylo. TNG ma urcite nejlepsi znelku ze vsech, ktera zacina uvodnimi fanfarami z TOS a pak se citlive prehoupne do genialni Goldsmithovy ustredni melodie z prvniho filmu. 85% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osobne najväčší sci-fi seriál všetkých čias. Neskutočne vydarené veľdielo s televízne dokonalými trikmi, maskami a výpravou. Posádka novej Enterprise vás pozve na ich veľkolepé dobrodružstvá a vy na hodinku stále zabudnete, že ste v obývačke, sedíte pred telkou a ponoríte sa do sveta fantázie. Srdcovka , ktorá ma sprevádzala niekoľko rokov môjho života. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nová generace je sice trochu prvplánově akční a vůbec mainstreamovsky přitažlivá, to ovšem neznamená, že by bylo podřadná. Ba naopak! Star Trek nikdy nebyl poutavější a dobrodružnější! K tomu si připočtěme vysokou technikckou kvalitu (na seriál z konce osmdesátých let) a několik skvělých vymožeností, které Nová generace dala ST světu (miluju Borgy!) a máme tady jasnou legendu televizních seiálů. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší série celé prozatimní startrekovské existence. Volba shakespearovského herce do role kapitána hvězdné lodi se ukázala být skvělou volbou. Moudrost, klid a rozvaha, to jsou nové hodnoty, které přináší Jean Luc Picard na palubu hvězdné lodi Enterprise, spolu se sexy komandantem Rikerem (ale až od doby, kdy si nechá narůst fousy) a androidem Datem, snažícího se pochopit lidské chování. S novými trikovými možnostmi navíc dostal celý vesmír Star Treku konečně tvář, jakou si zasloužil a s příchodem Borgů tu nejzajímavější zápornou rasu celé galaxie a nejen jí. Nepřestalo mě to bavit ani po letech. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je takové nepsané pravidlo, že když máte rádi Star Wars, neměl by se vám líbit Star Trek a naopak. Je to hloupé pravidlo a krátkozraké jsou obě krajně fanouškovské základny. Star Wars pro mě vždycky zůstane číslem jedna, ale rád bych se označil trošku za trekkieho. Star Wars je srdcovka a jako taková zůstane mé duši blíž, ale TNG je hodně o hlavě a pro vyzrálejší publikum. A nezabývá se ani tolik dospělými věcmi, jako spíše dospělostí společnosti. Krom vší té zábavy a fikce, dobrodrůža a sci-fi nabízí hlavně hodně stravitelné filosofie. Je to vize utopistické budoucnosti, která se zdá tak přirozená a krásná, jak ji jen lidské pokolení dokáže teoreticky sestavit. Seriál mi ukázal, co na něm vždy bylo dobré, co jsem nemohl znát, dokud jsem se nedíval - nejde vůbec o proslavený technobabble, nejde o romantické vyhlídky na cestování vesmírem. Klíč k impozantní kráse seriálu je v setkávání s jinými civilizacemi, kulturami a rasami. V takových situacích tvůrci ukazují ty nejideálnější vlastnosti lidské morálky, to nejlepší, co ve člověku je. Jenže je to pořád seriál. A snad i jeho délka přispěla k tomu, aby si sám občas zatloukl hřebík do rakve. Ani TNG se nevyhne občasnému filleru, některé epizody vyloženě obtěžují a nudí, i když je show nasáklá vědou, je zároveň prošpikovaná nelogičnostmi a hloupostmi nejrůznějšího charakteru. Katastrofický scénář osmdesáti procent celé stopáže se rychle zají. Léta vzniku jsou hrozně poznat na všem od záběrů, přes masky až po účesy a hodně to kazí jak iluzi budoucnosti, tak možnost nadčasovosti. Ačkoli je údajně flotila Hvězdné federace to nejlepší místo, kde pracovat, je plná nadřízených kokotů. Triky z kritiky vynechám, protože mi vlastně přišly hrozné maximálně na začátku první série. První sekce mého hodnocení vypovídá o pěti hvězdičkách, druhá se kloní ke slabým třem. Kdyby byla každá epizoda tak bravurní, jako Já, Borg, neváhám a dávám hvězdiček sedm. Čtyři je teď ale nutný průměr. Dám je, i když má seriál na mnohem víc a je to asi nejcennější čtyřka, kterou na ČSFD něco ohodnotím. Je to totiž seriál, který vám výměnou za velkou dávku vašeho času dá asi ze všech seriálů nejvíce. ()

Galerie (1 272)

Zajímavosti (164)

  • Borgové měli být původně insektoidní rasou a měli po zpackaném pokusu s Ferengy převzít roli hlavních nepřátel Federace. Vývoj tohoto konceptu přerušila stávka scenáristů a když se natáčela epizoda, kde se prvně objevili, byl již koncept - částečně z rozpočtových důvodů - pozměněn. Nakonec se v seriálu objevili jen v 6 dílech. (mirliflore)
  • Operační systém používaný na počítačových konzolích na Enterprise i jinde ve Federaci se nazývá LCARS. Jedná se o akronym označení Library Computer Access/Retrieval System (Systém pro přístup a vyhledávání dat z počítačových knihoven). (vojtaruzek)
  • K natáčení Enterprise ve vesmíru se používaly tři různé modely. Největší byl téměř dva metry dlouhý a měl oddělitelnou talířovou sekci, ale málo detailů na povrchu. Víc se používal půlmetrový model. Od třetí série byl používán nový metr a čtvrt dlouhý model, který měl zabudované i osvětlení. (J*A*M*A*L)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama