Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 16 (2016) (série)


Zlověstné ticho (S16E01)

(epizoda)
  • Česko Smrtící ticho (více)

Obsahy(1)

25. října 1999. Z mezinárodního letiště v Orlandu vzlétl soukromý Learjet mířící do Dallasu. Na palubě byli piloti a čtyři cestující, mezi nimi i golfová legenda Payne Stewart... Zpočátku všechno probíhalo normálně. Když se však o patnáct minut později pokoušeli letečtí dispečeři kontaktovat posádku, nedočkali se odpovědi. Letoun překonal stanovenou výšku 11 800 metrů. Když nezměnil kurs na Dallas, bylo jasné, že se stalo něco vážného. Dispečeři o situaci uvědomili NTSB a k Learjetu vzlétly dvě stíhačky F-16. Zpravodajství o mlčícím letadle sledovala celá země. Posádka malého stroje na výzvy vojenských pilotů nereagovala. Letoun zvenku nejevil známky poškození. Zamrzlá čelní skla a potemnělý kokpit však svědčily o zlověstné skutečnosti. Learjet se stal letadlem duchů. Pozornost se nyní přesunula k tomu, kam letoun dopadne. Po více než čtyřech hodinách ve vzduchu letounu došlo palivo. Přešel do pádu a zřítil se na pastvinu v Jižní Dakotě. Nehodu nikdo nepřežil. Náraz osmisetkilometrovou rychlostí způsobil, že se většina trosek zaryla hluboko do země. Vyšetřovatelé museli při jejich hledání pečlivě prosívat půdu. Podrobné monitorování letu jim však poskytovalo neobvyklou výhodu. Z informací od stíhačů vyplývalo, že všichni na palubě byli v bezvědomí či mrtví, ještě než letadlo dopadlo na zem. Námraza na oknech ukazovala na poruchu přetlakování kabiny. Na zvukovém záznamu z kokpitu nebylo slyšet žádné hlasy. Podařilo se však rozeznat výstrahu kabinové výšky. To potvrzovalo, že v letounu došlo k dekompresi. Vyšetřovatelé museli určit, co ji způsobilo a proč nezafungoval poplach... (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příčina nehody: ztráta tlaku v kabině... Navíc nebylo zjištěn důvod této nehody :(( Nasaďte si kyslíkové masky za 1bod bylo zavedeno v kontrolního seznamu..! Ano kdyby měli nasazené kyslíkové masky tak by přežili... Mimochodem byla síla sledovat letadlo které letí více jak 4 hodiny bez pilotů než mu dojde palivo a zřítí se do pole... ()

Piri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niečo podobné ako lietadlo duchov S04E10. Blbé takto zomrieť iba preto, že prvým úkonom nebolo nasadenie kyslíkových masiek pre pilotov. Všetci nielen omdleli, ale zomreli z nedostatku kyslíka počas letu. Ešteže neboli pri vedomí, keď zomreli. Nič sa ale nehovorilo o kyslíku pre pasažierov. Trochu bizarne vyznie hodnotenie hlasového záznamníka, že bolo na ňom iba 30 minút poplašných signálov až do nárazu. Čo na ňom už mohlo byť, keď posádka bola dávno mŕtva. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Môžete byť miliónová super hviezda vo svojom športe a jazdiť privátnymi linkami, ale keď vám v lietadle sedia dvaja piloti, čo nevedia, čo urobiť ako prvé pri dekompresii a že im asi bude chýbať kyslík, tak si tie milióny už neužijete. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady je vidět zcela odlišný úhel pohledu amatéra "nepilota" a profesionála. Profík jede dle postupů, neb si je vědom, že z 98% je to nejlepší možné řešení, amatér by myslel prakticky a jako první by se sápal po kyslíkové masce v rámci pudu sebezáchovy a pak by panikařil. V tomto případě ovšem postupy selhaly. Co mne štve je, že na palubě bylo 6 lidí, ale všichni vnímají jako tragédii smrt  golfového hráče Stewarta, Smrt ostatních byla méně závažná, nebo co? ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama