Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 16 (2016) (série)


Přistání na řece (S16E08)

(epizoda)
  • Kanada River Runway (více)
Kanada, 2017, 44 min

Tvůrci:

André Barro

Kamera:

James Griffith

Hrají:

Jonathan Aris (vypravěč)

Obsahy(1)

16. ledna 2002. Uprostřed nevyzpytatelného období dešťů plul vysoko nad indonéskými ostrovy Boeing společnosti Garuda. V polovině devadesátiminutové cesty z Mataramu do Yogyakarty vletěl do prudké bouřky. Aby minimalizovali turbulence, navedli dispečeři let do nižší letové hladiny, ale krátce poté se počasí ještě zhoršilo. Boeing 737 se otřásal tak prudce, že piloti jen stěží udrželi řízení. Pak vysadily oba motory a posádka s velkými obtížemi udržovala stabilitu klesajícího letounu. Piloti se dvakrát neúspěšně pokusili spustit motory. Jejich poslední nadějí byla pomocná motorová jednotka (APU). Ani tu se však nastartovat nepodařilo. Místo toho v celém letadle vypadl proud. Bez elektřiny neměli piloti prakticky žádné přístroje k řízení. Zaskočeným dispečerům zmizel let z obrazovek radaru. Letoun byl stále zmítán turbulencemi a rychle klesal. Posádka vyslala nouzový signál, který však nikdo neslyšel. Ve výšce 2400 metrů Boeing vystoupil z mraků a posádka se smířila s faktem, že bude muset přistát bez motorů a elektronické navigace. Jediné blízké letiště nechali za sebou. Největší šanci na přežití jim poskytovala řeka Solo, která je však úzká a plná zákrut. Piloti se bleskově rozhodli provést otočku a dosednout v rovném úseku mezi dvěma mosty. Bez pomoci hydrauliky se jim podařilo jedno z nejpozoruhodnějších nouzových přistání všech dob. Z 60 osob na palubě se až na jednoho člověka všichni zachránili. Zatímco bylo zahájeno vyprošťování letounu z řeky, indonéští vyšetřovatelé se pustili do pátrání po odpovědích. Motory byly podrobeny sérii zkoušek, které však neprokázaly žádný mechanický problém. Podle dat z palubního zapisovače, když letoun vletěl do bouřky, vzrostla spotřeba. To svědčilo o tom, že se pohonné jednotky potýkaly s hustým deštěm, ale nevysvětlovalo to, proč náhle vysadily. Hluk okolní bouřky na zvukové nahrávce z kokpitu zcela přehlušil konverzaci pilotů. Vyšetřovatelé však zaslechli zvuk výstrahy před blízkostí země. Letadlo se však v daném okamžiku nacházelo ve výšce 5500 metrů. Důležité vodítko poskytl kryt radarové antény. Jeho poškození naznačovalo, že alarm spustily kroupy v bouřce dosahující velikosti tenisových míčků... (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sully na rieke Hudson sa stal hrdinom, no pred ním to dokázal ešte niekto v Indonézii. Pristátie bez motorov na rieke, zomrel len jeden človek. Kapitán je zabudnutým hrdinom, pretože nepochádza zo západného sveta. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kapitán i druhý pilot jsou opravdoví hrdinové a velcí frajeři. "Radarový stín" a piloti o něm nevědí, zase to někdo někde posr. Jo to je život, Někdo letí s opravdovými mistry a někdo holt má tu smůlu, že má za kapitána chlápka, co když mu vysadí motor dva, tak omylem vypne pro jistotu motor jedna, nebo zapomene při přistání vysunout klapky a vstupenka na onen svět je jistá. ()

Reklama

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatraceně dobrá práce a velké štěstí... Jinak pilot je opravdový profesionál a zaslouží si obdiv..., Jinak ta bouřka musela být pořádný rachot a nedivím se, že z toho množství vody nešly motory nastartovat... 😉😢 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Názov epizódy je takmer totožný s epizódou desiatej sezóny Hudson River Runway, ibaže názov rieky Hudson z bol z názvu odstránený. Ide zároveň o veľmi podobné katastrofické udalosti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama