Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 16 (2016) (série)


Osudné rozhodnutí (S16E09)

(epizoda)
  • Česko Smrtící řešení (více)

Obsahy(1)

28. prosince 2014. Let AirAsia 8501 se nad Jávským mořem přiblížil k tropické bouři. Kapitán požádal řízení provozu o změnu trasy, která by je navedla mimo nebezpečnou oblačnost. Povolení stoupat už ovšem nepotvrdil. Dispečer svůj pokyn několikrát opakoval, ale kapitán se neozýval. Když letoun začal prudce stoupat, bylo zjevné, že něco není v pořádku. Na chvilku se vyrovnal, ale vzápětí přešel do pádu. Po 43 minutách od startu zmizel Airbus A-320 z obrazovek radaru. K události došlo jen několik měsíců po záhadném zmizení letu Malaysia Airlines 370. Zpráva se rychle rozšířila a s ní i množství spekulací. Do pátrání po letadle byla vyslána záchranná plavidla několika zemí. V Jakartě byl zformován tým vyšetřovatelů, k němuž se připojili také odborníci ze zahraničí. Na základě radarových souřadnic se podařilo zúžit oblast pátrání. O dva dny později byly objeveny první trosky. Moře začalo brzy vydávat i těla. Potvrdilo se, že všech 162 osob na palubě zahynulo. Vyšetřovatelé věděli, že se let 8501 pohyboval v blízkosti bouře, ale rychle stanovili, že špatné počasí nehodu nezpůsobilo. Stejně tak trosky vylovené na hladině nevykazovaly žádné známky výbuchu či rozpadu za letu. Z mořského dna byly vyzvednuty obě černé skříňky. Zvuková nahrávka z kokpitu odhalila, že piloti řešili opakující se výstražný signál, ale nebylo možné určit, čeho se týkal. O několik minut později zazněla nezaměnitelná výstraha, že byl odpojen autopilot, a vzápětí signalizace pádové rychlosti. Přezkoumáním záznamů údržby se zjistilo, že u letadla byla evidována dlouhá řada závad jednotky omezovače výchylek směrovky (RTLU). Technici pokaždé jednotku resetovali, ale k trvalému odstranění problému nedošlo. Objevoval se stále znovu, ale letoun navzdory výstrahám fungoval normálně. Údaje z palubního zapisovače potvrdily, že posádka skutečně během letu opakovaně řešila výstrahu RTLU. Systém třikrát restartovala, ale počtvrté udělala něco jinak. V důsledku toho došlo k odpojení autopilota a systému automatického ovládání tahu. Data však neukazovala, co přesně posádka po zaznění čtvrté výstrahy udělala. Kapitánův zásah však zjevně odstartoval fatální sérii událostí... (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď pilota navedie dementný údržbár k rozhodnutiu, čo by neurobil ani potomok imbecila, tak proste zomrú ľudia... Kapitán si myslel, že vypnúť kľúčove systémy vo vzduchu je to isté ako na zemi... Proste brigádnik s licenciou. ()

Reklama

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jasná chyba pilotů a chyba, která nebyla důležitá pro let... Holt když se to sejde tak je neštěstí tady🤔😢 Snad už to žádného kapitána nenapadne vypnout systém za letu 😅😅 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama