Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Enterprise se evidentně pokouší o rozšíření Star Trekovského světa mezí širší publikum. Snaží se o více cool vzhled, ale přitom trpí úplně stejnými nedostatky, jako její starší úspěšnější sourozenci. Tím myslím kýčové masky a rasy - někdy prostě nestačí namalovat něčí obličej na zeleno a modro, barvou, která vypadá jako vodovky a vydávat je za mimozemšťany. I přes velmi vlažný pilot jsou první dvě řady fantastické, sympatickou posádku jsem si během pár dílů zamiloval. Se třetí řadou už jsem měl trochu problémy. Přeci mi víc svědčí ty jednorázové mise a dobrodružství a forma telenovely mi moc neseděla, navíc i příběhy začaly dost slábnout. Čtvrtá řada už naznačovala, že tvůrcům dochází nápady a upřímě, i když mám Jeffreyho Combse celkem rád, tady jsem ho s těma svýma anténkama a modrým pudrem už začínal mít plné zuby. Za 1.2. sérii 80%. Za 3. a 4. 70% a zakončující díl slabota, nebo abych byl objektivní průměr, čekal jsem na závěr něco epičtějšího! Celkově lehce pod Novou generací. ()

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

Za mým odpadem jednoduše stojí velký odpor k těmto žánrům a vůbec všemu týkajících se Star Treku, Star Warsu a bla bla... Nesnáším to a přijde mi to vysoce neinteligentní a hlavně nudné a nezajímavé. Nikdo by mě už v životě nedonutil se dívat na ty filmy natož na toto.Samozřejmě vám neberu, že se vám to líbí ale za mě je to prostě ta nejhorší možná věc co se světa filmu(a seriálu) týče.. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý seriál o první lidské vesmírné lodi s warpem 5 Enterprise a o její posádce. Postupně navazují kontakty s různými novými rasami. Někdy to jde hladce, jindy hůř. Často se dostanou do problémů nebo se jím povede zabránit válce. S Vulkánci, kteří jim pořád stojí za zadkem, to nemají jednoduché. S Klingony je taky těžká řeč. Nevyhnou se ani studené časové válce. Několikrát zachrání Zemi před zkázou. Celá 3. série na sebe navazuje a je o Xindech. Jinak na sebe díly moc nenavazují. Setkají se i s Romulany. Ještě nemůžu zapomenout na Andoriany. A na konci je i pocta původní Enterprise a epizoda, kde se objevuje posádka Nové generace. "To, že se smějí a jedí kuře neznamená, že se naučili ovládnout své emoce." :D ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní jev, tahle Enterprise - postavy nic moc, ne zrovna oscaroví herci (jestli mě dobře chápete), dřevěné dialogy (i na poměrně nenáročný standard Star Treku), podprůměrný scénář a stejná režie. Ano, je to béčko jako vyšité a navíc ustrnulé v minulosti, jako by se od dob kapitána Kirka nic nezměnilo, jak ve způsobu televizní narace, tak v žánru sci-fi jako celku. Ale je to pořád Star Trek, který rozehřívá klukovský (a holčičí asi taky, co já vim) sen o dobývání vesmíru a potkávání mimozemšťanů (jejichž, pravda, jediný rozdíl oproti lidem většinou spočívá v počtu a tvaru nejrůznějších boulí na tváři). Enterprise sice tento potenciál využila asi jen tak do poloviny, ale to pořád stačilo k tomu, abych se v prvních dvou sezónách alespoň vyloženě nenudil. Konec druhé sezóny znamená přeřazení ze dvojky rovnou na pětku a ve třetí sezóně začíná ta pravá jízda. Tady totiž autoři Enterprise úspěšně shrnuli to nejlepší z Voyageru (bloudění v cizí a nebezpečné části vesmíru), DS9 (epický boj proti hrozivému protivníkovi) a Nové generace (dospělost, hloubka, morální dilemata). Pokud třetí sezónu shlédnete najednou, mockrát při tom zřejmě nevydechnete. Čtyřka už je jen dojezd, narychlo utnutá nepříliš povedeným zavírákem (aspoň ale znovu vidíme oblíbené hrdiny z Nové generace). Takže jako obvykle - pro fandy ST povinnost, pro fandy sci-fi doporučuju "prolistovat" první dvě a čtvrtou sezónu a zaměřit se na třetí. 65%. ()

Marooned17 

všechny recenze uživatele

První série: Na začátku se tato seriál rozjíždí velmi pomalu, prvních několik dílů jsem musel doopravdy přežít a vůbec se nedivím, že seriálu rapidně klesala sledovanost, kterou pak již bohužel nezískal. Pozdějí začne série lehce nabírat tempo. Bohužel jako člověk, co viděl již celé TNG, VOY a DS9 musím říci, že některé zápletky se až moc podobají již jiným z předchozích sérií ST. Jako ST fanouška mě ale bavil takový ten duch zkoumání a objevování tajemných nových světů, trochu jako v 1. sérii TNG a zajímavé také jsou 1. kontakty s ostatními vesmírnými druhy, které budou v pozdějších letech mít veliký dopad na vývoj děje v dřívějších sériích. Hodně zajímavá a zábavná je také problematika vztahů s Vulkánci, kteří dohlížejí na vývoj lidstva a z toho vznikající konfliky. Postavy mě ze začátku přišly velmi ploché, ale později se začnou projevovat jejich jednotlivé vlastnosti, zvláště Trip je prostě s jeho hláškami boží. Velmi sympatická je i T'Pol, i když to mezi lidmi někdy nemá snadné:-) ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Loď Enterprise (NX-01) má před názvem označení NX, tedy „naval experiment“, což naráží na to, že je to experimentální loď a jediná pozemská loď, která v té době uměla letět warpem 5. (Krocan505)
  • Vesmírná loď Enterprise-D, známá zejména ze seriálu: Star Trek: The Next Generation (od r. 1987) a z filmu Star Trek VII: Generations (1994), se po 10 letech znovu objeví na obrazovce v seriálu Star Trek Enterprise. Můžeme si ji vychutnat v závěrečné epizodě čtvrté série (a celého seriálu) "These are The Voyages..." (Honzíno)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama