Reklama

Reklama

Rodina Sopránů

(seriál)
  • USA The Sopranos (více)
Trailer
USA, (1999–2007), 78 h 30 min (Minutáž: 43–72 min)

Tvůrci:

David Chase

Hrají:

James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Steven Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn Sigler (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(86)

Obsahy(1)

Americký dramatický televizní seriál The Sopranos, který získal celou řadu prestižních cen, vzešel z tvůrčí dílny Davida Chase a byl natočen v původní produkci HBO. Vypráví o mafiánském bossovi z New Jersey Tonym Sopranovi, který musí čelit celé řadě těžkostí ve snaze vyvážit svůj často konfliktní soukromý život s prací pro zločineckou organizaci, jíž stojí v čele. Hvězdami seriálu jsou James Gandolfini (Tony Soprano), Lorraine Braccová (terapeutka dr. Jennifer Melfiová), Edie Falcová (Sopranova manželka Carmela), Michael Imperioli (Tonyho synovec Christopher), Dominic Chianese (strýc Junior) a další. Seriál se na HBO v USA vysílal od ledna 1999 do června 2007, měl šest sérií a 86 epizod. Byl také uveden v dalších zemích. Vanity Fair jej nazval „největším dílem popkultury naší doby“. Seriál díky brilantnímu uměleckému zpracování nastavil vysoko laťku svým následovníkům a prorazil cestu mnoha dalším úspěšným televizním seriálům. Získal celou řadu cen, včetně 21 ocenění Emmy a pěti Zlatých glóbů, a stal se předmětem mnoha analýz i parodií. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Istý užívateľ spomínal, že sa dostáva stále hlbšie do rodiny Sopranovcov, ktorá mu postupom času nie je až taká cudzia. Pre mňa to platí snáď pre všetky postavy, ktoré hýbu dejom a aj niektoré vedľajšie. Štandardný seriál o mafii sa zaoberá zločinom a nezhodou bossov kvôli obchodu, v The Sopranos ide o zobrazenie túžob, psychického stavu a nezhôd vyvolaných povahou postáv, len tak akokeby mimochodom dosadených do prostredia podsvetia. Obchody, postupné rozširovanie moci, či zobrazenie denného chleba postáv nie sú dôležité, focus je zameraný na narušenia psychického stavu postáv alebo udalosti, ktoré to vyvolali. Finálne verdikty nad postavami nepredchádzajú starostlivo naplánované akcie, ale vtipné zhody okolností, pri ktorých sa divák vie zasmiať prirodzeným dialógom. Rozhovory postáv bývajú často okorenené popkultúrnymi odkazmi a priamou debatou aj o obľúbených filmoch postáv, čím svoju faunu tvorcovia podkresľujú a vytvárajú ešte reálnejší obraz existencie svojich hrdinov. Kto je kto v spoločenskom rebríčku je divákovi predložené vtedy, keď sa má dozvedieť o vnútorných potrebách niektorej z postáv, čiže v pravý čas, aby mu táto informácia mohla prísť zaujímavá a užitočná. Zrada sa nezisťuje búrlivým priamym odhalením, je našepkávaná v desivých snoch spôsobených tráviacimi problémami a necháva diváka rozlúštiť kód surrealizmu. Scenáristi nikoho nenechajú pochybovať, kto je hlavná postava – dávajú jej prevahu vo väčšine epizód série. Až po objasnené vzťahov s ňou môžu mať ostatné postavy vlastné dejové línie. Seriálový unikát, na ktorý sa nezabúda. Dosť bolo rečí, choďte si vychutnať pohľad na Tonyho užívajúceho si kačice v bazéne. Musím dodať, že kto seriál nepozerá v originále, akoby ho ani nevidel, lebo sa oberá o italoamerický slang, originálnu dikciu Jamesa Gandolfiniho, Tonyho Sirica či hlas Stevea Buscemiho, ktoré nemajú obdoby. S odstupom času vnímam The Sopranos ako asi najlepšie stvárnenie témy boja otcovskej úlohy a líderstva v práci aj v rodine s krízou stredného veku a hľadaním vlastnej identity. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Mafiánský seriál v moderním období, který musí každý povinně vidět. Není to jako většina gangsterských filmů nebo seriálů. Přišlo mi, že tady nejsou byznys a války tou nejvíc nejzákladnější věcí. Nesmírně zajímavé jsou ty příběhy osobních problémů úplně všech postav. Často jsem se reálně cítil, jako kdybych byl opravdu u toho, jako kdybych byl součástí celé famílie. Anthonyho Soprana jako bosse si užijete s největší parádou. Pupkáč s doutníkem, humorista, nezná slitování a milovaný otec. Herec Gandolfini jeho roli zvládl tak dokonale, že když se pořádně naštval, tak i já jsem (beze srandy) měl z něho opravdu strach. Ty jeho hádky s rodinou nebo někdy dělat radost dětem je opravdu nádherná záležitost. Takový to, že v něm vidíte největší zrůdu, ale uvnitř udělá pro rodinu cokoliv. Ovšem není to jenom o něm. Všechny charaktery kolem něho jsou nesmírně sympatičtí. Lokace jsou taky parádní. Klub Bada Bing má tak nesmírně nádherný svlečny, že nebudete kolikrát věřit vlastním očím. Musím říct, že než se na to budete chtít podívat, rozhodně doporučuji zhlédnout co nejvíc mafiánských filmů. Protože snad v každém třetím díle je narážka na nějaký starší snímek. Černý humor si tady taky nespočetněkrát užijete. Jediné, co mě trochu mrzí, tak po skončení seriálu pár důležitých otázek zůstalo nezodpovězené. Sedmou řadu bych uvítal s otevřenou náručí. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nevěřte moc tvrzením, že jde o nějaký komediální seriál. Pár vtipných momentů se v něm samozřejmě objeví, ale po většinou se hraje na vážnou strunu a v některých chvílích mi některé scény svou intenzitou výpovědi (sociopatická maminka, která chce nechat zavraždit vlastního syna) nebo svou brutalitou (skoro všechny mafiánské popravy, znásilňování, umlácení prostitutky) vyrazily dech. Seriál je plný "živých" postav, kde si určitě najdete mezi všemi těmi záporáky svého oblíbence. Nejraději mám ty hrdiny, kteří procházejí největším vývojem charakteru, tedy pohublého tvrďáka a příležitostného scénaristu, synovce Chrise a napraveného intrikána, strýčka Juniora. Sem tam se ve vedlejší roli objeví nějaká ta hvězda, parádní je např. Burt Young v roli na rakovinu plic umírajícího hitmana. A souhlasím s názorem, že se vyplatí vidět seriál v originále, protože jazyk mafiánu je proložen velkou dávkou fucku, cocksuckerů a jiných peprností, na které český překlad nějak pozapomíná a ignoruje je. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Bez okolků můžu říci, že tohle a Bratrstvo neohrožených jsou mé dvě naprosto nejoblíbenější televizní série. Fakt, že za oběma stojí televizní stanice HBO hovoří za vše. Má oblíbenost Rodiny Sopránů sahá dokonce tak vysoko, že jej jako celek řadím výše než celovečerní filmy Road to Perdition, Kmotr či Scorseseho výtvory. Charaktery jsou propracovány do nejmenších detailů, prakticky není jediná hlavní postava, kterou si divák oblíbí méně než ty ostatní. Tony, Paulie, Silvio, Chris či Bobby, ti všichni vypadají přesně tak, jak si většina z náš současné mafiány představuje (nedivil bych se, kdyby se od skutečnosti lišili jen minimálně). To, že se celý děj odehrává v současnosti je možná další z důvodů, proč jej řadím výše než dříve zmíněné filmy. Je to něco nového a neokoukaného. Veliká škoda, že seriál po šesté sérii skončil, jedna z mála výjimek, která si udržela vysokou kvalitu tak dlouho. Bravo a smekám Davidu Chaseovi za brilantní dílo, které si pouštím znovu a znovu. ()

Bane_Boss 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem si na konci přišel jako Jakubko Soprano, člen této rodiny. Poslední scéna za znění Don't Stop Believing od Journey mě dostala, i když jsem konec pochopil,až když jsem si ji pustil nekolikrát po sobě a přečetl si analýzu závěrečné scény na netu:DD analýza záverečné scény je tam popsána na 4 strany, takže nejsem debil, že jsem to nepobral na poprvý!!). Ale je tak silná, že ju budu sjíždět tak obden si myslím. Seriál s takými hereckými výkonmi, že jako nemám slova. Určitě ne pro každého. Osobně mi chvíli trvalo, než jsem se do toho dostal, ale teďka je mi líto je opustit. Tony kurva budeš mi chybět!:D Stejně tak doktorka Melfi, fuckin sexy MILF:*** Meadow sexy dcerka kunka:*** AJ fracek:D, Paulie, Sil, Chrissy... a vůbec všeci, cítím se jak kdybych byl kurva mafián a všeci fellaz mě zradili a opustili:(. So long Sopranos...so long! ()

Galerie (744)

Zajímavosti (58)

  • Gabrielle Danteovou, ženu Silvia Danteho (Steve Van Zandt), ztvárnila Van Zandtova skutečná manželka Maureen. (Sony1994)
  • Striptýzový klub Bada Bing opravdu existuje, jenom se jmenuje Satin Girls. Nicméně po skončení natáčení si přidal hrdě pod svůj název označení "The Real Bada Bing". Vypadá přesně jako v seriálu, protože se zde natáčely všechny scény, kromě těch z kanceláře. (don corleone)
  • Podľa rebríčka, ktorý spolu vytvorili viaceré asociácie amerických scenáristov, sú Sopranovci seriál s najlepším scenárom v dejinách. (Sufferer)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Sylvester Stallone míří do televize

Sylvester Stallone míří do televize

07.12.2021

Herec Sylvester Stallone, jehož Rocky v roce 1976 vyhrál Oscara, a který má za sebou role v komiksových blockbusterech Strážci Galaxie Vol. 2 a Sebevražedný oddíl a čerstvě dotočil i čtvrté… (více)

Reklama

Reklama