Reklama

Reklama

Lexx

(seriál)
  • Kanada Lexx
Kanada / Německo / Velká Británie, (1997–2002), 50 h 42 min (Minutáž: 43–94 min)

Kamera:

Ian Bibby

Hudba:

Marty Simon

Hrají:

Eva Habermann, Michael McManus, Nigel Bennett, Roman Podhora, Gerry Wolff, Noah Dalton Danby, Silvio Simac, Earl Pastko, Stephen McHattie, Cindy Sampson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(61)

Obsahy(1)

Lexx, to je příběh o skupině sympatických zatracenců, kteří ukradnou Lexx, tedy mechanicky uzpůsobený hmyz velikosti Manhattanu. V podstatě je to ta nejsilnější vesmírná loď a zároveň nejničivější zbraň v celé existenci vesmíru. Neohrožení hrdinové neustále pokořují nové a nové povrchy přičemž v podstatné míře využívají počítačem generovanou fantazii a urputně se brání podřídit se jakýmkoli konvencím. (Tealc_EU)

(více)

Recenze (41)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napíšu to zkrátka a jednoduše, jak si Lexx zaslouží. Je to vyfutrovaný brak se vším všudy, nicméně půvabný brak, který je natočený s plným vědomím svých tvůrců a s láskou. Jde o poctu naivním brakovým komiksům a papundeklovým televizním "sci-fi" seriálům z počátku televizního vysílání. Jeho hlavní předností je originalita a svým způsobem výlučné postavení, protože díky své bizarnosti nemá v příbuzných žánrech rovnocenného konkurenta. Jde o malý kult skupiny fandů naladěných na stejnou vlnu, jakou vyznávají scénáristé a režiséři Lexxu. Lexx nemá prakticky nic společného s klasickou sci-fi, rezignuje na jakékoli vědecké teorie a nesnaží se ani přinášet nějaké složité filozofické myšlenky. Jeho cílem je bavit, ovšem bavit s nadhledem lidí, kteří si jsou vědomi pošetilosti svých zálib. Lexx vůbec není hloupý a jeho brakovost nemá nic společného s brakovostí mainstreamových kvazimýtických seriálů typu Xeny nebo Herkula. Tvůrci si vybírají motivy, hrdiny, zasazení a celkovou výpravu tak, že se opravdu vyhýbají masovému divákovi. Jejich hrdinové a příhody jsou natolik úchylné, že zalíbení v nich může najít opravdu jen menšina nadšenců. Jednou z nejoblíbenějších činností první série je např. pojídání živých mozků na palubě vesmírného korábu. Ten je mimochodem kombinací strojní technologie s živým tělem gigantické mouchy a osazenstvo vesmírné lodi se fakticky živí jeho exkrementy. Vůbec nejrůznější "biotechnologie" a hmyzí prvky jsou pro seriál typické. Hemží se to tam lidožrouty a mutanty všeho druhu. Vzhledem k tomu, že seriál vznikal v kanadských ateliérech, kde s oblibou natáčí i americké televize béčkové seriály, je pro Lexx typická přítomnost řady hostujících amerických herců, kteří jsou legendami béčkové produkce. Lexx nejspíš nebude sklízet průměrná hodnocení, buď zaujme nebo bezohledně letí do koše. Celkový dojem 70 % je na rozhraní 3-4* vzhledem k rozdílné kvalitě jednotlivých epizod. Po výtvarné stránce je Lexx ovlivněný popartem a obsahuje i řadu fetišistických motivů. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Jediná podobnost tohoto seriálu s britským sitcomem Červený trpaslík je asi jen v tom, že posádka cestuje nekonečným vesmírem, v tomto případě dvěma vesmíry a také možná tím malým rozpočtem, který je vcelku poznat, ale který mi nějak ani nevadil a nějak mi to k tomuto seriálu i pasovalo. A jelikož nepatřím mezi digitální idioty, kteří musí vidět miliony světelných efektů, ale spíš mi záleží na podání kvalitního příběhu v tomto případě podaném v mírně extravagantním duchu, tak je spokojenost na místě. Věřím, že mnoha lidem tato intergalaktická story prostě nesedla, ale to je jejich problém, protože mně se tato kanadsko-německá jízda líbila. Neokoukaní herci zahráli své postavy brilantně a svými někdy až trapnými vtípky zaplnili tuto vesmírnou podívanou nevšedními zážitky propletené bizárními příběhy této nesourodé posádky. Vysloveně levné kulisy nebyly překážkou a stejně jako u červeného trpaslika jsme se mohli soustředit na bláznivá dobrodružství, které se odehrávají v temném vesmíru. Titulní postavou je tak trochu záškodnická vesmírná loď, která se samozřejmě jmenuje LEXX a která je hybridem stroje a hmyzu a byla vytvořena k ničení planet v jednom okamžiku v obou známých vesmírech. Tento zabijácký stroj na začátku unesou tři hlavní postavy a doslova ho zotročí. Díky tomu, že Lexx není moc inteligentní, tak posádka zažívá mnoho zapeklitých situací ze kterých se někdy jen tak tak vyhrabe. I trochu erotiky se tu najde, ale hlavně mnoho originálních příběhu, které někdy zavánějí až nechutností, kterou každý divák neunese. Samozřejmě nesmí chybět robotická hlava, která se bezhlavě zamiluje nejprve do hlavní ženské postavy a posléze do hlavní mužské postavy, která určitě zaujme svým nevšedním vzezřením a to hlavně svým goticko laděným účesem. Tato béčková zábava se stala kultovní záležitostí a není tak komerčně úspěšná jako její vzdálený bratranec z britského červeného trpaslíka. ale když se do něho divák zamiluje, tak na něj nedá člověk dopustit. Ještě pro doplnění musím dodat, že jako hostující herci se zde objevili Malcolm McDowell v roli kněze a také Tim Curry v roli hologramu. Tato někdy až infantilní podívaná se mi doslova zažrala pod kůži a myslím si, že je to jeden aspoň pro mně nejlepších sci-fi seriálů z přelomu nového tisíciletí a proto mu přirozeně dávám zasloužených 100%. ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejbizarnější, nejabsurdnější, nejúchylnější, nejtemnější a přitom nejpotrhlejší sci-fi, jakou znám. Kdo neviděl, nepochopí. Mnozí z těch, kteří viděli, taky nepochopili. Tvůrci seriálu s ohromným gustem a zvrhlou vynalézavostí kopou do koulí konvence, morálku, dobrý vkus i nadčasové hodnoty - a já je za to miluji. (K častému srovnávání s Červeným trpaslíkem - není to zrovna na místě. Pár shodných rysů tu je, ale většinou jsou to shody dost povrchní. Lexx je svým naturelem někde úplně jinde; kdo k němu bude přistupovat jako k sitcomu - třebas drsnějšímu - bude pravděpodobně hořce zklamán.) ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Jeden ze seriálů který bych se neodvážil nikomu doporučit jelikož zdaleka né všem se může trefit do vkusu. Je to šílené, popundeklové, úchylné, někdy dokonce i nechutné. Navíc celý seriál strašně osciluje i žánrově a to od vážné fantasy přes sci-fi až po šílenou parodii. Každá série je také značně jiná. První série je takový úvod a je zde oddělena jako samostatná. Druhá série je naprosto úchylná a spíše vážná. 18 díl je pak naprosto dokonalý a to nemám moc v lásce muzikály. Celkově si druhou sérii už moc nepamatuji jelikož jsem ji viděl už dávno. Ale vím, že jsem obě první série doslova žral. 3. sérii jsem zkoukl až teď a rozhodně velké plus. A pak je tu série číslo 4, která je něco tak dada, že to nelze popsat. a bavil jsem se při ní královsky. Totiž presidenta USA kreténa s první dámu, která myslí jen na jedno jen tak někde neuvidíte. A není lepší palivo pro vesmírnou loď než Holandsko. Hlavní postavy jsou naprosto úžasné mrtvý asasin, otrokyně lásky/shlukový ještěr, zbabělec a podrazák kapitán a 790 hlava robota prvně zamilovaný do Zev a pak do Kaie. A hláška typu "Jsi divný. Mrtví jsou divný" je jen kořením na dortu s rybími hlavami a medovou polevou :-D. 85% ()

July 

všechny recenze uživatele

První série: Po třech dílech zatím 3*. První díl diváka se zálibou v trochu potrhlých sci-fi opravdu navnadí, ale epizody následující už jsou slabší a mají poněkud přehnanou stopáž. Moc nerozumím neustálému přirovnávání Lexx k Červenému trpaslíku, protože přinejmenším v první sérii se moc nezasmějete. Kdybych měla Lexx přirovnat k jinému seriálu, byl by to Farscape, který je pro mě ovšem alespoň o třídu výš. Čtvrtý díl byl oproti druhému a třetímu lepší, ale na 4* seriál přeci nedosáhl. Druhá série úroveň zvedla, ale bohužel už v její druhé epizodě zmizela stěžejní postava; sice byla zakrátko nahrazena "stejnou", ovšem tato výměna nebyla úplně z nejpovedenějších... Sice se zároveň začíná lépe vyprofilovávat Stan Tweedle, ale na mou oblíbenou postavu podobného ražení, Arnolda J. Rimmera, nemá zdaleka (i přesto je ale výbornou postavou - typy "zbabělého hrdiny"/"hrdinného zbabělce" jsou nejlepší :)). Naprosto úžasná je ale osmnáctá epizoda, Brigadoom - jasných 5*! Třetí sezóna začala naprosto úžasně a postupně sklouzla opět k průměru, ale líbila se mi i přes příklon k fantasy, který se mi například v mnohých dílech Farscape nelíbil. Díky čtvrté sérii zvedám hodnocení definitivně na 4*. Černý humor provází hrdiny naprosto neodolatelným způsobem... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (2)

  • Autoři seriálu (Paul Donovan, Lex Gigeroff a Jeff Hirschfield) sepsali desatero pravidel o tom, co by se v Lexxu mělo či nemělo objevit. "Desatero Lexxu" jsou asi jediná pravidla, která kdy tenhle seriál respektoval (tedy aspoň většinou):
    1 – žádní emzáci s gumovými ksichty
    2 – všechna stvoření mají smysl pro humor
    3 – neexistuje žádná 'základní směrnice'
    4 – v seriálu se nevyskytnou životní formy, jež by byly inteligentnější, než lidé, leda by nějaká taková životní forma souhlasila se spoluprací na scénáři
    5 – všechny planety, na nichž má smysl přistávat, jsou obydleny lidmi (anebo něčím na ten způsob)
    6 – všichni lidé (a humanoidi) mluví tímtéž jazykem
    7 – lidé musí z místa A na místo B poctivě fyzicky docestovat. Nebude žádné cestování časem – s tím už tu byli jiní. A jiní před nimi... A jiní před nimi... A jiní před nimi...
    8 – technologie bude jen zřídka fungovat tak, jak by měla
    9 – nikdo nesmí porazit nepřítele jen díky tomu, že on má mušku skvělou, zatímco nepřítel má mušku prachmizernou, či prakticky žádnou
    10 – Stanley Tweedle nesmí nikdy ztratit svou čepici (MaedhRos)
  • Lex Gigeroff (Alexander Kier Gigeroff) byl jedním ze scenáristů seriálu. Jeho příjmení bylo použito jako jméno ženy – kanibala Giggeroty a obří hmyzí kosmická loď se jmenuje po něm Lexx. Giggerota je oblečena v primitivně sešitém oděvu z lidské kůže, tak jak je sešívali kůže lidé v pravěku. Na zádech Giggeroty ji plandá kůže hlavy a skalp původního majitele kůže. (Cenobita)

Reklama

Reklama