Reklama

Reklama

Lexx

(seriál)
  • Kanada Lexx
Kanada / Německo / Velká Británie, (1997–2002), 50 h 42 min (Minutáž: 43–94 min)

Kamera:

Ian Bibby

Hudba:

Marty Simon

Hrají:

Eva Habermann, Michael McManus, Nigel Bennett, Roman Podhora, Gerry Wolff, Noah Dalton Danby, Silvio Simac, Earl Pastko, Stephen McHattie, Cindy Sampson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(61)

Obsahy(1)

Lexx, to je příběh o skupině sympatických zatracenců, kteří ukradnou Lexx, tedy mechanicky uzpůsobený hmyz velikosti Manhattanu. V podstatě je to ta nejsilnější vesmírná loď a zároveň nejničivější zbraň v celé existenci vesmíru. Neohrožení hrdinové neustále pokořují nové a nové povrchy přičemž v podstatné míře využívají počítačem generovanou fantazii a urputně se brání podřídit se jakýmkoli konvencím. (Tealc_EU)

(více)

Recenze (41)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předcházející čtyřdílná minisérie se mi jeví podstatně zdařilejší. Díky roztahanosti přes 57 dílů se sice zvýšil počet sympaticky zvrhlých nápadů a drobností, jež lze v Lexxově univerzu potkat, ovšem jejich frekvence se snížila. Čas si čím dál tím více rezervují stereotypní projevy posádky, např. básnění 790, nadrženost Stanleyova i Zev. Potenciálně zábavné přeprogramování 790 - SPOILER - na lásku ke Kaiovi se ukazuje jako poněkud nešťastný krok, protože neustálé zachraňování dvou dlaších členů posádky před intrikami 790 patří ke slabším scénám. KONEC SPOILERU. +++++ Když už jsem seriál v předposlední sérii na planetách Fire a Water měl chuť odepsat, překvapil mě příjemně sérií poslední - takového papeže a amerického prezidenta jste ještě neviděli :) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napíšu to zkrátka a jednoduše, jak si Lexx zaslouží. Je to vyfutrovaný brak se vším všudy, nicméně půvabný brak, který je natočený s plným vědomím svých tvůrců a s láskou. Jde o poctu naivním brakovým komiksům a papundeklovým televizním "sci-fi" seriálům z počátku televizního vysílání. Jeho hlavní předností je originalita a svým způsobem výlučné postavení, protože díky své bizarnosti nemá v příbuzných žánrech rovnocenného konkurenta. Jde o malý kult skupiny fandů naladěných na stejnou vlnu, jakou vyznávají scénáristé a režiséři Lexxu. Lexx nemá prakticky nic společného s klasickou sci-fi, rezignuje na jakékoli vědecké teorie a nesnaží se ani přinášet nějaké složité filozofické myšlenky. Jeho cílem je bavit, ovšem bavit s nadhledem lidí, kteří si jsou vědomi pošetilosti svých zálib. Lexx vůbec není hloupý a jeho brakovost nemá nic společného s brakovostí mainstreamových kvazimýtických seriálů typu Xeny nebo Herkula. Tvůrci si vybírají motivy, hrdiny, zasazení a celkovou výpravu tak, že se opravdu vyhýbají masovému divákovi. Jejich hrdinové a příhody jsou natolik úchylné, že zalíbení v nich může najít opravdu jen menšina nadšenců. Jednou z nejoblíbenějších činností první série je např. pojídání živých mozků na palubě vesmírného korábu. Ten je mimochodem kombinací strojní technologie s živým tělem gigantické mouchy a osazenstvo vesmírné lodi se fakticky živí jeho exkrementy. Vůbec nejrůznější "biotechnologie" a hmyzí prvky jsou pro seriál typické. Hemží se to tam lidožrouty a mutanty všeho druhu. Vzhledem k tomu, že seriál vznikal v kanadských ateliérech, kde s oblibou natáčí i americké televize béčkové seriály, je pro Lexx typická přítomnost řady hostujících amerických herců, kteří jsou legendami béčkové produkce. Lexx nejspíš nebude sklízet průměrná hodnocení, buď zaujme nebo bezohledně letí do koše. Celkový dojem 70 % je na rozhraní 3-4* vzhledem k rozdílné kvalitě jednotlivých epizod. Po výtvarné stránce je Lexx ovlivněný popartem a obsahuje i řadu fetišistických motivů. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Výborný protipól Červeného trpaslíka s podobně šíleně poskládanou vesmírnou posádkou. Škoda jen, že tenhle v Británii kultovní seriál Prima naprosto zabila nevhodnou vysílací dobou. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Stanley Tweedle- bývalý bezpečnostní technik 4. třídy ( Brian Downey), Zev Bellringer nepřiliš půvabná žena nedokonalé proměnéná v otrokyni lásky( krásná Eva Habermann - později zajimavě vystřidaná Xev, kterou hráje Xenia Seeberg), Kai (Michael McManus) byl poslední z Brunnen G, teď nemrtvý zabiják jeho Temnosti, kterému se častečně vratila paměť, 790, což je hlava robota, místo Zev je otrokem lásky on-objektem lásky je pravě Zev. Později se připojila i Lyekka (Louise Wischermann) masožravá rostlina s podobou ženy. Tak to je posádka obři živé a mluvicí lodi jménujicí se Lexx. Vím je to podivný soupis a zní to divně. Ale když uvidíte udělate si vlastní názor. Je tu podobnost s Červeným trpaslíkem. Jen nevim kdo by se komu podobal. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak je možné, že byl Lexx tak dlouho mimo mé zorné pole...buď jak buď, když jsem se konečně rozhoupala se do něj pustit, je to jasná láska na první pohled. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejbizarnější, nejabsurdnější, nejúchylnější, nejtemnější a přitom nejpotrhlejší sci-fi, jakou znám. Kdo neviděl, nepochopí. Mnozí z těch, kteří viděli, taky nepochopili. Tvůrci seriálu s ohromným gustem a zvrhlou vynalézavostí kopou do koulí konvence, morálku, dobrý vkus i nadčasové hodnoty - a já je za to miluji. (K častému srovnávání s Červeným trpaslíkem - není to zrovna na místě. Pár shodných rysů tu je, ale většinou jsou to shody dost povrchní. Lexx je svým naturelem někde úplně jinde; kdo k němu bude přistupovat jako k sitcomu - třebas drsnějšímu - bude pravděpodobně hořce zklamán.) ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Jediná podobnost tohoto seriálu s britským sitcomem Červený trpaslík je asi jen v tom, že posádka cestuje nekonečným vesmírem, v tomto případě dvěma vesmíry a také možná tím malým rozpočtem, který je vcelku poznat, ale který mi nějak ani nevadil a nějak mi to k tomuto seriálu i pasovalo. A jelikož nepatřím mezi digitální idioty, kteří musí vidět miliony světelných efektů, ale spíš mi záleží na podání kvalitního příběhu v tomto případě podaném v mírně extravagantním duchu, tak je spokojenost na místě. Věřím, že mnoha lidem tato intergalaktická story prostě nesedla, ale to je jejich problém, protože mně se tato kanadsko-německá jízda líbila. Neokoukaní herci zahráli své postavy brilantně a svými někdy až trapnými vtípky zaplnili tuto vesmírnou podívanou nevšedními zážitky propletené bizárními příběhy této nesourodé posádky. Vysloveně levné kulisy nebyly překážkou a stejně jako u červeného trpaslika jsme se mohli soustředit na bláznivá dobrodružství, které se odehrávají v temném vesmíru. Titulní postavou je tak trochu záškodnická vesmírná loď, která se samozřejmě jmenuje LEXX a která je hybridem stroje a hmyzu a byla vytvořena k ničení planet v jednom okamžiku v obou známých vesmírech. Tento zabijácký stroj na začátku unesou tři hlavní postavy a doslova ho zotročí. Díky tomu, že Lexx není moc inteligentní, tak posádka zažívá mnoho zapeklitých situací ze kterých se někdy jen tak tak vyhrabe. I trochu erotiky se tu najde, ale hlavně mnoho originálních příběhu, které někdy zavánějí až nechutností, kterou každý divák neunese. Samozřejmě nesmí chybět robotická hlava, která se bezhlavě zamiluje nejprve do hlavní ženské postavy a posléze do hlavní mužské postavy, která určitě zaujme svým nevšedním vzezřením a to hlavně svým goticko laděným účesem. Tato béčková zábava se stala kultovní záležitostí a není tak komerčně úspěšná jako její vzdálený bratranec z britského červeného trpaslíka. ale když se do něho divák zamiluje, tak na něj nedá člověk dopustit. Ještě pro doplnění musím dodat, že jako hostující herci se zde objevili Malcolm McDowell v roli kněze a také Tim Curry v roli hologramu. Tato někdy až infantilní podívaná se mi doslova zažrala pod kůži a myslím si, že je to jeden aspoň pro mně nejlepších sci-fi seriálů z přelomu nového tisíciletí a proto mu přirozeně dávám zasloužených 100%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Tahle vizuálně skvostná a sladce psychedelická TV záležitost je bohužel nějak opomíjená a málo známá... A přitom je to tak dobře udělané! A naprosto originální, s vynikající hudbou a výpravou. A některé díly jsou tak nádherně fantasmagorické... A stále se v tom něco děje, někam se to posouvá, viz třeba výměnu hlavní hrdinky (což mě mrzelo), úplně odlišnou třetí řadu z dvojplanety Oheň a Voda, a pak opět odlišnou čtvrtou řadu... Těším se, že si to někdy celé pustím znovu. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Asi chápu kultovní status tohoto seriálu. Sci-fi, které nemá obdoby a rozhodně nestojí na vizuálních efektech, natož vědecké korektnosti :-) První díl byl něčím úžasným...filmem plným nápadů a neotřelým sci-fi příběhem, vymyšleným s obravskou fantazií a nápaditostí. Navnadil mě neskutečně. O to trpčejší bylo rozčarování z druhého dílu - jakoby najednou nápady došly. Mdlý děj, který vaří z vody, nuda a hlavně několik motivů, které popírají předchozí díl (na oživování mrtvých postav je v druhém díle trochu brzy, nemyslíte?). Úsměv mi rychle opadl a chuť do dalších dílů je na minimu...no uvidíme. Zatím proto bez hodnocení. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem na TV Prima sledoval tento hodně zvláštní sci-fi seriál. Hodně divné, chvílema uchylně, ale zábavné. Díky vysílacímu času se to nedalo často sledovat. ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Veľmi netradičná sci-fi, nielen čo sa charakteru postáv týka. Hlavným tromfom je nevídané použitie biotechnológií na všetky možné aj nemožné účely. Naozaj svojrázne podané príbehy rozhodne nesadnú každému. ()

July 

všechny recenze uživatele

První série: Po třech dílech zatím 3*. První díl diváka se zálibou v trochu potrhlých sci-fi opravdu navnadí, ale epizody následující už jsou slabší a mají poněkud přehnanou stopáž. Moc nerozumím neustálému přirovnávání Lexx k Červenému trpaslíku, protože přinejmenším v první sérii se moc nezasmějete. Kdybych měla Lexx přirovnat k jinému seriálu, byl by to Farscape, který je pro mě ovšem alespoň o třídu výš. Čtvrtý díl byl oproti druhému a třetímu lepší, ale na 4* seriál přeci nedosáhl. Druhá série úroveň zvedla, ale bohužel už v její druhé epizodě zmizela stěžejní postava; sice byla zakrátko nahrazena "stejnou", ovšem tato výměna nebyla úplně z nejpovedenějších... Sice se zároveň začíná lépe vyprofilovávat Stan Tweedle, ale na mou oblíbenou postavu podobného ražení, Arnolda J. Rimmera, nemá zdaleka (i přesto je ale výbornou postavou - typy "zbabělého hrdiny"/"hrdinného zbabělce" jsou nejlepší :)). Naprosto úžasná je ale osmnáctá epizoda, Brigadoom - jasných 5*! Třetí sezóna začala naprosto úžasně a postupně sklouzla opět k průměru, ale líbila se mi i přes příklon k fantasy, který se mi například v mnohých dílech Farscape nelíbil. Díky čtvrté sérii zvedám hodnocení definitivně na 4*. Černý humor provází hrdiny naprosto neodolatelným způsobem... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Úchylnost přesahující do pošahanosti. Lexx nemá nejspíš vůbec žádná pravidla. Představte si ten nejdivnější vesmír jaký můžete, a v dalším díle uvidíte ještě bizarnější. Plusem je, že seriál je nepředvídatelný, mínusem že nedává smysl. Zápletka dílů se sleduje opravdu těžko. Brakovité prostředí, mizerné dialogy, pološílené postavy, neumělé efekty. Vcelku to k sobě pasuje, ale bůhvíjaká zábava to není. Lexx se těžko charakterizuje, nejvíc se podobá Doktorovi Who, ale i to je jen povrchní přirovnání. Po první sérii je to za slabší tři hvězdičky. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Tak, jako Akta X, i LEXX ztratil své pozlátko od dob mého… dětství. Zůstává ta jedinečná braková fetišistická úchylnost. Už sama posádka je originální: mrtvý muž (do kterého jsem byl platonický zamilovaný) s charakteristickým účesem, kněžka lásky kombinovaná s ještěrkou s charakteristickým libidem, otravně zamilovaná hlava robota a… nečekaný kapitán. Ale jinak jsou všechny díly na jedno brdo. Dívám se na druhou řadu a všechny díly jsou sexualizované. Jednou je to loď lásky, pak lascivní reality show, zase loď lásky, zase planeta lásky ústící v setkání dvou nadržených posádek, které si vyměnily svá pohlaví… Více Stínu by to chtělo… 2.1/2 S2 70% S3 40% Třetí série tentokrát rezignuje na koncept, kdy vedle jednotlivých epizod zároveň celou řadou prostupuje samostatný příběh (tak, jako to stanovila Akta X, nebo třeba Zoufalé manželky) a celá řada je jedním příběhem, díly na sebe navazují dokonce s tradičním "v minulém díle jste viděli". Navíc je to nejslabší příběh ze série, vlastně nudný. Jediná zajímavost, že 790 se při restartu zamilovala do Kaia, tedy muže a navíc mrtvého. Nicméně taky si od zbytku posádky vysloužila nadávky do teploušů (sic), což by člověk v tomhle ujetém seriálu snad ani nečekal. Nicméně hlava je otravnější, než obvykle, ale z děje na čas i vymizí. Ostatně i celý LEXX (sic). ()

Looser odpad!

všechny recenze uživatele

Když vidím hodnocení ostatních tak mám pocit, že hodnotím jiný film...bože vždyť to bylo fakt hrozný :-))). ()

Reklama

Reklama