Reklama

Reklama

Profesionálové

(seriál)
Velká Británie, (1977–1983), 47 h 30 min (Minutáž: 50 min)

Hrají:

Gordon Jackson, Martin Shaw, Lewis Collins, Ian McDiarmid, Pierce Brosnan, Steve Alder, Jiří Pravda, David Suchet, Peter Cellier, Patrick Malahide (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(57)

Obsahy(1)

Který divák by neznal Bodieho, Doylea a Cowleyho z CI5? Agenti Raymond Doyle (Martin Shaw) a William Bodie (Lewis Collins) mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí nejdou daleko a svoji práci udělají vždy na sto procent. Jejich šéf, velitel oddělení CI5, major George Cowley (Gordon Jackson) má navíc i letité zkušenosti, s nimiž zvládá každý náročný případ. Ti tři jsou sebejistí, schopní, vtipní, a stojí si za svým názorem v každé situaci. Akční seriál o speciálním oddělení britské policie se stal legendou, jejíž jedinečné kouzlo potvrzuje každá repríza. Duchovní otec Profesionálů, producent Brian Clemens, chtěl koncem sedmdesátých let vytvořit seriál, který by obstál v konkurenci britské a americké tvorby. Popularita, kterou seriál po svém uvedení v roce 1977 získal, předčila všechna očekávání. Jeho působivost spočívá nejen ve skvělé kombinaci žánrových prvků, ale především v charismatu hlavních představitelů. Ti měli ambice předvést šířku svého herectví, i když akčně laděné zápletky jim to příliš neumožňovaly. Kromě výkonů sympatického ústředního tria upoutal seriál uvěřitelnou atmosférou a neustálým napětím. Profesionálové poukázali na problémy západní společnosti a v mnoha epizodách i na studenou válku, která byla v době jejich vzniku stále velmi aktuální. Zajímavý děj přinesl autentický pohled do kriminálního podsvětí i mezinárodní špionáže bez politické korektnosti. Automobilové honičky, přestřelky, bitky i milostné avantýry okořenil suchý anglický humor. Ke slávě Profesionálů přispěla velkým dílem úvodní titulková sekvence se skladbou Laurieho Johnsona. Tato nadstandardně kvalitní kriminálka se stala vzorem pro mnoho více či méně zdařilých napodobenin, které stále vznikají. Na vzniku seriálu se podílela řada britských režisérů, ve všech dílech byl však zachován jednotný styl. Česká televize uvádí všech padesát sedm dílů Profesionálů v původní nezkrácené podobě – epizody prvních sérií nyní navíc ve zbrusu nové obrazové kvalitě. (Česká televize)

(více)

Recenze (470)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -3* tento seriál byl před revolucí příjemné osvěžení od toho všemožného socialistického balastu. Byl plný akcí a honiček, což bylo vidět maximálně ve Fantomasovi ;-) A k tomu sympatičtí agenty, s kterými byla občas sranda a vzájemná občasná nevraživost dodávala seriálu šťávu. Tak jsem to vnímal mladýma naivníma očima. Když jsem však seriál sledoval později v půlce devadesátých let, tak už mě díly tolik nebraly – špionáž, terorismus, politika ... Proto vzpomínky nepřebily novou realitu a musím nechat jen 3 hvězdičky a nemám ani chuť ho znovu sledovat. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ... A zase nutné BLÁBOLENÍ u kratších komentářů nakonec, kvůli zdejšímu omezujícímu pravidlu pro recenze (vysvětlení najdete v mém deníčku) ... BLA BLA BLA BLA BLA BLA ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jako malej kluk jsem při hře na zahradě vždycky musel bejt správňáckej Doyle, kterej všechno šéfoval a zachraňoval druhý. Zajímavý, že i přes pravidelnej trénink na všech zahradách naší vesnice ze mě nakonec vyrostl průserář Bodie, kterýho postupem času Cowleyové mejch kamarádů na ty zahrady přestali chtít pouštět. A to jsem jejich synům tolikrát zachránil život před jistou smrtí kuličkovkou... ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

K čemu se vlastně točí ty údajně napínavé, strhující a akční detektivky filmové i seriálové, když je bez nejmenší námahy strčí do kapsy třicet let stará záležitost? Na co ti nažehlení hezounci předvádějí svaly a nejnovější produkty zbrojního průmyslu, když je Bodie s Doylem zazdí jediným pronikavým pohledem nad strništěm a la šmirgl? K čemu zírat na ulice lemované zrůdami z chromu a skla a poslouchat přestřelky do ohluchnutí, když tu máme mile a klamně obyčejné londýnské ulice i šlechtická sídla, vysokou politiku i hmatatelnou krev, pot a špínu? Tak vysvětlí mi to někdo? ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Serial meho detstvi - tehdy jsem si myslel, ze Lewiss je Oliva a kdyz jsem ho pak uvidel na zivo nebyl jsem zklamany ;]] To uz ale neplati o novem dabingu, kde Adamiru vystridal tusim Svehlik. Kazdopadne jak jsem rikal, na tomoto jsem vyrustal a rodicovstvo mi to zakazovalo ;]] o to vetsi svatek, kdyz jsem mel tu moznost videt nektere dily opakovane. Suchy humor, kwrdi chlapi, pripady temer ze zivota.... PARADA!!!! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Již jako maličký jsem s napětím sledoval kriminální příběhy Bodie a Doyla. V tu dobu bych směle dal jediné možné hodnocení, a to *****. Nicméně, doba se změnila a my můžeme koukat na zahraniční imperialistické seriály na mnoha kanálech, já jsem se změnil, ale seriál se samozřejmě již změnit nemohl. Zestárl, hlavní hrdinové z MI5 se stali méně sympatickými a jejich případy o to více. Stále ale uznávám seriál za povedený počin, ačkoli kriminálky nejsou mým šálkem čaje. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (54)

  • V 53. epizodě "Tajemný hlas" hrála paní Grantovou Rona Anderson - manželka Gordona Jacksona. Štáb to před Jacksonem do poslední chvíle tajil, než se s ní překvapený Jackson setkal na place. (Kulmon)
  • Ve scéně během Doylovy návštěvy prvního podezřelého domu je vidět kamerový štáb v bočním okně dodávky. (Epistemolog)

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Bodie a Doyle chystají návrat

Bodie a Doyle chystají návrat

27.04.2010

Už je ale nebudou hrát Martin Shaw a Lewis Collins. V celovečerním remaku dostanou hláškující ranaři z CI5 podstatně mladší obličeje. Pamětníci mezi námi si určitě vzpomenou na doby, kdy britský… (více)

Reklama

Reklama