Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Strakatý pás (S01E06)

(epizoda)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1984, 52 min

Obsahy(1)

Sherlock Holmes se vydává řešit záhadu strakatého pásu, což byla poslední slova sestry Helen Stonerové předtím, než jí hrůzou zemřela v náručí. Ta se teď obává, že ji čeká stejný osud. V noci totiž slýchává tajemné tiché pískání stejně jako její sestra krátce před svou smrtí. Rodinné sídlo přitom obývá se svým otčímem, který ale po smrti její matky prochází děsivou lidskou proměnou. Z respektovaného doktora se stává zuřivý a mrzutý muž, který představuje postrach celé vesnice. Sherlock neváhá a snaží se objasnit okolnosti záhadného úmrtí na venkovském sídle. Správně vytušil, že Helen hrozí obrovské nebezpečí. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od začátku do konce jsem měl oči přikované na obrazovce. Místy až hororové scény a rozuzlení s dramatickou zápletkou. Kemp hrál záporáka velmi dobře. A Brett? Od dialogů po grimasy až po herecké výkony famózní. To byl životní výkon. Mrazilo mě v zádech ze všeho. Regulérních 100 %. Umění. "Váš revolver je výborný argument proti pánovi, který rád dělá uzly na krbovém náčiní." - geniální humor... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strakatý pás je moje oblíbená povídka na papíře a stejně jako u jiných částí tohohle Sherlockiálního cyklu se dopustím srovnání rozhlasová verze s tou televizní, ale předem, hlavní výhodu předlohy vidím v atmosferické tajemnosti a tajemné atmosferičnosti (ha, tajemná dualita!), žel, tohle se na obrazovce jaksi odmítá zjevit a exotičtěji, než podivuhodné sídlo páně padoucha, působí i divé kníry zúčastněných. Mluvené slovo × tv film.1 : 0 Ovšem demagogicky magořivější smích herr Holmese jen tak někde k slyšení není. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosféra za milion - tak napínavá, že má místy co do činění snad i s hororem. Ne že by to Holmesovi bránilo v očividném nadšení, se kterým se pouští do vyšetřování. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V nejakej štúdii k detektívnemu žánru som kedysi čítal, že zápletka Strakatého pásu je ukážkovým príkladom, ako vymyslieť detektívny príbeh. Dá sa tomu rozumieť aj tak, že poviedka Strakatý pás patrí medzi top špičku žánru a je radosť sledovať, ako sa jej adaptácie zhostili tvorcovia tohto seriálu. V tomto prípade si ani neviem predstaviť, že by proti silnému protivníkovi stál niekto iný ako Brett. Možno sa porovnávania bál aj nový postmoderný Holmes a tak sa Gattis tejto látke pre istotu vyhol. ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1 z TOP povídek (nejslavnějších/nejlepších) bezesporu. V těch 12ti nebo tak při 1.čtení, jsem z ní měl pupínky až na.... Sice mi do plného počtu něco chybí, ale nevylučuji, že časem (ano, hodlám si tento výborný tv s. nechati. Taky už bylo sakra! na čase) to do těch 5, dotáhne. Special quest star padouch (já věděl že ho odněkud znám, byť oholeného a více prostovlasého) Picardův despotický a hrozivě (to má i zde) rtisky špulící, bratr z TNG. ;-) Dopuručuji comics. adaptaci od Petra Kopla. Je přinejmenším stejně kvalitní, jako tato verze. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým spisovatel později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Strakatý pás" se v tomto seznamu nachází hned na 1. místě a je tedy nejoblíbenější holmesovskou povídkou A. C. Doylea samotného. (PhillM.)

Reklama

Reklama