Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Už jsou to tři roky, co u reichenbašského vodopádu proběhl souboj mezi profesorem Moriartym a Sherlockem Holmesem, po němž oba skončili na dně rokle. Watson se vrátil do Londýna a mezitím se stal policejním patologem, který se přes ztrátu drahého přátele doteď nepřenesl. Jednoho dne je povolán k vraždě Ronalda Adaira a po jednání u soudu narazí na mrzáka, kterým se ve skutečnosti ukáže být samotný Holmes v přestrojení. Ten Watsonovi osvětlí, co se tenkrát u vodopádu opravdu stalo a proč se následně musel skrývat. Nyní však nastává vhodná doba k jeho návratu, protože jeho nepřítel udělal zásadní chybu. Po znovushledání se může dvojice dvou největších vyšetřovatelů na světě opět vrhnout na řešení zdánlivě nerozluštitelných záhad… Další osudy detektiva Sherlocka Holmese a doktora Johna Watsona podle předlohy Arthura Conana Doylea se dočkaly v sérii s názvem Návrat Sherlocka Holmese natočené mezi léty 1984 až 1986 výrazné obměny v obsazení. David Burke, který ztvárnil Johna Watsona, dostal pozvání do Královské shakespearovské společnosti a vzhledem k tomu, že by se nemohl nadále plně věnovat své roli, byl nahrazen Edwardem Hardwickem, neméně úspěšným hercem, co v roli Watsona zůstal až do konce seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

U filmového Holmese se lidé nemůžou shodnout, jestli byl lepší Jeremy Brett nebo snad jeho ruský kolega. Já se přikláním k Brettovi. Má charizma a tomuto žánru zasvětil život, dokonce bral ohledy na diváky a když jeho filmy měly velkou sledovanost u teenagerů, tak dokonce zakázal, aby Holmes užívál kokain, což je u něj občasný jev. Navíc tento seriál vcelku věrně kopíruje knižní předlohu, čímž by se mohl dostat do povinné četby negramotů. Watson je zde sice nudný a nevýrazný, nicméně i to se odráží z knih. Tenhle seriál na mě zabůsobil obrovskou mírou a další moderní holmesové jsou úžasný skvost a kreativní odpočinek, nicméně toto je vizuálně, herecky i dějově vynikající a pravdou je, že mě to asi nikdy neomrzí. Zejména objasňuje neynalcům kánonu postavu Moriartyho. Později vzniklé filmy jsou rovněž vynikající, i když už s dosti nevyrovnanou kvalitou. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes je zárukou kvality. S představitelem Jeremy Brettem a Edwardem Hardwickem se kvalita násobí. Navíc tato série obsahuje Doylovy nejzdařilejší povídky (Opatské sídlo, Musgraveský rituál, Ohyzdný žebrák, Škola v Priory, Šeat Napoleonů, Ďáblovo kopyto, Stříbrný lysáček) a tak je vážně na co koukat. A anglický originál s českými titulky není příliš velkou překážkou. ()

Reklama

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra z cyklu Adventures of SH se samozřejmě přenesla i do tohoto pokračování. Hardiwicke jako nástupce Burkeho v roli Watsona byl skvělou volbou, Brett jako i před tím vyníkající a snad bych se nebál označit tento cyklus za ještě povedenější než první. Především kvůli nádherným exteriérům, ve kterých se natáčela převážně druhá série a samozřejmě již zmíněné atmosféře. Nejlepší epizody: 1x07 - The Six Napoleons, 2x04 - The Bruce-Partington Plans ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roli Watsona nahradil Burkea Edward Hardwicke. Jsou tak typově podobní, že jsem si prvně změny ani nevšiml a až zpětně jsem si dal pozor, abych ty drobné niance odlišil. Hardwicke nemá tolik výrazný britský přízvuk, naopak má mírně zastřenější hlas (připomíná mi Mela Brookse), je mírně civilnější a není to už takový blbec (to je dáno scénářem). Brettův Holmes je samozřejmě dále geniální a častěji se tu vyskytuje Lestrade v podání také skvělého Colina Jeavonse. Kvalita epizod samozřejně opět závisí na kvalitě předlohy, která není úplně vždy skvělá. K výše uvedeným epizodám náleží i prodložené díly Hound of the Baskeville a Sign of Four a především ten druhý jmenovaný patří k úplně tomu nejlepšímu, co bylo s Holmesem zfilmováno. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Kto by si nepamatal na nezabudnutelneho Jerremy Bretta v ulohe Sherlocka Holmesa? Zo vsetkych Holmesov mi utkvel v pamati najma Jerremy - inteligentny, dumavy a vynaliezavy vysetrovatel a patrac. Cely tento serial ma dusnu atmosferu a povestne londynska hmla sa tu da krajat. Napetim prespekovany kazdy diel nas nenecha vydychnut az po finalne "genialne" rozuzlenie. Povestne husle sa rozozvucia ked si Sherlock nevie dat radi aby v zapeti prisiel s jedinecnim riesenim, ktore nas takmer pokazde privedie k pachatelovi zlocinu. ()

Galerie (278)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Ohyzdný žebrák" se v tomto seznamu nachází na 16. místě. (PhillM.)
  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Druhá skvrna" se v tomto seznamu nachází na 8. místě. (PhillM.)
  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Prázdný dům“ se v tomto seznamu nachází na 6. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama