Reklama

Reklama

Zavraždění čínského bookmakera

  • USA The Killing of a Chinese Bookie
Trailer

Obsahy(1)

Cosmo Vitelli vlastní klub pro gentlemany a je ztělesněním vyrovnanosti a duchapřítomnosti. Když se dostává do střetu se skupinou gangsterů, je Cosmo donucen spáchat děsivý čin, ve snaze zachránit svůj milovaný klub a svůj způsob života. Napínavý, okouzlující i výstřední snímek je provokativním pohledem na mužské zoufalství a identitu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Cassavetes má svoje kvality, o tom asi není třeba pochybovat, ale tohle je film, který mě zrovna dvakrát nebavil. Už je tady až moc blízkých záběrů, až moc scén, které jako kdyby nic neříkaly. Prostě jsem se u tohoto filmu nudil a nevytrhly to ani rozhodně kvalitní herecké výkony, kterými byl film obdařen. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když pominu, jak mi bylo občas protivně nudné sledovat celý ten laciný hampejz se zpívajícím „tučňákem“ v cylindru a trapným pseudostriptýzem kolem (to je vážně Jiří Sequens jediným režisérem, který dokáže v rámci filmu natočit pořádné hudební číslo se striptýzem ?) a že jsem si na styl jevištních vystoupení zvykal obtížně, tak jsem viděl a užil si po delší době další skvělý neo-noir z poctivé staré filmové školy 70. let. Neo-noir s klasicky vymazlenou atmosférou v pomalém tempu, který se ještě více odvrací od tradiční kriminálky či gangsterky směrem k psychologickému dramatu, založeném často na vnitřních pocitech. Přesto mu nechybí stále více přidávané okamžiky napětí, které dokážou diváka v správném rozpoložení patřičně strhnout. Kličové scény s aktivním využitím zbraně jsou vrcholem filmu, během nichž by šlo napínavou atmosféru uprostřed temné noci krájet, až jsem se během střetu s nečekanou svědkyní z pohledu vraha skutečně vyděsil. :o Ben Gazzara je vážně borec, jak charismaticky táhne v hlavní roli víc než dvouhodinový film, v němž se často zdánlivě nic významného neděje... jenomže ono se přeci jen děje aneb zoufalý neklid ze stylu života, společně s neodvratným střetem s podsvětím až k rozhodnutí k spáchání významného činu, narůstá. Cassavetes jako režisér pro něj tentokrát méně obvyklého žánru mě rozhodně oslovil a navzdory otravnému Mr. Sofisticated na jevišti mě do své podívané záhy plně vtáhnul. Zklamal mě jen nedohraný závěr, v němž se snad teprve po předchozím dění mělo něco stát, jenže Cassavetes ten gangsterský příběh schválně utne a nechá ho otevřeným... [85%] ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalu plynoucí film, který sleduje rutinu majitele strip clubu, kterého skvěle hraje Ben Gazzara. Poté co konečně splatí mafiánovi dluh na klub a je soběstačný, tak jdou s holkama oslavovat a udělá další gigadluh v kartách. Na ten samozřejmě nemá, a proto je nucen odstřelit v názvu zmíněného Číňana. Příběh, i když není špatný není to podstatné. Ten film má hrozně podmanivý feeling, který vás buď chytne, nebo unudí. S Cosmem jsme všude, vidíme jak se stará o svoje tanečnice, které ho zbožňují, sledujeme řízení provozu klubu a organizační záležitosti (mě osobně se hrozně líbila scéna konkurzu asertivní servírky na tanečnici) a hlavně je podstatná část filmu věnovaná klubovým představením. Ta jsou naprosto příšerná a hlavní roli v nich má zmalovanej, plešatej tlusťoch v cylindru. Holky tam jen tak poskakují a občas některá ukáže kozy. Fakt nechápu, jak tam mohlo být tak nacpáno, ale třeba to bylo v sedmdesátkách normální. Postupně samozřejmě přituhuje a Cosma nahánějí dotěrní gangsteři, přičemž je skvěle vidět ta jeho váhavost a únava. Jediné co mi vadilo, byla chaotická kamera, kde např. při přestřelce zjistíme, že někdo zemřel až za delší chvíli. Každopádně ve mě ten film zanechal neobyčejný pocit a Ben Gazzara podle mě zahrál životní výkon. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kolosálna nuda, megalomanské nič, no excelentne odohrané. J. Cassavetes bol zručný režisér, čo dokázal aj v tomto prípade, avšak ten príbeh bol tak nudný, že som si zo zúfalstva skoro odhryzol nohu. Koniec bol doslova vykúpením. Vážne neviem, čo chcel týmto autor povedať, a čo je horšie, ani ma to nezaujíma. Tiež nechápem, čo bolo na tom provokatívne? Tých pár holých ceckov? Tá strielačka? Ale prosím vás, to už i na tú dobu bolo celkom normálne. Podpriemer. 40/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

K filmu som sa dostal vďaka percentám, pričom som si nevšimol, že ich vygenerovala necelá tridsiatka užívateľov. Zatiaľ ma Cassavetesove filmy neoslovili a nebolo tomu inak ani v tomto prípade. Zavraždenie má prostý dej vtesnateľný do jednej vety. A to, čo sa deje v záujme jej nafúknutia do objemu celovečerného filmu, sa deje viac pre potreby Cassavetesa, než pre potreby diváka. Áno, je možné, že znudený snob, ktorý už všade bol, všetko videl a s každým sa pozná, dokáže vychutnať pomalé tempo a fádne dialógy. Nám ostane iba výborný výkon Bena Gazzaru a krátke chvíľky napätia. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (1)

  • Původní 135minutová verze filmu byla kvůli komerčnímu neúspěchu po několika dnech stažena z kin (jejím odpůrcem byl mj. i sám představitel hlavní role Ben Gazzara). V roce 1978 byl film v kinech uveden v novém střihu (108 minut). (WernerDMZ)

Reklama

Reklama