Reklama

Reklama

Biloxi Blues

  • USA Neil Simon's Biloxi Blues (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmové drama je adaptací autobiografické hry Neila Simona. Na jaře roku 1945 přijíždějí do výcvikového tábora americké armády v Biloxi z různých koutů USA nováčci, mezi nimi i newyorský teenager Eugen Jerome (Matthew Broderick). Pod vedením seržanta Toomeyho (Christopher Walken) se mají připravit na možné nasazení do bojů v Evropě nebo později v Japonsku. Prožívají i první sexuálních dobrodružství s ženami. Z mladých zelenáčů se postupně stávají tvrdí chlapi. Vzájemné vztahy mezi hlavním hrdinou příběhu a jeho nadřízeným důstojníkem jsou velmi tíživé. Psychická zátěž, spojená s budoucím nasazením a jeho nejistým koncem, i každodenní šikanování nakonec vyústí v souboj obou mužů... (šubelinka)

(více)

Recenze (41)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Poměrně oddechový film s mladým Matthewem Broderickem v hlavní roli. Banda vojáků, kteří se chystají na případné povolání do války, si krátí volné chvíle poznáváním děvčat a získáváním prvních milostných zkušeností. Jejich despotického velitele hraje svým typickým záporáckým způsobem Christopher Walken. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Biloxi Blues mě hodně překvapilo...a to je ještě dost slabé slovo. Už jenom díky tomu, že tady příliš procent nemá a to se musí okamžitě ocenit. Příběh je totiž z druhé světové války, a vypráví příběh vojínů, kteří se do oné války právě chystají a trénují v táboře v Biloxi, prožívají různá dobrodružství a to se mi hrozně líbí. Už v Bratrstvu neohrožených se mi to líbilo. Jak tam v prvním díle trénovali a připravovali se na tu horší část války. v Biloxi Blues se do války ani nedostanou, ale hezké na tom je, že mi to vůbec nechybělo. Natáčelo se to jako komedie a povedlo se to opravdu na výbornou. V době, kdy ležím v posteli a většinou u každého filmu, i kvalitního, usnu, mě tohle okamžitě praštilo do hlavy, že jsem si prostě musel sednout a všecko to dokoukat. Opravdu to za to stálo. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Drama z výcvikového tábora amerických rekrutů v roce 1945, kdy jsou nováčci cepováni agresívním seržantem, ale zažívají i první lásky a první sex. Režii podle své vlastní předlohy má slavný Mike Nichols (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Hlava 22, Den delfína). A herci - drsný seržant je můj oblíbený Christopher Walken a mladičký intelektuální rekrut je Matthew Broderick. Příjemný film je stejně kvalitní jako slavnější (později natočené) fimy Tábor tygrů, nebo Mariňák. Trailer: http://www.fandango.com/biloxibluesmovietrailer/1_807/v5681 ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mne srdeční záležitost. A to z jednoho důvodu. Tento film byl totiž původně divadelní hrou, a před několika lety (nějak kolem roku 2000) byla tato hra nastudována i v Jihočeském divadle na malé komorní studiové scéně Malého divadla, kde diváci, kteří sedí v první řadě, se dotýkají nohama pódia a kde je hercům vidět krásně z blízka do očí. Já jsem tehdy na tuto hru zašel. A tehdy se zrodil můj vřelý vztah k této hře. Nikdy jsem neviděl v divadle něco tak úžasného, celé představení jsem si užíval a na hru jsem pak zamířil ještě dvakrát, bohužel pak proběhla derniéra a hra se přestala hrát. Nutno připomenout, že tehdy tam účinkovali herci, kteří teď působí v pražských divadlech či v televizních seriálech. A nikdy jsem na tuto hru nezapomněl a stále mám v hlavě střípky z tohoto divadelního představení. A když jsem zjistil, že je tato hra zfilmovaná, okamžitě jsem chtěl tento film vidět. Bohužel se mi dlouho nedařilo film sehnat, ale nyní se objevil na Cinemaxu a já jsem ho konečně viděl. A výsledek je ještě lepší, než jsem se odvažoval doufat. Autorem divadelní hry Biloxi Blues je Neil Simon, který podle této hry i osobně zpracoval filmový scénář, takže žádné necitlivé zásahy do textu se nekonaly. Ale abych se už dostal k filmu. Byl to nezvyk vidět najednou hru, která se v mnou viděném představení odehrávala na velmi malém prostoru, ve filmovém zpracování. Ale ihned jsem se zorientoval v postavách, ihned jsem si vybavil jména herců, kteří ty postavy hráli v Jihočeském divadle, prostě všechno pro mne bylo známé. Matthew Broderick perfektně ztvárnil hlavní postavu, Eugena Morise Jeroma. Christopher Walken zase naprosto excelentně ztvárnil seržanta Merwina J. Toomeyho. A další herci taktéž excelovali. Abych to zkrátil, nemohu jinak, než dát pět hvězdiček. Film je stejně jako divadelní hra vtipný, má nadsázku a dokáže pobavit a zaujmout. Prostě pohodová válečná komedie, kde je válka čímsi druhořadým a ani se na scéně neobjeví, celé se to odehrává pouze ve výcvikovém táboře. Navíc vše je podle vlastních zážitků autora divadelní hry. Já za celou dobu neodtrhl od obrazovky oči. A navíc můj dojem z filmu ještě znásobil dabing Borise Rösnera a Ivana Trojana, který byl taktéž perfektní. Takže je to prostě za pět hvězdiček. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství, o armádě, o lidech.. Parta šesti mladých odvedenců jde před nasazením do boje v roce 45 do výcvikového tábora v Biloxi, kde se střetávají poprvé ve svých životech se šikanou, armádní drezurou a sebejistým velitelem sgt.Toomeyem, který jim změní pohled na život. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to líbilo. Asi to bude tím, že toto období čtyřicátých let mám rád. Film je natočen podle novely za níž autor dostal pulitzerovu cenu, což je takový literární oskar. Nichols neuvěřitelným způsobem převedl hru na plátno. Již úvodní titulky s jedoucím typicky americkým expresem přes most nad Mississipy podbarvený nádhernou písní - How high the moon, mne připoutal do křesla. Snímek nás seznamuje s nesourodou partičkou jedoucí coby branci dálkovým vlakem do výcvikového tábora v Biloxi. Již ve vagoně poznáváme introverty, intelektuály, burany či normální kluky... V táboře na ně jako v každým správným výcvikovým středisku čeká seržant v podání stoprocentního Christophera Walkena (úžasně dabovaný Borisem Röslerem). Ten si je vezme hned od nástupu dom parády. Walken je mírně zakomplexován, protože již byl na frontě, ale kvůli zranění se vrátil domů a je nucen dělat instruktora přiblblým nováčkům. Při výcviku dojde k prvním třecím plochám mezi intelektuály u hochů a seržou. Ten samozřejmě nehodlá o čemkoliv diskutovat a chce z chlapců udělat muže, kteří se směle postaví proti Němčourům či Japíkům. Ústřední konflikt mezi mladičkým Broderickem a Walkenem zde dost graduje a nakonec dospěje k dramatickému konci. Jinak snímek nabízí i velmi vtipné scénky z nevojenského života při opušťácích. Nesmělé seznamování s dívkami v Biloxi, návštěva nevěstince, taneční večírek atd... Konec neprozradím. Nádherný film o dospívání chlapců v muže, o kamarádství hochů na pozadí války s vědomím brzkého odjezdu na frontu. Nutno vidět. Divím se nízkému hodnocení zde, já dávám 5 ***** ! ..........Somewhere there's music, How faint the tune, Somewhere there's heaven, How high the moon........ ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vojnová komédia, v ktorej zaujme hlavne mladý Broderick a drsný výcvikový seržant Walken. Pre mňa akčne pokrivkávajúce a miestami konverzačne rozťahané, pretože celý dej sa odohráva len vo výcvikovom tábore Biloxi. Aj tak silné 3. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Výborná satira na válku. Film bych rozhodně pochválil upřímě jsem od toho opravdu nic nečekal. Ale už začátek ve vlaku se mi dost líbil. Celej film je vlastně taková hodně povedené konverzačka která nenudí. K tomu dopomáhají výborní herci v čele s Broderickem a hlavně výborným Walkenem který mi tady opět dokázal že je dokonalej padouch. jediné co mi trochu vadilo byla druhá část se vší tou "zamilovaností", moc se mi tam nehodila. Ale to nemění nic na tom že jsem se skvěle bavil. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Proč si myslíš, že jsem homosexuál ??" - "Je to jen pocit !! Možná je to tím, že se nikdy nebavíš s ostatními o holkách !!" - "O psech se tu taky s nikým nebavím !! A přesto to ze mě nedělá kokršpaněla !!" ;) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Skvelý film z výcvikového tábora. Nie je to ale žiadna psychodráma typu Full Metal Jacket ale ani to nie je žiadna hardcore komédia. Proste ako také nostalgické príjemné spomienky na časy, ktoré keď hlavný hrdina prežíval, tak si ich rozhodne nijak extra neužíval. Ale poznáte to. Za našich mladých čias bolo všetko lepšie. Aj tie najhoršie veci. Takéto nostalgické filmy často dopadnú dosť priemerne, pretože sa strašne vlečú, ale tentokrát to bolo po celý čas dostatočne pútavé. Perfektne sa vydarili všetky postavy. Asi najvýraznejší je Broderickov hlavný hrdina a Walkenov prísny seržant. Ale mňa bavili aj ostatní. Na konci mi bolo ľúto, že to je také krátke, lebo som mal chuť medzi tými magormi stráviť viac času. Čo je pre mňa vždycky znamením, že sa film vydaril. CZ dabing je tiež dobrý. 8/10. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde se neodehraje ani jedna bitva? Drama, které je vlastně spíše komedií? Matthew Broderick jako konformnější inkarnace Woodyho Allena? A věřte nebo ne, všechno to dohromady pěkně funguje a ve výsledku divák dostane téměř nostalgický a úsměvný film s výborným scénářem, dobrými hereckými výkony a téměř hřejivou atmosférou. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Docela pohodová a normální oddychovka. Pořád to stejné, ale přece v něčem jiné. Christopher Walken je dost drsnej a správnej seržant. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Jóó Biloxi to byly časy." ...Eugene & Epstein & Wykowski & Selridge & Carney & Hennesey = "oblíbená šestka" seržanta Toomeyho se postupně proklikává vojenským výcvikem. Trest = čištění latrín. Vycházky = relax u Roweny. :-) ()

Reklama

Reklama