Reklama

Reklama

Biloxi Blues

  • USA Neil Simon's Biloxi Blues (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmové drama je adaptací autobiografické hry Neila Simona. Na jaře roku 1945 přijíždějí do výcvikového tábora americké armády v Biloxi z různých koutů USA nováčci, mezi nimi i newyorský teenager Eugen Jerome (Matthew Broderick). Pod vedením seržanta Toomeyho (Christopher Walken) se mají připravit na možné nasazení do bojů v Evropě nebo později v Japonsku. Prožívají i první sexuálních dobrodružství s ženami. Z mladých zelenáčů se postupně stávají tvrdí chlapi. Vzájemné vztahy mezi hlavním hrdinou příběhu a jeho nadřízeným důstojníkem jsou velmi tíživé. Psychická zátěž, spojená s budoucím nasazením a jeho nejistým koncem, i každodenní šikanování nakonec vyústí v souboj obou mužů... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mne srdeční záležitost. A to z jednoho důvodu. Tento film byl totiž původně divadelní hrou, a před několika lety (nějak kolem roku 2000) byla tato hra nastudována i v Jihočeském divadle na malé komorní studiové scéně Malého divadla, kde diváci, kteří sedí v první řadě, se dotýkají nohama pódia a kde je hercům vidět krásně z blízka do očí. Já jsem tehdy na tuto hru zašel. A tehdy se zrodil můj vřelý vztah k této hře. Nikdy jsem neviděl v divadle něco tak úžasného, celé představení jsem si užíval a na hru jsem pak zamířil ještě dvakrát, bohužel pak proběhla derniéra a hra se přestala hrát. Nutno připomenout, že tehdy tam účinkovali herci, kteří teď působí v pražských divadlech či v televizních seriálech. A nikdy jsem na tuto hru nezapomněl a stále mám v hlavě střípky z tohoto divadelního představení. A když jsem zjistil, že je tato hra zfilmovaná, okamžitě jsem chtěl tento film vidět. Bohužel se mi dlouho nedařilo film sehnat, ale nyní se objevil na Cinemaxu a já jsem ho konečně viděl. A výsledek je ještě lepší, než jsem se odvažoval doufat. Autorem divadelní hry Biloxi Blues je Neil Simon, který podle této hry i osobně zpracoval filmový scénář, takže žádné necitlivé zásahy do textu se nekonaly. Ale abych se už dostal k filmu. Byl to nezvyk vidět najednou hru, která se v mnou viděném představení odehrávala na velmi malém prostoru, ve filmovém zpracování. Ale ihned jsem se zorientoval v postavách, ihned jsem si vybavil jména herců, kteří ty postavy hráli v Jihočeském divadle, prostě všechno pro mne bylo známé. Matthew Broderick perfektně ztvárnil hlavní postavu, Eugena Morise Jeroma. Christopher Walken zase naprosto excelentně ztvárnil seržanta Merwina J. Toomeyho. A další herci taktéž excelovali. Abych to zkrátil, nemohu jinak, než dát pět hvězdiček. Film je stejně jako divadelní hra vtipný, má nadsázku a dokáže pobavit a zaujmout. Prostě pohodová válečná komedie, kde je válka čímsi druhořadým a ani se na scéně neobjeví, celé se to odehrává pouze ve výcvikovém táboře. Navíc vše je podle vlastních zážitků autora divadelní hry. Já za celou dobu neodtrhl od obrazovky oči. A navíc můj dojem z filmu ještě znásobil dabing Borise Rösnera a Ivana Trojana, který byl taktéž perfektní. Takže je to prostě za pět hvězdiček. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Drama z výcvikového tábora amerických rekrutů v roce 1945, kdy jsou nováčci cepováni agresívním seržantem, ale zažívají i první lásky a první sex. Režii podle své vlastní předlohy má slavný Mike Nichols (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Hlava 22, Den delfína). A herci - drsný seržant je můj oblíbený Christopher Walken a mladičký intelektuální rekrut je Matthew Broderick. Příjemný film je stejně kvalitní jako slavnější (později natočené) fimy Tábor tygrů, nebo Mariňák. Trailer: http://www.fandango.com/biloxibluesmovietrailer/1_807/v5681 ()

Reklama

anniehall 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde se neodehraje ani jedna bitva? Drama, které je vlastně spíše komedií? Matthew Broderick jako konformnější inkarnace Woodyho Allena? A věřte nebo ne, všechno to dohromady pěkně funguje a ve výsledku divák dostane téměř nostalgický a úsměvný film s výborným scénářem, dobrými hereckými výkony a téměř hřejivou atmosférou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Biloxi Blues mě hodně překvapilo...a to je ještě dost slabé slovo. Už jenom díky tomu, že tady příliš procent nemá a to se musí okamžitě ocenit. Příběh je totiž z druhé světové války, a vypráví příběh vojínů, kteří se do oné války právě chystají a trénují v táboře v Biloxi, prožívají různá dobrodružství a to se mi hrozně líbí. Už v Bratrstvu neohrožených se mi to líbilo. Jak tam v prvním díle trénovali a připravovali se na tu horší část války. v Biloxi Blues se do války ani nedostanou, ale hezké na tom je, že mi to vůbec nechybělo. Natáčelo se to jako komedie a povedlo se to opravdu na výbornou. V době, kdy ležím v posteli a většinou u každého filmu, i kvalitního, usnu, mě tohle okamžitě praštilo do hlavy, že jsem si prostě musel sednout a všecko to dokoukat. Opravdu to za to stálo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemný filmík, který spíše než na obvyklém klišé vojenských výcvikovek se veze na vlně příjemné nostalgie muže, který vzpomíná na pobyt v armádě. Je to o šestici kluků, kteří se hádají, nesnáší se, ale přesto na sebe nikdy nezapomenou a o jednom tvrdém seržantovi, který je nakonec taky jen člověk. Je to o jazzu, prvních láskách, prvním sexu (naprosto skvělá scéna s Rowenou), průserech i mládí a je to zatraceně pěkný film. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (2)

  • David Schwimmer v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama