Reklama

Reklama

Biloxi Blues

  • USA Neil Simon's Biloxi Blues (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmové drama je adaptací autobiografické hry Neila Simona. Na jaře roku 1945 přijíždějí do výcvikového tábora americké armády v Biloxi z různých koutů USA nováčci, mezi nimi i newyorský teenager Eugen Jerome (Matthew Broderick). Pod vedením seržanta Toomeyho (Christopher Walken) se mají připravit na možné nasazení do bojů v Evropě nebo později v Japonsku. Prožívají i první sexuálních dobrodružství s ženami. Z mladých zelenáčů se postupně stávají tvrdí chlapi. Vzájemné vztahy mezi hlavním hrdinou příběhu a jeho nadřízeným důstojníkem jsou velmi tíživé. Psychická zátěž, spojená s budoucím nasazením a jeho nejistým koncem, i každodenní šikanování nakonec vyústí v souboj obou mužů... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to líbilo. Asi to bude tím, že toto období čtyřicátých let mám rád. Film je natočen podle novely za níž autor dostal pulitzerovu cenu, což je takový literární oskar. Nichols neuvěřitelným způsobem převedl hru na plátno. Již úvodní titulky s jedoucím typicky americkým expresem přes most nad Mississipy podbarvený nádhernou písní - How high the moon, mne připoutal do křesla. Snímek nás seznamuje s nesourodou partičkou jedoucí coby branci dálkovým vlakem do výcvikového tábora v Biloxi. Již ve vagoně poznáváme introverty, intelektuály, burany či normální kluky... V táboře na ně jako v každým správným výcvikovým středisku čeká seržant v podání stoprocentního Christophera Walkena (úžasně dabovaný Borisem Röslerem). Ten si je vezme hned od nástupu dom parády. Walken je mírně zakomplexován, protože již byl na frontě, ale kvůli zranění se vrátil domů a je nucen dělat instruktora přiblblým nováčkům. Při výcviku dojde k prvním třecím plochám mezi intelektuály u hochů a seržou. Ten samozřejmě nehodlá o čemkoliv diskutovat a chce z chlapců udělat muže, kteří se směle postaví proti Němčourům či Japíkům. Ústřední konflikt mezi mladičkým Broderickem a Walkenem zde dost graduje a nakonec dospěje k dramatickému konci. Jinak snímek nabízí i velmi vtipné scénky z nevojenského života při opušťácích. Nesmělé seznamování s dívkami v Biloxi, návštěva nevěstince, taneční večírek atd... Konec neprozradím. Nádherný film o dospívání chlapců v muže, o kamarádství hochů na pozadí války s vědomím brzkého odjezdu na frontu. Nutno vidět. Divím se nízkému hodnocení zde, já dávám 5 ***** ! ..........Somewhere there's music, How faint the tune, Somewhere there's heaven, How high the moon........ ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemný filmík, který spíše než na obvyklém klišé vojenských výcvikovek se veze na vlně příjemné nostalgie muže, který vzpomíná na pobyt v armádě. Je to o šestici kluků, kteří se hádají, nesnáší se, ale přesto na sebe nikdy nezapomenou a o jednom tvrdém seržantovi, který je nakonec taky jen člověk. Je to o jazzu, prvních láskách, prvním sexu (naprosto skvělá scéna s Rowenou), průserech i mládí a je to zatraceně pěkný film. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Oddechový film, který mne bohužel místy i nudil bych přesto nezatracoval už kvůli výborným hereckým výkonům. Výcvikové středisko mladých vojáků, kteří kromě přirozených lumpáren nezahálí a snaží se prohnat kdejakou sukni. Výcvikový velitel jim dá vše "sežrat"s plnou parádou, ale vše v dobrých úmyslech. I na rasistické názory tu dojde. Přesto mám dojem, že tu něco chybí. Něco, co by mne nenutilo odvracet oči ve chvíli, kdy se tam nic záživného neděje. Buď více humorných situací, nebo v dramatických chvílích více přitlačit na pilu. Přesto doporučuji. Tento film ukazuje, jak nelehké je soužití chlapců, kteří musí do války. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Poměrně oddechový film s mladým Matthewem Broderickem v hlavní roli. Banda vojáků, kteří se chystají na případné povolání do války, si krátí volné chvíle poznáváním děvčat a získáváním prvních milostných zkušeností. Jejich despotického velitele hraje svým typickým záporáckým způsobem Christopher Walken. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Drama z výcvikového tábora amerických rekrutů v roce 1945, kdy jsou nováčci cepováni agresívním seržantem, ale zažívají i první lásky a první sex. Režii podle své vlastní předlohy má slavný Mike Nichols (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Hlava 22, Den delfína). A herci - drsný seržant je můj oblíbený Christopher Walken a mladičký intelektuální rekrut je Matthew Broderick. Příjemný film je stejně kvalitní jako slavnější (později natočené) fimy Tábor tygrů, nebo Mariňák. Trailer: http://www.fandango.com/biloxibluesmovietrailer/1_807/v5681 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (2)

  • David Schwimmer v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama