Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ptačí klec je vyhlášený gay klub na Palm Beach, který vlastní Armand Goldman. Ten žije v dlouholetém svazku s přítelem Albertem a společně vychovávají syna Vala z Armandova jediného styku s tanečnicí Kathryn. Jednoho dne Val otci oznámí, že by se chtěl ženit. Jeho vyvolenou je spolužačka Barbara. Jenže její otec není nikdo jiný než ultrakonzervativní republikánský senátor Kevin Keeley – ten právě oznámil založení „Koalice" mravního řádu". Jeho kolega a spoluzakladatel však vzápětí umírá v náručí nezletilé barové prostitutky, čehož se chytí média a Keeley prožívá peklo. Barbara v této situaci tím spíš nemá odvahu říci rodičům pravdu, že otec jejího milého je teplouš, vlastnící teploušský podnik – a navíc Žid. Dívka si tedy vymyslí přijatelnou historku, že Valův otec je atašé v Řecku a matka v domácnosti. Toho se ale chytne její matka a vymyslí akci: když si Barbara vezme „slušného" chlapce, média dají pokoj a otec se bude moci v klidu věnovat nadcházející předvolební kampani... Vala čeká náročný úkol: přesvědčit svého otce, aby sehrál roli „normálního" rodiče. Chybí ale ona „matka v domácnosti". I tento problém se vyřeší – zoufalý Armand vyhledá Kathryn a požádá ji, aby zahrála jeho ženu. Ale je tu ještě Albert, který se o chlapce také staral a teď by měl chybět na jeho svatbě? To ovšem zdaleka není poslední problém k řešení... (TV Prima)

(více)

Recenze (212)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výýýýbornááá komedie o komplikacích, které nastanou párku homosexuálů, když se heterosexuální syn jednoho z nich rozhodne oženit s dcerou amerického kongresmana, bojovníka proti nemravnosti. Všichni herci jsou skvělí, ale Nathan Lane hraje přímo oscarově. Jeho hysterické reakce, pití kávy s odtaženým malíčkem, chůze a la John Wayne - to je prostě kouzelné. Ještě bych vyzdvihl Hanka Azariu, jenž coby domácí pomocník také kouzlí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už z doby, kdy jsem chodil do videopůjčovny pro VHSky si tenhle film pamatuju. Dokonce si i pamatuju, že to byl jeden z těch filmů, které jsem už tenkrát nedokázal dokoukat do konce. Ptačí klec si totiž utahuje z teploušů a dělá to docela vznešenou formou. Vznešenou formou proto, že jednu z hlavních rolí tu má Robin Williams a ten si ji doslova užívá. Už z námětu je ale patrné, že tenhle film bude buď obrovská zábava z toho, z čeho si velice chytře a neurážlivě utahuje nebo obrovská nuda. No a já se bohužel přikláním k té druhé variantě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $124,060,553Tržby Celosvetovo $185,260,553║ Herecká zostava dobrá, zopár dobrých gagov ale nijak extra to zas neohúrilo. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Smál jsem se a to jsem opravdu nečekal. Na první pohled jsem podceňoval tuto komedii, ale postupem času jsem si oblíbil všechny šílené postavy mezi kterými rozhodně dominují Robin Williams, Gene Hackman a Nathan Lane. Kdo neviděl neuvěří, že něco tak fádního a šíleného může fungovat jako komedie, která nezná tabu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle remake se mi líbil mnohem více než původní francouzský film, a to je velmi vzácný jev. Skvělá komedie s morálním podtextem... Oproti originálu z ní mnohem zřetelněji vyleze poznání, že politicky korektní upjatě konzervativní běžně heterosexuální rodičovský pár může být objektivně měřeno mnohem méně humánnější než párek dvou nesezdaných mravně uvolněných citově labilních homosexuálů, což by mě před shlédnutím tohohle snímku ani nenapadlo:-) A kdo má pak vlastně v otázkách morálky máslo na hlavě?! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Albert, tí ľudia sú konzervatívni. Im neprekáža, že si prasa. Im prekáža, že si teplý.“ Strašne dobrá komédia, možno jedna z najlepších 90. rokov. Ak necháme stranou detaily, ako že výbornému Robinovi Williamsovi výnimočne pristanú fúzy a ružové ponožky (dokonca ma hrozne dobre bavil aj slovenský dabing v čele so Štefanom Skrúcaným, ktorým pritom ako človek ja osobne veľmi opovrhujem), zostanú nám len podstatné veci. Jednou z nich je fakt, že Nicholsova (ABSOLVENT) VTÁČIA KLIETKA je bombastická komédia, ktorá vás naplno rozosmeje bez toho, aby ste začali opovrhovať kontroverznými postavami, na čom majú podiel aj vynikajúce dialógy („Nedám si uniformu. Vyzerám v nej ako pupuš.“ – „Ale pupuš v uniforme.“). Tie, v čele s improvizačnými kráľmi Williamsom, Nathanom Laneom a Hankom Azariaom (ktorého Agador neznáša papuče a má nádherne vyšportované bruško), sú dokonca také skvelé, že Gene Hackman, Diane Wiestová a Calista Flockhartová oproti nim pôsobia až otravne (čo bol, predpokladám, šikovný umelecký zámer). Dialógy s hlavou a pätou a výborne režírované „dlhé“ scény (John Wayne), v ktorých je kladený dôraz na excelovanie hŕstky talentovaných hercov a ich podmanivé vtipy (ktoré ponižujú každého so zaschnutým štýlom zmýšľania). ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Udělat dobrý americký remake francouzské komedie je jako umět strhnout ubrus se stolu a nepokácet přitom věci na něj pokladené. Američané jsou ve své podstatě velmi konzervativní, hákliví na své soukromí a vnitřní život. Než vyjdou na ulici, nasadí si pomyslnou masku "keep smiling" a snaží se být asertivní. Liberální Francouzi jsou jiní - pro ně jsou emoce vším. Když se nic neděje, nějaký problém si prostě vytvoří, aby kolem něj mohli půl dne tančit, vyhazovat ruce nad hlavu a vykřikovat "C´est ne pas possible!" ;o) Asi proto od nich bez problémů vezmeme i nejnepravděpodobnější komdiální zápletku jako něco normálního a snadno uvěřitelného. I Amíci se tomu smějí, ale nevěří, že by to fungovalo i u nich. Hrdinové remaků proto nejsou nikdy normální lidé, ale různí pomatenci, čímž se má vysvětlit jejich výstřední chování. To byla chyba Dne otců, například. Ptačí klec je dechberoucí výjimka. Scénáristka Elaine Mayová a režisér Mike Nichols (v 50. letech populární dvojice televizních komiků) převedli francouzskou Klec bláznů do amerických reálií s právě tak filigránskou pečlivostí, jako když se staví model lodi v lahvi. Upravovali velmi opatrně, častěji ubírali než přidávali. A dosáhli toho, že se film bez potíží varovnal originálu. Samozřejmě když přijmete, že hlavní roli nehraje úžasný Michel Serrault, pro nějž byla napsaná už divadelní předloha a v době natáčení měl roli v malíčku. Vzhledem k tomu handicapu není Nathan Lane vůbec špatný. A špatné nejsou ani některé drobné změny - postava konzervativního politika v originálu působila dojmem mluvčího jakési pomatené církevní minority, kdežto tady je to dokonce senátor existující Konzervativní strany a všechny narážky na to téma jsou přímočaře adresné. Jeho žena - další rozdíl - není jen submisivním přívěskem, je to příslovečný krk, otáčející hlavou rodiny. A nejpůvabnější rozdíl je, že pan senátor si "paní Colemanovou" narozdíl od svého předobrazu velmi oblíbí. ;o) 80% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Možno dabing, možno to, že z toho srší divadlo aj v inak výbornom hereckom a režisérskom prevedení. Pobaviť sa a zabudnúť. 7/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je velmi těžké zahrát homosexuála, aniž by herec nesklouzl do parodie nebo frašky a trapnosti. Ale Nathanu Laneovi a Robinu Williamsovi se to podařilo beze zbytku skvěle. Film je lidský, nastoluje náročné otázky související s homosexuály a s tím, jak je jako společnost a jednotlivci přijímáme a bereme. Doufejme, že už v parlamentu ten zákon o registrovaném partnerství projde. A teď to trochu odlehčím, kde se vám podaří vidět Genea Hackmana v převleku za ženskou? ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jojo, takhle nějak si představuju inteligentní (a byť je to remake, tak stejně dobrou - ne-li lepší - své francouzské předlohy) americkou - korektní - vypointovanou - skvělou komedii s rozkošným nadhledem o ixprocentní menšině a bigotních konzervativcích... ;-) . . . Tři a půl hvězdičky tedy za film, zaokrouhlené za tu "...malou tlustou nejistou věc středního věku...", jež se zove "Starina" čili Albert - v podání uměřeně hysterického růžolícího N.L. - s úsměvem nahoru... A jinak - netřeba to více okecávat, kluci... :-D) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde jinde se vám poštěstí vidět G.Hackmana s vizáží Marylin Monroe krátce před důchodem? Vtipné, vkusné, s kapkou žhavé guatemality Agadora Spartaka navrch. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Osobně považuji Ptačí klec za jednu nejpovedenějších remake (Klec bláznů) vůbec a i ji řadím do první desítky tzv. "lidských komedií"... Skláním se před Nicholsem, že dokázal vykřesat z R.W., N.L. a G.H. to nejlepší a zajistil jim jak hodnověrnost, tak lidskost. Ano, toto je Film s velkým F. Ale opravdu velkým F..... Bravo!!! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelá komediálna dráma s priklonením na zábavnejší žáner. Nichols potvrdzuje dominantnosť v tomto žánrovom spojení a ja som sa skvele bavil. Situačná komika funguje naplno, najmä Nathan Lane a jeho travesty kreácie ma privádzali do šialenstva smiechu. Ostatní herci boli fajn, scenár nenásilný a Calista pre mňa prvýkrát herecky dokonalá. 90%. ()

Reklama

Reklama