Reklama

Reklama

Sex ve městě

(seriál)
USA, (1998–2004), 43 h 2 min (Minutáž: 21–43 min)

Tvůrci:

Darren Star

Předloha:

Candace Bushnell (kniha)

Hrají:

Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, John Corbett, Willie Garson, Kyle MacLachlan, Michail Baryšnikov (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(94)

Obsahy(1)

Mohou ženy prožívat sex jako muži? Odpověď na tuto otázku se rozhodla objevit novinářka Carrie Bradshaw v sérii nejskandálnějších televizních komedií poslední doby. Sebe a svoje tři nejlepší kamarádky použila jako pokusné králíky při zkoumání možností třicetileté ženy, která chce zažít nějakou legraci ve městě plném seriózních svobodných mužů, kteří si myslí, že závazky a povinnosti jsou pro ty druhé. Seriál natočený v produkci HBO vychází ze stejnojmenného románu Candace Bushnell. Carrie je chytrá, zvídavá, žádoucí a úspěšná žena, která přesto žije sama. Doslova sama pochopitelně není, ovšem žádný z jejích sexuálních objektů se ještě „nepřehoupl“ do pozice stálého partnera. Období hledání toho pravého je pro ni i pro její tři rovněž nezadané, krásné a inteligentní kamarádky zdrojem věčné inspirace i úvah. Je takové soužití vůbec možné? Carrie navíc své zkušenosti z newyorských večírků může dokonale zúročit v pravidelných novinových sloupcích, nazvaných příznačně Sex ve městě. Vždyť se stačí jen podívat kolem sebe, na své přátele a nejlepší kamarádky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (687)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako důkaz, že věk není ženě v ničem na překážku a jako příklad toho jak se má žena oblékat, aby vynikly její přednosti, velmi dobré. Ale jelikož hlavním posláním je ukázat chlapům jak jsou divní a jak těžké to s námi vy, ženy, máte (no dobře, je to tak, ale ženy si s námi rozhodně nemají co vyčítat:)), a v neposlední řadě je to skvělá příležitost jak nám ukázat jak úžasně sprostě dovedete mluvit aniž byste se za to musely stydět nebo vás za to někdo káral (to tady někdo dělá?), rozhodně mě to nijak zvlášť neoslovuje. I když je to díl od dílu jinak, někdy bych na Sex Ve Městě nedal dopustit a jindy bych ho zatratil, no prostě je to jako se ženskou;) A abych byl fér, dám neutrální hodnocení - 50%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Achtung, spoilers! Druhé, pořádné zhlédnutí, aktualizovat musím... DIVÍM SE, ŽE TVOJE VAGÍNA UŽ DÁVNO NENÍ V PRŮVODCI NEWYORSKÝCH PAMÁTEK, JE TO NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ MÍSTO VE MĚSTĚ A MÁ STÁLE OTEVŘENO! Předem píšu to, čemu jsem se smál, teď to bude horší. Tenhle seriál má k feminismu daleko. Hrdinky jsou silné ženy a na tom už dnes není snad nic divného. Druhá strana mince je, že to fakt nebude pro většinu chlapů. Rozumím, že se zde řeší vztahy a dají se aplikovat v celém světě, mě jde o styl. Čtyři hlavní hrdinky, pokud nejsou karikatury, tak rozhodně typy, které se příliš nezmění, nejsou ani úžasně krásné, o to méně sympatické (Samantha je pro mě příklad amatérské prostitutky, rakovina v poslední řadě je scénáristická bezradnost, Charlotte, věčně přihlouplá naivka, která pak jde klidně do trojky, Miranda, povětšinou chladná právnička -jejíž příběh byl ale nakonec nejvíce skutečný- no a nakonec Carrie s tunou chlapů, které opouští tu z praštěného, tu vážnějšího důvodu a skončí s panem Božským, přitom se od něj chtěla tak moc odpoutat, čímž půl seriálu jaksi ztrácí smysl.) A pokud nejste metrosexuál, nadšení nad teplými večírky, šatičkami a botičkami vás zcela míjí. Dalo by se to snést líp, pokud by byly nosné příběhy, což pro mě většinou ne. Pohyboval jsem se ponejvíce někde uprostřed, několika epizodám bych dal i 70%. Nad těmi neskutečnými větami, například PŘÍTELKYNĚ MI RADILA, CO MÁM NOSIT A JE ZE MĚ LEPŠÍ ČLOVĚK se totiž opravdu nezajíkám blahem. Je mí líto, ale pokud chcete něco o vzazích, potažmo sexu a New Yorku, berte vždy radši Woodyho Alllena. Sbohem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru je tohle feministický seriál, který se bude líbit především ženám. I když znám pár chlapů, kteří jej taky sledují. Vyzdvihl bych jedině ženské "přednosti" hlavních hrdinek. Jsou opravdu úžasné. :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mám chromozom Y takže se mě tohle netýká, ale přesto jsem se i párkrát zasmál. Avšak rady do života si z tohoto seriálu opravdu brát nehodlám. Update: po 7 letech jsem na seriál opět narazil a musím říct, že v určité životní chvíli je to neskutečně zábavná podívaná. Jen doufám, že ženy prokazují dostatečný nadhled nad některými názory a životními standardy a nechtějí být jako jejich hrdinky úplně do slova... Krom toho jde o největší reklamu na luxus široko daleko, ale ten život, ten život tam je... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Carrie, Samantho, Mirando, Charlotte, chci k Vám do party! Holky, jak já. Vám strááááášně závidím! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Emancipovaný americký seriál, jehož hrdinky nemohu příliš vystát, ale který má (alespoň pro mne) vysokou, téměř až sociologickou výpovědní hodnotu - objevuje a mapuje totiž trend ambiciózních single žen jdoucích apriori za svou kariérou a nevázaným životním stylem obětujíce tak manželství i rodičovství (v jedné z epizod, v níž Carrie ukradnou na mejdanu luxusní lodičky, je to pregnantně popsáno tím, že je přece normální, když Carrie má raději boty než děti), nebo ho minimálně odsunují oproti dřívějším zvyklostem do hodně pokročilého věku. A tento fenomén pomalu přichází i k nám... Mimochodem, Samantha je naprostá kráva... PS: Hodnotová odpověď na tenhle seriál je Mendesova demytizační Americká krása ... ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Sex ve městě je úžasný seriálový klenot skrytý za značkovými šaty a nemožně drahými Manolkami... Proto do něj většinou proniknou jen ženy. A to je velká škoda. Chlapi by se z tohohle seriálu totiž mohli hodně učit. Kupříkladu já se naučil moc. A o čem? Přece o vztazích, protože o nich to je. A co mě naučil? Že jsou ty, které vás otevřou něčemu novému a exotickému, ty, které jsou staré a známé, ty, které vyvolávají spoustu otázek, ty, které vás přenesou do nečekaných míst, ty, co vás dostanou daleko od místa, kde jste začali, a ty, co vás přinesou zpět. Ale že ten nejvzrušivější, nejnáročnější, nejvýznamnější vztah je ten, co máte se sebou samým. A pokud najdete někoho, kdo miluje to já, které milujete, tak to je potom opravdu báječný... Ústřední čtveřice dam je úžasná, každá z nich je výjimečná, tak odlišná od těch dalších, a přece všechny (ač některé si to nepřipouštějí) hledají totéž. Lásku. Směšnou, náročnou, stravující, lásku, kdy jeden bez druhého nemůže být. A hledají ji tak poutavě, vtipně, romanticky i kýčovitě, že jakmile tomu přijdete na chuť, není cesty zpět. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

na mě je tady příliš feminismu. až opravdu hodně (a v těch chlapskejch humornejch seriálech je na mě zase příliš maskulinismu, asi jsem hermafroditista). a ani představitelky hlavních rolí se mi nijak zvlášť nelíbily. prostě jen obyčejný hollywoodský vychrtliny s hladovým vlčím výrazem ve tváři. a humor sice občas dobrej, ale až příliš často až neuvěřitelně strojenej a křečovitej. Navíc, vulgarismy nemusím ani ve vlastním životě, natož v televizi od žen, který by mělyx aspoň nějakou tu úroveň přeci jen snad mít. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Vyprávět o vztazích trefně a vtipně neumí jenom Woody Allen, ale i tohle ženské kvarteto. K hrdinkám jsem se vždy rád vracel a někdy i s tím přiblblým pocitem, že je vlastně i chápu. Jedinečný seriál, který má své jedinečné kouzlo hlavně díky zajímavým charakterům. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Byl jsem okolnostmi (manželkou) přinucen zkouknout téměř 4 série a nebylo to zlé. Atmosféra mladického nočního života a nekonečného randění v New Yorku v 90. letech je zde zachycena docela slušně. Každá ze čtyř protagonistek poměrně věrně/věrohodně ztělesňuje určitý "archetyp" ženy, každá je jiná a jen málokdy černobílá. Řekl bych, že diváci jsou (byli) v seriálech zvyklí na vymezení kladných a záporných postav, ale tahle očekávání zde nejsou naplněna. Každá z hlavních postav dokáže někdy pořádně nasrat, ale taky se zachovat správně, anebo čistě jen pobavit. Jinými slovy chápu popularitu tohodle seriálu, i silné odsouzení. V 90. letech Sex ve městě jistě měl své místo, ale nyní znám mnohem lepší způsoby, co dělat s volným časem... 7/10 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Těžko přetěžko hodnotit, neboť seriál je proměnlivý tak jako život, jako jeho tvůrci a jak jde čas... Ale čtyři hvězdy už jen za tu pointu myslím mohou býti spravedlivé... :-) . . . Neboť ty čůzy, ty postmoderní velkoměšťačky nelze než si (za)milovat. A zároveň dík tomu taky vědět: Pozor pánové! Je lepší ženy milovat, než se s nimi trápit... ;-) . . . Takového zkrátka do života raděj nikdy NIC! I když možná žít v NYC...(?)... ;o))) - - - P.S. A kdo by si snad myslel, že podobného fenoménu dohledáte jen někde v hlubinách Nového Yorku, věřte nevěřte - leč igi B. fakt v dobách lehce dávno minulých >něco takového< vskutku osobně(!) znal. Bez následků... ;o) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Přiznám se bez mučení, na tohle jsem dříve koukal poměrně často, stejně jako na Ally McBealovou, a dokonce se mi to líbilo :-) Feministický podtón mi nevadil a připitomělé řečičky a milostné románky někdy zoufalých, někdy sebevědomých nafintěných paniček jsem docela hltal. Herečky sice nic extra, ale kdybych si měl nějakou vybrat, tak určitě sečtelou Samanthu :-) ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

"Moje vagína by si dala hranolky." Jestli tahle věta symbolizuje sexuální svobodu žen, tak to ať raději zůstanou - čím vlastně, když neosvobozenými? Otrokyněmi? A koho? Po cca dvou epizodách jsem měl pocit, že tam několikero nesympatických pitomých a povrchních slepic stále hledá omluvy pro vlastní lidská selhání. Zkrátka pravý opak holek do nepohody. Možná je to nesprávný úsudek, ale neměl jsem odvahu a vlastně ani důvod podrobit ho revizi. Řeči typu "ale dyť to je to vono, to si z toho právě jako dělá legraci" neberu, leda bych připustil, že koukat na kretény je nějaká lidská potřeba. Navíc SJP je tak vošklivá a nesympatická ženská... Bergův komentář to vystihuje přesně. A samozřejmě canakja. Podepisuju třikrát. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sex ve městě se stal jedním z nejúspěšnějších televizních projektů 90. let a nesmírně úspěšnou obchodní značkou, kdy product placement byl postupně povýšen na kvalitativně novou úroveň. Děj jednotlivých epizod se motal například kolem problému, kabelku jaké značky si vzít na snobský večírek...Seriál natočený podle autobiograficky laděných sloupků známé novinářky Carrie Bradshaw zobrazuje životní příhody čtyř úspěšných žen z americké vyšší střední vrstvy, především jejich potíže s budováním partnerských vztahů. Přinesl životní příležitost herečkám, které s vyjímkou S. J. Parker nebyly příliš známé ale své role zahrály přesvědčivě. Žádné velké poselství tenhle seriál nepřináší a po pravdě jeho popularita do jisté míry spočívá na podobných základech jako proslulé "milionářské" seriály ze 70. let, tedy na touze po ztotožnění s úspěšnými idoly a jejich postavením. Sex ve městě je zároveň (netuším, do jaké míry chtěnou) karikaturou feministického hnutí, které se soustředí na (pseudo) problémy bohatých středostavovských paniček. Seriál se nese v odlehčeném, mírně komediálním tónu, což ho činí přijatelným pro širší vrstvy diváků. Celkový dojem 50 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale dřív mě tenhle seriál nic neříkal. Před pár týdny jsem se ale na jeden díl podíval a nějak mě to chytlo. Je celkem zajímavé sledovat ženské, jak vysvětlují otázky okolo sexu:) Ovšem na Woodyho Allena a jeho pojetí sexu (Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu...) jedna hvězdička určitě chybí. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pane jo, jak mi vadí ty hloupé blábolejicí husy, které hrají prim v tomto seriálu. Ty hašteřivé nány, které hledají pana Božského či co. Však jsem nebyl schopen to ani dokoukat. Jako správný diletant hodnotím po několika dílech, notabene předčasně vypnutých, přepínaných na jiný program, či úplně nevnímaných. O to víc jsem přísnější, že se jedná o fenomenální seriál, který staví na chytrosti a vtipnosti a v neposlední řadě přítažlivosti. No, já nevím. Původně jsem myslel, že to snad ani nemuže být popisek téhle smutné ubohosti o čtyřech šílených a hlavně ošklivých poletuškách. Ale jednu hvězdu dám, skvěle se u toho usíná. To kachní gač gač gač tak nějak dokáže utlumit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pan Hnědý a Carrie Bradshaw - každý má svou interpretaci Like a Virgin a společným jmenovatelem je pan Božský jako bejk, co hrabe tunely.. Netroufal bych si označit Sex ve městě za feministický, protože hrdinky se utlačování ženského pohlaví (či jiným fyzickým kontaktům s ním činěným) rozhodně nebrání. Vtipně napsaný seriál smutný svou blízkostí k realitě kolem nás. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tak teď opravdu nevím jak tenhle seriál definovat. Asi jako feministicko ejakulační sitcom využívající eroticko expanzivních prvků za účelem dosažení emocionálně apatických stavů leckdy končících až mírnou nepochopeností děje. Ufff. Jde tu vlastně o spoustu věcí, o spoustu činitelů jež mají ten a jeden samý důvod, podtext či podmět. Sex! Na jednu stranu oceňuji otevřenost a spontánnost děje, na druhou zas nechápu některé pochody v mysli hlavních hrdinek, kdy oplakávají rozbitou botku nebo se hádají u výlohy kabelek. Leckterá moudra mají hodně do sebe a stojí za úvahu, jiná zas nedojdou k jednoznačnému uplatnění. Na sitcom je to leckdy málo vtipné, takže spíš jde o filozoficko-konverzační komedie. Opravdu nevím jaké hodnocení zvolit, neb za jeden díl bych vpálil plný počet, jiný by sotva obstál s jednou hvězdičkou. Takže to řeknu asi takhle: "Sou věci v životě lidském, ke kterým vede jednoznačně vytyčená cesta, ale pak jsou taky věci v životě lidském kde tu cestu musíme teprve hledat." A právě o tom hledání (asi patrně, doufám) je tenhle seriál. Mamamíja, co to zas kecám. ()

Související novinky

Seriálový Last of Us až v roce 2023

Seriálový Last of Us až v roce 2023

17.02.2022

Špatné zprávy pro fanoušky herní série The Last of Us. Šéf programu HBO Casey Bloys totiž čerstvě upřesnil, kdy si myslí, že diváci uvidí očekávanou seriálovou adaptaci od Craiga Mazina (Černobyl) a… (více)

Streamovací služby platí hercům obří částky

Streamovací služby platí hercům obří částky

21.08.2021

Filmové i televizní odvětví před časem začalo ve velkém migrovat na streamovací služby, důvodů pro to je pak spousta, jeden z nejzásadnějších jsou ale definitivně peníze. Právě těmi totiž služby jako… (více)

Sex ve městě se vrací

Sex ve městě se vrací

11.01.2021

Populární dámský seriál Sex ve městě se vrací s novou řadou na streamovací službě HBO Max. Oznámení přišlo čerstvě od hlavní hvězdy seriálu Sarah Jessicy Parker s hashtagem #AndJustLIkeThat… (více)

Boardwalk Empire čeká film?

Boardwalk Empire čeká film?

03.01.2015

U HBO začínají mít zálusk na převádění seriálů na velké plátno. Sex ve městě se dočkal dvou filmů, letos v červnu zkusí štěstí Vincentův svět a již několikrát jsme slyšeli úvahy o tom, že by… (více)

Reklama

Reklama