Reklama

Reklama

Epizody(6)

Staré hříchy vrhají dlouhé stíny... Šestidílná série River, kterou pro britskou BBC natočila produkční společnost Kudos, vznikla podle původního námětu a scénáře Abi Morganové, uznávané britské dramatičky a scenáristky, jejíž jméno najdeme mimo jiné pod ceněnými filmy Stud (2011), Železná lady (2011), Sufražetka (2015) či úspěšným televizním projektem Hodinka (2011–2012). Protagonistou série je detektiv londýnské Metropolitní policie John River, vynikající policista a zároveň psychicky křehký člověk, který se nedokáže mentálně odpoutat od obětí vražd, jež vyšetřuje. Série, která sklidila příznivý ohlas u kritiky u i diváků, kombinuje žánr krimi s prvky psychologického dramatu a kromě samotného vyšetřování nabízí zamyšlení nad otázkami lidské osamělosti, vyrovnávání se se ztrátou a duševního zdraví. V titulní roli podává fantastický výkon hvězdný Stellan Skarsgard (Prolomit vlny, Dobrý Will Hunting, Melancholie), jemuž více než zdatně sekundují Nicola Walkerová (MI5, Komplicové, Luther), Adeel Akhtar (Čtyři lvi) či Lesley Manvilleová (Tajnosti a lži, Všechno nebo nic, Další rok), která byla za svůj výkon nominovaná na cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Tosim 

všechny recenze uživatele

"I see dead people." BBC opět (stejně jako třeba v Oběti nebo v Přiznání) ozvláštňuje žánr krimi, ne, že by se to už léta nedělalo napříč celou Zemí, ale Britové pro to mají obzvlášť dobrý smysl. Něco z detektivky, něco z temných rodinných tajemství, SS reprezentuje ten obdivovaný sever Evropy, protože bez toho bychom se (zřejmě?) neobešli. Občas se tvůrci některému z žánrů věnovali zbytečně dlouho, nastupoval stereotyp, ale ten byl téměř vždy utnut nějakým tím nečekaným zvratem. Jinak spokojenost! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musel jsem se z této mini-série trošku oklepat, abych vůbec byl schopný napsat nějaký ten komentář. Letos podruhé jsem se totiž setkal s detektivkou, která přišla s originálním námětem a neméně nápaditým způsobem vyšetřování. Šest dílů stačilo na to, abych si Stellana coby Rivera zamiloval. Bylo mi ho celou dobu strašně líto. Každý totiž musel pochopit, že tady ta vražda nebyla jen tak. Jeho psychologický rozklad duše nebral konce a šestý díl tomu nasadil korunku, na kterou jen tak nezapomenu. Závěr plný smutku a lásky budu mít v hlavě hodně dlouho. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

It's a kind of madness. Intimní melancholická psycho depka o vyrovnávání se se ztrátou a zapojením (či předstíráním, že patříte) do společnosti, když trpíte duševní poruchou, skrze ponoření se do hlubin šílenství skýtajícího útěchu a práce (ano, řešením případů, jak také v tomto žánru jinak), která více než obratně kombinuje to nejlepší ze severského noiru a britského sociálního dramatu. Ódy na mistrně minimalistického, ale o to více strhujícího, empatického Skarsgårdova Rivera jsou zcela oprávněné, jakkoli (nejen) Nicola Walker je mu více než zdatnou partnerkou. Což u ní ovšem jen stěží překvapí. Ono to vůbec celé na postavách stojí, jelikož detektivní linie je tak trochu na druhé koleji. A charaktery jsou to do jednoho skvěle napsané i zahrané, což se plně zúročí ve finální epizodě, jejíž síla staví na dopadech v osobních rovinách spíše než na zvratech v krimi linii. BBC prostě opětovně (pokolikáté již?) dokazuje, že ohrané až klišovité žánrové téma "vnitřními démony zužovaný geniální detektiv s osobním životem v troskách" se stále dá pojmout s vlastním nezaměnitelným ksichtem. A zatraceně kvalitně; to především. | S1: 5/5 | ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "It is forbidden to kill; therefore all murderers are punished unless they kill in large numbers and to the sound of trumpets." Mmm, to bylo dobré. Moc dobré. River hraje na stejném hřišti jako jeho slavnější kolegové od fochu, jeho nevýhodou by se na první pohled mohlo zdát, že je nový a tudíž už nemá co dalšího nabídnout, omyl je však pravdou. A teď nemluvím vyloženě jenom o tom, že hlavní postava vidí věci, které by vidět neměla. Mluvím o tom, že je vám to celé podáváno s takovou lehkostí, až to nemá u britů příliš obdoby. Přidejte parádní režii, která se nebojí si pohrát i s vizuálem a k tomu navíc výborné obsazení a máte pecku, která snad ani nemůže zklamat. Škoda jen, že si scénář nedokáže udržet tak vysokou úroveň i po čas zbylých pěti epizod a nikdy nepřinese tak zásadní moment jako byl například konec páté epizody první série Luthera. Na druhou stranu musím ocenit každé drama, které si je vědomo své vážnosti a přesto do něj tvůrci dokáží vnést něco nečekaného, barevného a obecně výrazného natolik, aby se to člověku vrylo do paměti. Aneb taky rád tančím. 1. série - 8/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Skvělá Niikola Walker, kterou jsem si oblíbila už v jiném seriálu společně se Stellanem, mým dalším oblíbencem v River. Doufám, že to bude další peckovní seriál roku....tak jen tak dál Nikolko a Stellane..........a ano, mám tady závěr, který byl naprosto úžasný, lepší tečku si nemohli tvůrci snad ani vymyslet. A že nešlo ani tak o vyšetřování vražd, které se poutaly k povolání Rivera nebylo až tak důležité jako samotná jeho osobnost, která byla rozervaná smrtí jeho parťačky a zle se na něm podepsala. A tak se River rve s vnitřními démony a hledá, kdo je za její smrt zodpovědný. Originální a letos zatím nejlepší krimi s psychologickým a mysteriózním podtextem, potažmo s výborným hereckým obsazením. Eddie Marsan je už jen tou červenou třešničkou na vynikajícím dortíku. Je to super, pánové a dámy. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

”Jsem dobrý policista. Ale to v tomhle světě nestačí. V tomhle světě musíte umět přikyvovat a usmívat se a pít pivo a ptát se: “Jak ses dnes měl?” V tomhle světě nemůžete být jiný, divný nebo zraněný. Jinak vás zavřou.” John River je přesně ten příklad seriálového hrdiny, který si zaslouží první místo na ultimátním seznamu postav, které chcete obejmout a říct jim, že vše bude v pořádku. Je inteligentní, všímavý, dokáže případy dotáhnout do konce. Nicméně trpí také psychologickými problémy, které by ho, měl-li by smůlu na nadřízené, jistě stály místo u londýnské policie. Jeho zranitelnost, ve vyspělém světě tak zatracovaná, z něj však činí muže, který dokáže rozumět chybám ostatních, vcítit se do jejich pocitů a pochopit, že mohou tajit věci, za které se stydí. River je cosi mezi skandinávským melancholickým dramatem a britskou kritikou sociálních poměrů. Je odlišný, je svůj, je zatraceně dobře natočený. Má úchvatnou vizuální a hudební stránku, působí lidsky, odehrává se v dobře vybraných lokalitách (jako fanoušek Shakespeare’s Globe jsem ocenila zapojení jejich skutečné produkce, Komedie plné omylů, do děje). A hlavně má naprosto bezkonkurenční herecké obsazení, kterému vévodí Stellan Skarsgard, zatímco všichni ve vedlejších rolích mu zdatně sekundují. Zkrátka a dobře s Johnem Riverem, jeho nadřízenou Chrissie, novým parťákem Irou, psychiatričkou Rosou a Stevie bych rozhodně vydržela mnohem déle než jen šest hodin. A tak momentálně tak nevím, jestli si mám přát druhou řadu, nebo jestli bych měla uznat, že bez Riverovy snahy vyjasnit si svůj vztah k Stevie, už tenhle seriál tak dobře fungovat nebude a BBC by se tedy do dalších epizod raději pouštět neměla. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Z prvých okamihov som mal dojem, že pôjde o akýsi "flick" k pocte predchodcovi "Randall a Hopkirk", no po prvej epizóde človek veľmi rýchlo pochopí, že v tomto prípade sa komunikácia so zosnulým (nie len) kolegom odohráva viac menej čiastkovo, aby sa ujasnili "drobnosti" za života, pričom nepôjde o napomáhanie pri vyšetrovaní. Seriál som si prvý krát pustil asi pred rokom, no po chvíli som to zabalil, lebo ma to nijak extra nenadchlo, čo mohlo byť aj mentálnym naladením. Teraz som sa k tomu vrátil, a neľutujem, že som dal Riverovi šancu, i keď moja úplná šálka kávy to teda rozhodne nie je .. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to natolik mnohovrstevnaté, že se mi nechce pouštět do zahlcujících podrobností. Co nemůžu pominout je superúsporné herectví Stellan Skarsgårda připomínající Gabina nebo Hrušínského. On a celý zbytek je jedna velká dokonalost a nádhera. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čo na plat, Stellan Skarsgård je najlepší škandinávsky herec. Svoje herecké majstrovstvo potvrdil aj touto minisériou, kde každý jeden záber na jeho postavu bol priam balzamom na oči. Čo ma tiež potešilo je, že Nicola Walker, aj keď sama o sebe mi nie je príliš sympatická, mu úspešne sekundovala. Po obsahovej a formálnej stránke má táto miniséria všetko, čo od mysteriózneho krimi thrilleru čakám - pútavé krimi pátranie a postupné odhaľovanie jednotlivých dielikov skladačky, vťahujúcu atmosféru živenú neodbytnými otázkami a širokú paletu emócií (smútok, pocit samoty, beznádej, depresie, nádej...). Jasné plné hodnotenie, môžem všetkým len odporučiť. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to mělo skvělou atmosféru, poslední 3 díly byly jen protahování bez scenáristické invence. Seriál funguje díky Stellanovi, který se zde v každém dílu proběhne a usměje, což je v jeho filmografii celkem nezvyklá záležitost. Zmiňovat, že Stellan byl jako vždy báječný, snad ani nemá cenu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určite jeden z divácky najnáročnejších a zároveň najviac umeleckých kriminálnych seriálov súčasnosti. Zaujímavý prípad, viacero slepých uličiek, z nich ale každá vedie k zamysleniu sa nad konkrétnou témou, či problémov moderného Anglicka a samozrejme nielen jeho. Zároveň veľmi psychologický seriál, pred ktorým by sňal klobúk aj Ingmar Bergman. Otázkou tak je, čo od temnej detektívky očakávate a či dávate prednosť vyšetrovaniu a dávkovaniu zvratov, alebo postavám a ich vývoju. River sa zároveň absolútne vzdáva retrospektívam, čomu by sa vyhol iba málokto a Netflix či HBO by tento materiál bezpochyby vďaka línii v minulosti natiahli na 10 dielov. Nehovorím, že by výsledok musel byť nutne horší. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Perfektní po všech stránkách. Ještě teď rozdýchávám ten blažený pocit, který se mi hlavně u seriálů poslední dobou tak vyhýbal. Stačilo změnit zemi původu, vsadit na oblíbeného herce a výsledek je ten, že má topka dostala zase po čase svěží vítr. A speciální díky patří samozřejmě Tobě Stellane, herci mého srdce. Dokázal si, že na to ještě stále máš a doufám, že ještě dlouho mít budeš. Stačí se vyhýbat americkým sračkám a zkusit jednou pro změnu seriál. Tenhle je tak dobrý, že se to snad ani slovy popsat nedá a i když je Ti Nicola velmi zdatnou spoluhráčkou, tak jméno River mám od dnešního dne spojené pouze s Tebou. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tento seriál má všetko čo treba, aby dokázal udržať vašu pozornosť a vy musíte pozerať stále ďalej a ďalej. Výborný príbeh, kde vás zaujme nielen hlavné vyšetrovanie, ale aj tie vedľajšie majú svoju silu. Skvelú atmosféru, na ktorej má veľký podiel aj vizuál a fantastická hudba. Plus všetky tie skvelé herecké výkony, pretože River, Stevie, Chrissie, Rosa a Ira mi naozaj prirástli k srdcu a bavili ma. Čo ale mňa najviac zaujalo je tá beznádej, smútok a depresia, ktorú cítite v každom kúsku, ale hlavne to všetko vidíte v Riverovej tvári. Každá epizóda ma dokázala dojať a vďaka bohu za tie svetlé chvíľky. Som nadšená. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k psychického rozpoložení hlavního hrdiny, je ze začátku hodně těžké se do seriálu ponořit. Jakmile je vše vysvětleno a dáno do souvislostí, do seriálu se zakousnete a dokoukáte až do konce. Stellan Skarsgard jako vždy vynikající. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Originálny námet to je dozaista, ale mne prišiel až rušivý. Taký pošahaný detektív s vidinami a halucináciami, to už bolo príliš, často až miatlo diváka, čo je realita a čo je len jeho predstava. Piata epizóda a polovica poslednej znesie prísnejšie merítka ohľadom vyšetrovania, inak dojem rozpačitý, neuspokojivý. Určite to nie je kriminálka, ktorú potrebujem vidieť ešte raz. V podstate to bolo nakoniec viac o hlavnej postave ako o samotnom krimi. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Šíleně rozvleklá artová pseudointelektuální depka: 0 % děje, 10% detektivky, 90 % Rodinná pouta, 0 % sympatických, zajímavých postav, kterým by divák mohl fandit, nebo k nim cítit jakékoliv jiné emoce než nudu. Ona vůbec mezi herci nefunguje žádná chemie, člověk jim to prostě nevěří. Chtěl jsem dát dvě hvězdičky, ale posledních pět minut posledního dílu je naprosté WTF – scénárista na tripu, odpad to nebyl jen z odřenýma ušima. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Táhne mě to k průměrnému hodnocení, ale za poslední díl trochu nadhodnotím. River bohužel kromě dvou výborných výkonů a zajímavé premisy nic moc nenabízí. Je to škoda, protože těch šest dílů se neuvěřitelně táhne a potřebovalo by to kapku napětí, ale výkony jsou strhující a dost pomáhají. ()

Reklama

Reklama