Reklama

Reklama

Epizody(6)

Staré hříchy vrhají dlouhé stíny... Šestidílná série River, kterou pro britskou BBC natočila produkční společnost Kudos, vznikla podle původního námětu a scénáře Abi Morganové, uznávané britské dramatičky a scenáristky, jejíž jméno najdeme mimo jiné pod ceněnými filmy Stud (2011), Železná lady (2011), Sufražetka (2015) či úspěšným televizním projektem Hodinka (2011–2012). Protagonistou série je detektiv londýnské Metropolitní policie John River, vynikající policista a zároveň psychicky křehký člověk, který se nedokáže mentálně odpoutat od obětí vražd, jež vyšetřuje. Série, která sklidila příznivý ohlas u kritiky u i diváků, kombinuje žánr krimi s prvky psychologického dramatu a kromě samotného vyšetřování nabízí zamyšlení nad otázkami lidské osamělosti, vyrovnávání se se ztrátou a duševního zdraví. V titulní roli podává fantastický výkon hvězdný Stellan Skarsgard (Prolomit vlny, Dobrý Will Hunting, Melancholie), jemuž více než zdatně sekundují Nicola Walkerová (MI5, Komplicové, Luther), Adeel Akhtar (Čtyři lvi) či Lesley Manvilleová (Tajnosti a lži, Všechno nebo nic, Další rok), která byla za svůj výkon nominovaná na cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (73)

warrenur 

všechny recenze uživatele

Stellan v seriali akoby sitom na mieru. Tu jeho rozpoltenost a chaos v mysli som mu uveril. Myslim, ze vacsina inych, i rovnako kvalitnych hercov, by mi prisla v tejto polohe dokonca smiesna. Nie je tomu tak v tomto kusku. Naviac, i detektivna linia ma nieco do seba. Moze byt. Slusna zalezitost. Odporucam. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

"I see dead people." BBC opět (stejně jako třeba v Oběti nebo v Přiznání) ozvláštňuje žánr krimi, ne, že by se to už léta nedělalo napříč celou Zemí, ale Britové pro to mají obzvlášť dobrý smysl. Něco z detektivky, něco z temných rodinných tajemství, SS reprezentuje ten obdivovaný sever Evropy, protože bez toho bychom se (zřejmě?) neobešli. Občas se tvůrci některému z žánrů věnovali zbytečně dlouho, nastupoval stereotyp, ale ten byl téměř vždy utnut nějakým tím nečekaným zvratem. Jinak spokojenost! ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tohle je britská odpověď na Broen. Obrovská herecká příležitost pro Stellana S., který ji beze zbytku využil. První tři díly jsou naprosto brilantní ukázkou toho, co na filmu miluju. Silné herce v silných emocích. Rozsekalo mne to. Možná i proto už jsem tolik druhou půli neprožíval, jelikož líp to už asi nešlo a dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Asi tu není podstatné odhalení pachatele. Cesta je v tomto případě cíl. Jde tu spíš o "boj o duši" našeho detektiva. A je to fakt nádhera ten boj sledovat. 100% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čo na plat, Stellan Skarsgård je najlepší škandinávsky herec. Svoje herecké majstrovstvo potvrdil aj touto minisériou, kde každý jeden záber na jeho postavu bol priam balzamom na oči. Čo ma tiež potešilo je, že Nicola Walker, aj keď sama o sebe mi nie je príliš sympatická, mu úspešne sekundovala. Po obsahovej a formálnej stránke má táto miniséria všetko, čo od mysteriózneho krimi thrilleru čakám - pútavé krimi pátranie a postupné odhaľovanie jednotlivých dielikov skladačky, vťahujúcu atmosféru živenú neodbytnými otázkami a širokú paletu emócií (smútok, pocit samoty, beznádej, depresie, nádej...). Jasné plné hodnotenie, môžem všetkým len odporučiť. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

”Jsem dobrý policista. Ale to v tomhle světě nestačí. V tomhle světě musíte umět přikyvovat a usmívat se a pít pivo a ptát se: “Jak ses dnes měl?” V tomhle světě nemůžete být jiný, divný nebo zraněný. Jinak vás zavřou.” John River je přesně ten příklad seriálového hrdiny, který si zaslouží první místo na ultimátním seznamu postav, které chcete obejmout a říct jim, že vše bude v pořádku. Je inteligentní, všímavý, dokáže případy dotáhnout do konce. Nicméně trpí také psychologickými problémy, které by ho, měl-li by smůlu na nadřízené, jistě stály místo u londýnské policie. Jeho zranitelnost, ve vyspělém světě tak zatracovaná, z něj však činí muže, který dokáže rozumět chybám ostatních, vcítit se do jejich pocitů a pochopit, že mohou tajit věci, za které se stydí. River je cosi mezi skandinávským melancholickým dramatem a britskou kritikou sociálních poměrů. Je odlišný, je svůj, je zatraceně dobře natočený. Má úchvatnou vizuální a hudební stránku, působí lidsky, odehrává se v dobře vybraných lokalitách (jako fanoušek Shakespeare’s Globe jsem ocenila zapojení jejich skutečné produkce, Komedie plné omylů, do děje). A hlavně má naprosto bezkonkurenční herecké obsazení, kterému vévodí Stellan Skarsgard, zatímco všichni ve vedlejších rolích mu zdatně sekundují. Zkrátka a dobře s Johnem Riverem, jeho nadřízenou Chrissie, novým parťákem Irou, psychiatričkou Rosou a Stevie bych rozhodně vydržela mnohem déle než jen šest hodin. A tak momentálně tak nevím, jestli si mám přát druhou řadu, nebo jestli bych měla uznat, že bez Riverovy snahy vyjasnit si svůj vztah k Stevie, už tenhle seriál tak dobře fungovat nebude a BBC by se tedy do dalších epizod raději pouštět neměla. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama